Grab Bag #6

Westy . Hírek 617

Brékó, brékó. Közkívánatra újra 9-kor jelentkezünk. A következő pár napban kicsit eltérünk az eddigi Grab Bag formátumtól és a játék kezelőfelületének, grafikájának fejlődését, jelenlegi állapotát próbálom bemutatni sok-sok képpel fűszerezve. Kezdjük akkor a körutazást az interface-szel.

 • Nézzük meg először az inventory fejlődését. Láthatjuk, a kezdetben teljesen WoW-os kezelőfelület (3d baba középen) szépen lassan változott meg, aprónként érte el a mostani, kiforrott, stílusos – szerintem kifejezetten Diablos – alakját. Az díszítések szereintem egyébként teli találatosak, én általában az  abszolut  funkcionalitásra törekszem, de ebben a helyzetben áldom a készítők esztétikai érzékét. Az, hogy egy concept artot használnak háttérként szintén teli találatos. Na, de ömlengést félretéve mi érdekességet látunk még a képen? Hát persze, az inventory tetris visszatért!
 • A következő fontos elem a skillek ablaka. Ez is elég sokat változott, így nézett ki 2008-ban, majd erre változtatták 2009-ben és végül a 2010-es blizzconon  ezt láthattuk (A végleges változat úgy néz ki ez lesz.). Ami itt érdekesség, hogy ha közelről nézzük a képeket, az első ábrán még csak néhány skillnél látunk helyet a rúnáknak, talán akkoriban úgy tervezték, hogy nem minden képesség lesz módosítható. 2009-ben úgy néz ki visszatértek a wowos standardhez, majd 2010-ben újra átalakítottak mindent. Ezek a képek a legjobb példák egyébként arra, hogy amikor Bashiok azt mondja hogy rengeteg iteráción mennek át, hogy véglegesítsenek egy funkciót, akkor igazat beszél. A legutolsó kép már letisztult, bár – fogadni mondjuk nem mernék rá – úgy gondolom, hogy ezen még lesznek változtatások, lévén nem nagyon illik össze az inventory art tervezésével.
 • A traitekről csak ez az egyetlen ninja képünk van.  Szép tooltip, artworkkel, ahogyan azt kell. Remélem a csillagokból később szimpla bogyók, vagy valami ötletesebb forma lesz, ezt leszámítva viszont tökéletes a listaszerű megközelítés.
 • Kevés kép van a statisztikáinkról. Annyira kevés, hogy igazából ezt az egyetlen egyet találtam.  Volt már egy korábbi Grab Bag, ahol megemlítettem, milyen szépen leegyszerűsítették a karakterisztikákat. Nnem kell (sok) táblázatot böngésznünk az értékek átváltásához, amennyire egy játékon belül lehet, annyira sallangmentes lesz a rendszer. Ez a közérthetőség lerí a képről is, ami bár eléggé elmosódott, azért még így is látszik, hogy  tételesen, csoportosítva mutatja az értékeinket.
 • Mai utolsó interface elem a skillbár, ami két éve így,   jelenlegi állapotában pedig eképpen mutat. A mai módosított Grab Bag leginkább arról szól, hogy vegyük észre az apró finomságokat a képeken, amiket első látásra nem realizáltunk. Itt például az egyes skillek alatt halványan, de megbújnak a hotkeyek is  amivel kezelni tudjuk őket. Mindez olyan szép kivitelezésben, hogy egyáltálán nem rontja le az összhatást. A 2010-es képen egyébként láthatjuk a buffok helyét is a képernyőn. Az egyetlen változtatás, ami nekem személy szerint nem tetszik, azok a kis, ovális menügombok, a régiek jobban mutattak.

(Elnézést mindenkitől a sok piros linkért, ismerem a mondást: “Hotlinking is bad, m’kay?”, csak hát probléma történt a képfeltöltéssel, úgyhogy egyelőre kénytelenek voltam ehhez a megoldáshoz folyamodni – na nem mintha a mi forgalmunk omlasztaná be a Dio3 wikit.)

Forrás:

Comments (5)

 • avatar

  CraftyFOX

  |

  [reply]@gyufa (#4):[/reply]Na ezt szépen összefoglaltad. Én special mindig is furcsállottam mikor a diablo kapcsán előkerülnek egyesektől ilyen követelmények mint pl “élethűség”. WTF? démonok, angyalok, varázslat, mágusok stb. ez az egész nem a realitásról szól, pont az a lényege, hogy semmi köze a realitáshoz. Ha az inventory véletlen nem lenne reális nem szúrnám magam tökön, torchlightban is kibírtuk, hogy a pici ékszerkavics ugyanakkora mint a mellvért az inventroyban. A lényeg hogy ez aztán igazán nem számít, akárhogy lesz nem hiszem hogy fennakadnék rajta.

  Reply

 • avatar

  gyufa

  |

  [reply]@Chrose (#2):[/reply]Biztosan van olyan megoldás ami reálisabb lenne, de valószínűleg rosszabb lenne tőle a játék… Lehetne pl olyan is hogy mindennek van súlya amire van maximum korlátozás, illetve harc közben a karakter értékeit módosítja hogy mennyire van felmálházva, és egy minijáték ahol a 3Ds tárgyakat kell belegyömöszölni a batyuba. pl ha ki akarsz valamit venni, akkor ki kell szedned mindent ami blokkolja, aztán kiszedni amit eredetileg ki akartál szedni, aztán visszatenni azokat amit csak azért szedtél ki hogy ne blokkolja… és ha egy éles fegyver mellé teszel valamit akkor az amortizálódik és meg kell majd javíttatnod, és ha nehéz tárgyat teszel egy festékes fiolára akkor az eltörik és összefesti a többi cuccot….

  Reply

 • avatar

  Westy

  |

  Ugyanez a cég csinált egy játékot pár évvel ezelőtt, amiben egy csatacirkáló háromszor akkora mint egy tengerészgyalogos és képzeld, világsiker lett.

  Reply

 • avatar

  Chrose

  |

  de milyen inventory az már, hogy a kesztyű ugyanannyit foglal, mint a másfél méteres pajzs? omglol

  Reply

 • avatar

  Orpheus

  |

  Inventory Tetris hehe :P, én pl szeretem az effajtát, de csak Diablóban ^^
  Remélem ez marad a véglegesben is.

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.