Kék riadó – Cooldownok

Westy . Hírek 466

Bashiok elejtett pár érdekességet a cooldownok kapcsán. Nem tudom mennyire ismeritek a történetet, úgyhogy kezdjük az elején: pár napja egy postból kiderült, hogy a magas Tierü Barbár skilleken 2 perc CD lesz. Sőt, később hozzátette: ez egy tendencia lesz. A tierekben felfelé haladva a képességeknek egyre nagyobb resource költsége, vagy növekedő cooldownja lesz, esetleg mindkettő.

Na, ezt már végképp nem állhatta senki, kitört a sírás a hivatalos fórumokon. Most Bashiok visszatért és a gyengébbek kedvéért újra megmagyarázza a döntés miértjét.

A lényeg az, hogy a legtöbb Diablo 2-es skill a Diablo 3 spell tierjeinek alsó közép zónájában helyezkedik el. Tehát a highend skillek sokkal nagyobb volumenűek mint az előd végső képességei.Jó példa erre a Barbár Call of the Ancients nevű képesége, ami – nem túl meglepő módon – megidézi az előző részből is ismert barbár triót, akik velünk hentelnek a következő – egyelőre nem ismert időperiódusban.

Az gondolom mindenkinek tiszta, hogy az csak rontana a játékélményen ha az ancientek minden egyes pillanatban a barbárunk mellett lennének mint egy petként funkcionálva. Akkor valamit muszáj lesz tenni. Rendben, kerüljenek 100% ragebe, akkor egy ideig nem tudjuk majd újraidézni őket. Ha viszont lenullázzuk a csata közepén a resource-szunkat,  elkezdhetjük nyomogatni a cleavet, hogy újra játékba kerüljünk és ez megtöri a hentelés megszokott ritmusát. Kell ez nekünk?

A Blizzard azt mondta nem, úgyhogy inkább egy kétperces cd-vel próbálják egyensúlyba hozni a dolgokat. Gondoljuk át, hogy ennek pontosan mi az eredménye: a 7 felhasználható skillünk közül páron kisebb-nagyobb cooldown lesz, tehát csak óvatosan tudjuk használni. A buildünktől függően így is marad viszont legalább ugyanennyi, amin nem lesz semmiféle megkötés. A dolog lényegi része az, hogy mi választjuk meg a buildünket. Még ez után sem tetszik ez a cooldown dolog? Akkor maxoljunk ki több, alacsonyabb tierjü skillt is, a készítők szerint azok is hasznosak lesznek.

Teljesen más téma, de potenciálisan érdekes játékmechanikát tár fel:

Quote: So teleport has an 8 second cooldown, what about it? For all we know, a Golden rune will decrease the cooldown by 1 second a level, leaving it with a 1 second cooldown with a level 7 rune.

Or delay the cooldown from triggering for X seconds…

Mit jelent ez kéremszépen? Hát azt, hogy úgy néz ki Bashiok célozgat egy mechanikára a golden rúnával kapcsolatban, ami nullázza egy bizonyos időtartamra a képesség cooldownját. Nem tudom, ez mennyire átlátható és kivitelezhető a játékban, de hogy jól hangzik, az biztos.

A tovább után jönnek a kékek!

Diablo II had a single resource mechanic (mana), and the biggest end-game skills in Diablo II are low-to-mid tier skills in Diablo III. The big “end-tier” skills we have are more complex and usually wouldn’t make sense as spammable skills, or would likely outright have to be pulled from the game if it turned out they ever could be spammable. And we have varied resource systems that we can’t just throw a problem-solver at, like Diablo II could with mana potions.

For instance Call of the Ancients literally calls down the four barbarian ancients to fight alongside you. How would that work if it was spammable? Should we make it cost 100% resource to keep you from being able to spam it, and then leave you drained to cleave back enough fury to follow it up with anything? That doesn’t sound like something *I* would take. Maybe someone could find a build for it, I don’t know.

Bottom line is that cooldowns allow for skill complexity or power by limiting them in a meaningful way that can mean long-term balance even as stats inflate. We do want to make sure we’re only using them where appropriate.

A ‘cooldown’ as a game mechanic has literally existed for millennia. A basic idea of “you can’t use that multiple times in succession” is not something new, it’s definitely nothing specific to World of Warcraft, and by spending time to make that comparison and belittle others you move further and further away from what could be a meaningful and interesting discussion of game mechanics.

Now if you instead want to state that abilities shouldn’t be as big and complex as to require cooldowns I think that’s a completely valid viewpoint to take, it’s just not one we agree with.

Comments (9)

 • avatar

  Westy

  |

  Szépítettem a valóságot.:D Javítom, köszi.

  Reply

 • avatar

  Vulpesh

  |

  “A lényeg az, hogy a legtöbb Diablo 2-es skill a Diablo 3 spelltierjeinek felső közép zónájában helyezkedik el.”

  “biggest end-game skills in Diablo II are low-to-mid tier skills in Diablo III.”

  Nem alsó közép? Mondjuk kb egál, mivel így is óriási különbség lesz :)

  Reply

 • avatar

  CraftyFOX

  |

  [reply]@Nabunaid (#6):[/reply]Hát az azért nem teljesen igaz, hogy ha mind a 7 et ki lehetne maxolni akkor ugyanolyan karakterek lennének tekintve, hogy huszon x skill böl választod ki a 7 et. Ettől függetlenül valóban új taktikai színezetet ad a buildelésnek az, hogy a 7 skillböl sem lehet mindegyik fullos, szóval hogy ki hogyan osztja el, melyikekbe rak többet melyikekbe keveset, vagy lesz e esetleg olyan build, ami inkább 6 fullos skillel kalkulál 7 részlegesen kitoltal szemben.

  Reply

 • avatar

  Nabunaid

  |

  [reply]@Rudi (#5):[/reply]Mintha csak én mondtam volna, teljesen igazad van Rudi! :)

  Én örülök neki, hogy az alacsony szintű képességek is számítanak még végjátékban is, mert így tényleg változatos karakterek lesznek.

  Egyébként valóban, 60 körüli skillponttal 4 skillt lehet kimaxolni, de miért akarnánk mind a 7 elérhető skillünket kimaxolni? ;) Akkor csupa egyforma karakterek lennének… :D
  Erről már szerettem volna egy jó hosszú posztot írni a Witch Doctoros topikba, de sajna nekem a fórum nem működik… :/

  Reply

 • avatar

  Rudi

  |

  Nem tudom mit sírnak mindig a blizzardos fórumokon. Komolyan mondom az ottani emberek fele már csak trollkodni jár fel, mert nincs jobb dolga. Ha azt mondják ‘A’, akkor egyből miért ‘A’, mi a jó abban, töröljék ki azonnal, ha azt mondják ‘B’, akkor meg: Miért nem ‘A’, a ‘B’ az hülyeség……

  Ezeknek már semmi se jó.

  Szerintem igenis jó dolog, hogy az ‘ultimate’ skillek kapnak egy kis cd-t, azokat csak akkor kell használni, ha sokan vannak ellened, vagy erősek, ha két fallen jön veled szembe, akkor nehogy már csakazértis armageddont toljál rájuk……

  Reply

 • avatar

  Nomad

  |

  Ja 100 000%, hogy jó lesz anélkül is. Bár ha 60 skill pont lesz és a végét nehéz összeszedni, és ha nem kapunk küldikből, akkor sajna csak 4-t tudunk kimaxolni. Mondjuk így a CD-vel nem lesz mondjuk a wizz előnyben? Jön a kámeháme-s trükkel, és egy WD, vagy monk, stb.. csak CD-s skilleket használ, mer neki azok a jók. De a teleportnál hasznos lesz az ellene lévő PvP játékosoknak. Mondjuk majd a Bétánál kijavítják úgy is amennyire tudják.

  Reply

 • avatar

  CraftyFOX

  |

  Egy idő után mindenki eljut arra a pontra, hogy felismeri, hogy nem attól cool és fun a játék ha másodpercenként 2 atombombát lő ellenfeleire, hanem hogyha változatosan használ többféle skillt is, kicsiket és nagyokat egyaránt. Ezt kényszeríti ki a blizzard ezekkel az eszközökkel.

  Reply

 • avatar

  Orpheus

  |

  Végülis nincs ezzel baj, hogy nem tudja a Barbár másodpercenként idézni az Ancient-eket.. :)

  Reply

 • avatar

  Ranzey

  |

  Jó post! ez a CD dolog kicsit furcsa, de részben azért is van, hogy okosan bánjunk vele, ne csak zongorázzunk a billentyűzeten!

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.