Kezdőlap Egyéb Eladósor

Eladósor

24
0
MEGOSZTÁS

Egy rövidebb gondolatébresztővel folytatnám a szürkegazdasággal foglalkozó cikkek sorát. A következőkben a karakter eladásról és vételről lesz szó.

Szokásos nyilatkozat: Az alábbi poszt nem a cikkíró véleményét tükrözi, jelenesetben csak gondolatébresztőnek szánt ismeretterjesztő jellegű írás.


Az online játékokban (főleg mmo) egy karakter értéke a beleölt idő és a megszerzett tárgyak ritkaságának az összege. Általában azok a karakterek érik a legtöbbet, amik vagy az elérhető legjobb felszereléssel rendelkeznek, vagy olyan tárgyakkal, egyéb jellegzetességekkel, amik már nem megszerezhetőek többé.  Ezeknek a kombinációja és a természetesen az aktuális trendek igazán magas USD értékeket eredményezhetnek. A legjobb példa erre talán az EVE online, ahol karakterek értéke a csillagos ég. A beleölt idő és ebben az esetben a megszerezhető hajók értéke elérheti a több százezer forintos értéket is. Egy igazán erős több éves karakter ritka és erős hajókkal akár fél millióba is kerülhet.

Nézzünk pár érvet pro és kontra. Főleg a kontra érveket szedem elő, mert a támogatók eléggé egysíkúak.

A karakter eladás azért is érzékeny téma, mert az online játékokban hajlamos a játékos erős érzelmi kapcsolatot kialakítani a karakterével. Ezért minden a karakterrel kapcsolatos tranzakció blaszfémiának tűnhet azok szemében, akik kötődnek a karakterükhöz.

Az érzelmi szál mellett azonban a beleölt idő és elért eredmények kapcsolata is fontos. Egy karakter hosszú idő munkája és eredménye (a kötődés ebből is adódik). A tulajdonosa sok időt és energiát töltött azzal, hogy arra szintre hozza fel, amin éppen van. Egy új tulajdonos az ellenzők szerint érdemtelenül jut hozzá az vásárolt karakterhez: nem az ő kitartásának és munkájának az eredménye.

A fenti érvek természetesen hagynak maguk után némi kívánnivalót, azonban az ellenzők másik érve a karakter eladások ellen a tapasztalat hiánya. A tulajdonos sok időt játszott választottjával és ideális esetben ismeri is azt. Ismeri a képességeit, a szerepét a játékban. Hangsúlyozom: ideális esetben. Az új tulajdonos nem játszott vásárolt karakterével elég időt, ezért elméletben nem ismerheti olyan jól és nem is teljesíthet vele olyan jól, mint a régi. Természetesen ez az esetek egy részében nem igaz.

Akik támogatják a karakterek eladását és vételét, azok legfőbb és legerősebb érve természetesen a pénz: sok időt és energiát beleöltek és látni akarnak ebből valamit. Általában rögtön egy új játékba kezdenek és nem szívesen hagynának veszni nem kevés valutát egy régiben, amivel lehet nem is játszanak már többet.

Szentimentális vonalon is lehet persze továbbérvelni: a karakterrel legalább játszik valaki. Jó érzés lehet visszanézni is látni, hogy az esetleg már rég elpasszolt kedvencünk fejlődik és erősebb, mint amikor odaadtuk. Nem ritkaság ilyenkor az sem, hogy esetleg az eredeti gazda visszavásárolja azt.

Vennétek karaktert? De még inkább: eladnátok a jó pár hónapig pátyolgatott „kedvencetek”?