Tisztázzuk a hallottakat: Real Money Auction House

Westy . Hírek 935

Váratott már magára, hogy egy részletekbe menőbb, átláthatóbb post szülessen az új, igazi pénzt igénylő aukciós ház működéséről, mivel elég sok félreértés van a témában. Arról nem is beszélve, hogy pár apróság kulcsszerepet játszik az ötlet működésében, amit nem, vagy csak részleteiben beszéltünk meg korábban.

A cikk legnagyobb része a Diablofans írásán alapul, de van benne bőven részlet, amit ott nem említenek, próbáltam egyértelműsíteni a cikket. A tovább után hidrogénbomba nagyságú wall of text következik, csak saját felelősségetekre nyissátok meg!

Az alapok

A sajtótájékoztatón a Blizzard fellebbentette a fátylat a Diablo 3-ban használni kívánt kereskedelmi rendszerről. Ez két fajta, a Battle.net kezelőfelületébe épített aukciós házat foglal magában: az első rendes, játékbeli arannyal működik, míg a második való világbeli pénzt, azaz a játék zónájától függően eurót, dollárt, stb. fogad el a vásárlóktól.

Vásárlás

Ahhoz, hogy a pénzes Ah-n vásárolj, a bankszámládról pénzt kell utalnod a Battle.net fiókodra (későbbiekben B.net account). Az összeg ezek után az e-egyenleged (e-balance) részét fogja képezni. Ha ez megvan, az e-balanceodon lévő pénzt rögtön használhatod, hogy az aukciós házban bidelhess az itemekre (bid -> licit, buyout -> kivásárlás, tehát ha egy tárgynál meg van adva a buyout price, ezt kifizetve rögtön a birtokodba kerül az adott cucc). Ha bidelsz egy itemre, amit később meg is nyersz, az e-balance-odról az adott összeg rögtön le is vonódik. Ha nem te nyerted a licitet, nem veszítessz pénzt.

Eladás

A tárgyak eladása már egy kicsit komplikáltabb. Ahhoz, hogy valamit az aukciós házba rakj, ki kell fizetned egy bizonyos listázási díjat ( listing fee). Ez a díj levonódik az e-egyenlegedről és a Blizzardhoz kerül, függetlenül attól, hogy sikerült-e eladnod az árut. Ez a díj egy meghatározott pénzérték és NEM egy, a tárgy árából számolt százalékos összeg. Ha a tárgyat nem sikerül eladnod, az a stash-edben marad és újra megpróbálkozhatsz az aukciós házzal, de az e-balanszodra a díj nem kerül vissza.  Ha sikerül eladnod a kérdéses tárgyat, újabb díj kerül elszámolásra, az eladási díj. Ez is fix érték és ez is a blizzardhoz kerül. (A díjszabásokat még nem ismerjük, de nyilván ettől fog függeni, hogy mit érdemes berakni a pénzes AH-ba és mit nem, tehát a cég zsebének megtömésén kívül más szerepe is van.)

Most jön a csavar. Alapvetően, az eladott tárgy utáni pénz az e-egyenlegedre kerül. Azonban arra is lehetőség lesz, hogy az e-egyenleged helyett ez az összeget a bankszámládra kérd. Ezt egy third party szolgáltató fogja intézni, akinek a kilétét még nem tudjuk. Ekkor egyébként egy harmadik, kezelési díjat is ki kell fizetnünk – ezt már a szolgáltatónak – hogy a pénz átkerüljön a számlánkra.

Eddig minden tiszta. Egy valamit viszont NEM tehetünk meg: mégpedig, hogy az e-balance-unkon lévő pénzt kiszámláztassuk valódi pénzként magunknak. Tehát azt, hogy az eladott tárgy értéke valódi pénzként, vagy virtuális fizetőeszközként jelenlen meg egy ponton: a tárgy eladásakor dönthetjük el, utána nincs visszaút. Ez nagyon fontos. Ha az e-egyenlegünkre kérjük a pénzt, akkor sem marad egyébként haszontalan: fizethetünk belőle mindent, amit a Blizzard store-ban megvásárolható, beleértve játékokat, wow feltöltőkártyát, peteket satöbbi. Meg persze visszaforgathatjuk az aukciós házba is.

A Blizzard azt is közölte, hogy lehetőséget fog nyújtani, hogy bizonyos mennyiségű aukciót díjazás nélkül is feltehessünk a pénzes AH-ra. Arról még nem kaptunk információt, hogy ez fiókonként egy életreszóló fix szám, vagy hetente felhasználható kvóta, de Bashiok utalt rá, hogy hetente kapunk pár ilyen lehetőséget. Ez arra jó, hogy azok is alaptőkét szerezhessenek maguknak, akik nem akanrak pénzt költeni a játékban. Ha például egy ilyen “free listing” keretében teszünk fel egy értékes tárgyat a pénzes AH-ra amit meg is vesznek tőlünk és a pénzt az e-egyenlegünkre töltjük, a későbbiekben már képesek leszünk fizetni a díjakat az előzőleg ingyen eladott áruból, tehát gyakorlatilag a játékba fektetett tőke nélkül tudunk a pénzes AH-ban garázdálkodni, pénzt keresni.

Jöjjön egy példa, ami teljes mértékben kitalált, ne vegyétek komolyan, csak a helyzet megvilágítására született:

Van három ember, humortalanul X Y és Z.

X feltesz egy sapkát az AH-ra 10$-ért. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, 1$-nyi díjat fizet a Blizzardnak. Y úgy dönt, hogy megvásárolja az X által feltett árut és 10$-t bidel rá. Pár perccel később Z is meglátja az árut és úgy gondolja, hogy többet és mint 10$, ezért bidel rá 12$-t. Y szemében a 12$ már túl sok és annyiban hagyja a témát. Az aukció pár órával később véget ér, és Z megnyeri a sapkát.

Ekkor, 12$ kivonódik Z e-egyenlegéről, Y egyenlegével semmi sem történik. Az eladási díj – tegyük fel, hogy szintén 1$ – levonódik X egyenlegéről, így X összesen 10$-t keres az aukción. (12$ eladási ár, -1$ listázási díj, -1$ eladási díj).

Alapvető helyzetben ez a 10$ hozzáadódna X egyenlegéhez, de ő inkább úgy dönt, hogy kiszámláztatja azt magának. A tranzakciós cég ami ezért felel, 1$-a vágja meg X-et, így ő összesen 9$-al lett gazdagabb az eladott kalapjáért.

Összefoglalva: Z fizetett 12$-t, Y-al nem történt semmi, X nyert 9$-et, a Blizzard nyert 2$-t, és a tranzakciós cég nyert 1$-et.

Használhatod az AH-t anélkül, hogy akár egy fillért is költenél!

Először is, a pénzes AH használata teljesen opcionális. A Blizzard nem kényszerít rá titeket, hogy a pénzes aukciós házat használjátok. Sokan viszont attól félnek, hogy a játékban lévő legjobb tárgyak csak a pénzes AH-n lesznek fellelhetőek, így gyakorlatilag azoknak, akik nem szeretnének pénzt költeni a játékba ezek elérhetetlenek lesznek. Ez valószínűleg nem lesz igaz, le is írom miért:

Ha a free listingek alkalmával eladsz egy tárgyat a pénzes AH-ban, pozitív e-egyenleged lesz, anélkül hogy akár egy fillért is költöttél volna. Ezzel az egyenleggel aztán folytathatod a kereskedést, úgy, hogy az eredeti e-balancoddal oldod meg a díjazásokat. Amikor elég nagy lett az e-egyenleged, anélkül vásárolhatsz tárgyakat a pénzes Ah-ról, hogy akár egy fillért is költöttél volna rájuk. Cool nem? Például az általad talált legendary baltát és páncélt eladod és az általuk generált e-pénzt arra használod fel, hogy egy botot vásárolj. A rendszer senkit sem rekeszt ki abból, hogy ingyen vásároljanak tárgyakat, viszont engedélyezi, hogy játékosok pénz költésével gyorsabban vásárolhassanak geart.

Még az is valószínű, hogy nem kell legendary-kat más legendary itemekre váltani. Ha a Blizzard jól végezte a dolgát és biztosította azt, hogy az arany egy értékes fizetőeszköz legyen, akkor az embereknek szüksége is lesz erre. Kelleni fog a craftinghoz és a javításhoz még akkor is, ha csak a pénzes AH-t használják. Ez azt jelenti, hogy bármikor felrakhatod az aranyad a pénzes AH-ra, hogy e-fizetőeszközzé váltsd és így vásárold meg a neked kellő tárgyat. Tehát bár a pénzes Ah-n, de áttételesen aranyért vásárolod meg a pénze kerülő javakat. A pontos átváltási rátát egyelőre lehetetlen meghatározni, de az biztos, hogy fontos szempont lesz a jövőben.

A pénzes rendszer gyakorlatilag ki fog alakítani egy arany-való világbeli pénz átváltási rátát, ami nagyon fontos lesz a játék szempontjából.

Egyébként, nem is túl fontos, hogy melyik AH-t használod majd

Miért is? Mivel minden egyes arany, ami a mobokból esik, bizonyos mennyiségű pénzt fog érni. Ez nem csak annyit tesz, hogy gyakorlatilag pénzt keresel azzal, hogy játszol, ez azt is jelenti, hogy teljesen mindegy lesz, hogy a pénzes, vagy a gold AH-t használod. Ezt a koncepciót arbitrázsnak hívják, ezt mindjárt ki is fejtem bővebben:

Tegyük fel, hogy találtál egy legendary fejszét amire nincs szükséged, tehát el akarod adni. Eladhatod akár aranyért, akár e-pénzért, az e-egyenleged növelve. Az AH-t megvizsgálva azt veszem észre, hogy összesen tíz ilyen fejsze van, öt mindkét Aukciós házban. Az első öt 2000 aranyért van kirakva, a második öt 20$-ért. Úgy döntök, hogy megnézem mennyit ér az arany: 200g = 1$. Ezek után sikeresen eladom a fejszét 19$-ért, ami 19 * 200 = 3800 aranyra tehető.

Ez az arbitrázs, aaz olyan profit, ami azon alapul, hogy két piac nincs teljesen összhangban. Még ha nem is akarom a számlámra utalni a pénzt, akkor is jobban megéri a pénzes AH-t használnom jelen körülmények között, hiszen effektíve 1800 goldot fogok nyerni a procedúrán. A következő amit tenni fogok, hogy megveszem mind az 5 legendary fejszét 2000 goldért, és eladom őket 19$-ért. Így 5*(3800-2000)=9000 arany profitot fogok termelni, ráadásul úgy, hogy egyetlen szörnyet sem öltem meg.

Ez persze nem mehet a végtelenségig, hiszen előbb utóbb mások is rá fognak jönni a turpisságra és ugyanezt teszik majd. A két piac lassan egyensúlyba fog kerülni, olyannyira, hogy csak nagyon ritkán fogja megérni a kockázatot, hogy egyikből a másikba árut vigyünk.

Nagyjából ezeken az elveken alapul a rendszer magja. Az eredeti cikkben kitérnek arra, hogy milyen potenciális veszélyforrások vannak (botok, farmerek) amik negatívan befolyásolhatják az egyesúlyt. Arról is szót kell ejteni, hogy ez a metódus sokkal tisztább és egyszerűbb, mint az illegális third party oldalak, amik vagy odaadják a tárgyakat, vagy nem és ezek a többnyire  dupe-olt áruk vagy eltűnnek a táskánból másnapra, vagy megmaradnak. Tehát kisebb a kockázati tényező, egyszerűbb a kezelés.

Arra még ki szeretnék térni, hogy a pénzes AH bevezetése mit hoz magával. Nem tagadhatjuk le, hogy azzal, hogy a Blizzard gyakorlatilag legalizálta a real money tradet, több ember fog pénzt fektetni a játékba, tehát többen fognak felszerelést vásárolni. Ez sokakat nagyon zavar és talán igazuk is van, erre nincs mit mondani.

fontos viszont, hogy a lépést más oldalról is megvizsgáljuk: azzal, hogy több ember fektet pénzt a játékba, azok, akik szeretnének meggazdagodni a kereskedelemmel, sokkal nagyobb vevőkört fogadhatnak majd. Tehát a Diablo kereskedelmét ez a lépés igenis elősegíti és nem csak azoknak akik igazi pénzért vásárolnak majd, hanem azoknak is, akik nem akarják “bepiszkolni” a kezüket és csak goldért, vagy free listing ellenében hajlandóak a pénzes AH-t használni.  Nagyobb lesz a kereslet és a kínálat is, így nagyobb lesz a piacon a forgalom, jobb esélyünk van eladni a felszereléseinket.

Elég hosszan tárgyaltuk a témát, remélem tanultatok belőle és a cikk sokaknak segített az ötlet értelmezésében. A cikk nagyrésze a Diablofans írása alapján készült, úgyhogy köszi az anyagot Sixen és PhrozenDragon!

Forrás:

Comments (44)

 • avatar

  Angier

  |

  Amikor kijött a hír erről a rendszerről, igazából nem volt semmi bajom vele (lényegében most sincs). Inkább a fejlesztők lássanak egy kis pénzecskét a dologból, mint ezek az illegálisan itemeket áruló oldalak tulajai (legalábbis tudtommal egyik sem volt legális még a D2-nél). Aztán jött a többi infó, és leginkább az indította be a gondolataimat, hogy csak tíz karaktered lehet egy account-on. Ez tulajdonképpen egyáltalán nem kevés a rendelkezésre álló lehetőségekhez képest, mert mióta kivették a skillpontok osztogatását, és minden egyes képességet elérhetővé tesznek minden karakternek (már úgy értem minden kaszt a saját képességeit), és nem tudunk majd build-ekkel kísérletezni, igazából elvileg nincs is szükségünk többre, még öt is elég lenne, talán csak azért kell tíz, hogy legyen lehetőség minden kasztból kétféle neműt használni, ha ehhez támad kedvünk. Na mindegy, szóval build-eket már nem tudunk építeni, nem kell háromféle sorci, hogy az egyik legyen jégre, a másik tűzre, a harmadik villámlásra specializálva, nem kell két barbár, hogy frenzy és whirlwind is lehess, és így tovább. Tehát a játék élettartamát ez azért egy kicsit megrövidítené, mert lényegében elég neked öt karakter, nem kell többet fejlessz (legalábbis a kiegészítőig semmiképp). Nem kell új demon huntert indítanod, mert a korábbi már tud mindent, amit az új tudhat. Gondolkodtam, hogy ez most tulajdonképpen miért jó nekik, és egy hirtelen agymenésemben beugrott ez az RMAH-cucc. Ugyan a fejlesztők bevallása szerint fix összegeket fognak levonni a valós pénzek áramlásából, melyek nem lesznek valami magasak, inkább csak jelképesek, tehát arra gondolhatnánk, hogy ebből nem származhat különösebb tőkéjük, már az alapján, amit nyilatkoznak. Viszont nemrég olvastam egy másik oldalon, hogy az Activision a StarCraft 2-be is szeretné bevezetni ezt a rendszert. Felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi a francra licitáljunk abban a játékban, ott aztán semmi loot vagy gear. Talán házibarkács map-okra? Igazából mindegy is, bízhatunk bennük, valamit majd kitalálnak erre a célra is, de a lényeg most nem is ez, hanem hogy az Activision ráharapott az ötletre, ami őket ismerve csak egyet jelenthet: pénzt sejtenek belőle. Szóval még az is lehet, hogy csak vakítás ez a “nem számítunk belőle nagy pénzre”-szöveg, hogy a népek ne akarják már annyira Molotov-koktélokkal megdobálni a székházaikat. Így aztán máris világosabbnak tűnhet, hogy miért akarják úgy kivenni a személyre szabhatóságot, a build-ezést a játékból, mondván úgysem érdekel senkit, meg minek az, ez az új felállás sokkal jobb. Mert ha az egyszeri player netalán nekilát skillekkel kísérletezni, respec-elni, pontokat dobálni ide-oda, aztán máshova, vagy netán melee sorcit, throwing barbit, nem szokványos, látszólag értelmetlen, de egyeseknek jópofa dolgokat gyártatni, akkor máris kevesebb az esély arra, hogy mennek az aukciós házba licitálgatni. Ellenben most szerintem pár hónap alatt simán hatvanas szintig felvihetsz majd egyet-egyet akár mindegyik kasztból, szükségtelen újat kezdeni, a jelenlegi rendszerben teljesen értelmetlen/felesleges, úgyhogy nekiállhatsz gear-ezni, és erősen valószínűsíthető, hogy a játékosok egy bizonyos része nem kíván majd azzal pepecselni, hogy mondjuk run-okat vagy bármi egyebet csináljon folyamatosan, hogy a legpöpecebb set-ekben feszíthessen, kényelmesebb nekik felmenni az AH-ra, ahol már várni fogja őket a másik réteg, melynek tagjai addigra rákapnak majd a jobbnál jobb itemek éjt nappallá tevő levadászására, hogy aztán feldobálják szépen, vigye, aki a legtöbbet adja érte. Mivel az előbb említett kényelmes réteg nem akar azzal foglalkozni, hogy tényleges munkával szerezze meg a felszerelését, így nem túl valószínű, hogy túl sok ingame gold-ja lenne, így aztán egyértelmű, hogy a valós pénzes AH-ra megy, nem a másikra, ahol a játékbeli pénzt használják. Tehát én látok egy kevés esélyt arra, hogy a testre szabhatóságot és a konkrét karakterfejlesztést egy ilyen, talán nem is annyira kifacsart logika alapján vették ki, nehogy egy minimális mértékben is gátolják az AH-s pénzmozgást.

  De félre a hülye elméleteimmel, még az is lehet, hogy már megint keveset aludtam és azért jönnek ezek az eszement ötletek. Különben sincs igazán bajom ezzel a RMAH-val. Mert még ha fenti hülyeségemben van is igazság, akkor is megvan a lehetőség másra: ott van az ingame gold alapú, aminek biztos lesznek felhasználói, mert azért nyilván sokan vannak, akik ilyen-olyan okokból hüledeznek a gondolattól, hogy tényleges játék helyett igazi pénzért vegyenek maguknak bármilyen cuccot is. De ha akarjuk, teljesen kihagyhatjuk az egészet, hiszen nem kötelező, elvileg nem kényszerít rá semmi, hiszen te is kiütheted ugyanazokat a fegyvereket/páncélokat/gyűrűket, stb., mert ha jól értem, ez játékosok közötti tranzakció, amit valaki árverésre bocsát, azt korábban kicsapatta mondjuk Azmodan-ból (már ha lesz ilyen boss:)). Vérlázítónak inkább azt lehetne nevezni, ha volna egy bolt, ahol valós pénzért bármelyik játékbeli itemet meg lehetne venni. Szóval én összességében ezt az egészet egy elég korrekt és elegáns megoldásnak tartom. Na meg nem akarom figyelmen kívül hagyni az “idők szavát”: a WoW után, ami havi szinten hoz iszonyatos összegeket a konyhára, valahol meg is értem a Blizzard-ot (még ha nem is értek egyet vele), ha már nem látná értelmét olyan nem MMO-játék piacra dobásának, mint amelyeket korábban készített, és amelyekből a dobozos eladásokon kívül semmilyen pénz nem folyhat be, szóval valahol lehetett számítani rá, hogy így vagy úgy, de akarnak valami kis pluszt, és én azt mondom, inkább így jussanak hozzá, mint hogy sz*ros DLC-ket gyártsanak (ami amúgy is pluszmunka lenne nekik), netalántán havidíjat akarjanak szedni (SOHA!!!). Aki kufárkodni akar, megteheti, aki a relatíve könnyebb úton akarja felcuccolni magát, megteheti, de aki mindent maga akar véres verejtékkel összeszedni, megvan rá a lehetősége. Én a magam részéről nehezen tudom elképzelni, hogy valaha is igénybe vegyem az AH-kat, vagy ha mégis, csakis az ingame gold-osat, de azt sem igazán hiszem. Nekem elég, ha találok néhány normális, értelmes arcot, akikkel nyugodtan tudok majd co-opban játszani, ha néha multira szánom el magam. Ha meg nem lesz a gear-em a lehető legjobb… hát… a lőtéri kutyát nem érdekli. Ettől nem fogok álmatlanul vergődni az ágyamban. Nekem a játékok a játékélményről szóltak mindig is, nem valami furcsán értelmezett versengési szellemről.A D2-ben is mindig ótvar cuccokban nyomultam:)! Na jó, a bowazonommal van pár egész pofás íjam. Mindenesetre nem kell mindig a tökéletességre törekedni. Néha elég csak hátradőlni és élvezni az életet, mindenféle stressztől vagy kényszerességtől mentesen. Na de ez már kezd más téma lenni.

  A lényeg röviden: sok sikert az aukciós ház(ak)nak, de én nem szeretném használni (őket).

  Reply

 • avatar

  Fieldy

  |

  Hát ezt a játékot muszáj lesz megvennem. :D

  Reply

 • avatar

  xRand0mH3rox

  |

  Ha egy olyan third party szolgáltatóval szerződnek mint a Paypal akkor simán működhet itt is a dolog. A keresett pénzt külföldről származó jövedelemként kell elszámolni az adóbevallásban.
  Maga az RMT rendszer pedig szerintem iszonyat érdekes! Kár, hogy már befejeztem az egyetemet, mert ebből a témából nagyon tuti szakdolgozatot lehetne írni majd… :D

  Reply

 • avatar

  liszkag

  |

  Én sajnos félek attól, hogy ezt Magyarországon nemfogják behozni. A Blizzard azt mondta, hogy ezt minél több oszrágba be akarja hozni, de Magyarországra eddig semmit sem sikerült így behoznia.(Azt hiszem a wownak a arénás dolgaira vonatkozott ez) Mert Magyarország ezt szerencsejátéknak minősíti és akkora adókat vetnek ki rá, hogy nem éri meg nekik ide is elhozni. De ha átírod az accodat, hogy te angliában laksz, és kiutalod ezt a pénzt magyar számlára, akkor meg az adóhatóság fog rád szállni.

  Jó persze nem hinném, hogy párszáz forintos dolgokért ezért cseszegetnének (itt 10-20 Euróról beszélek). De ha megfordul a számládon egy hónap alatt (tegyük fel jó szériát kapsz ki) 100 ezer forint innen(Ez kb 400 Euró), akkor bizony reménykedhetsz csak, hogy nem lesz belőlle problémád év végén. Egyszerűen az ilyen pénznyerést nemtudod sehogysem elkönyvelni.

  Valaki említette az online pókert, na most ezek alapján hihetné azt az ember, hogy ide is be fogják hozni ezt az aukciós házat. Csak vegyük figyelemben, hogy egy online kaszinónak ez az egész élete, erről szól, a D3 meg nem.

  Én annak örülnék a legjobban, ha Magyarországon is élhetnénk ezzel a lehetőséggel, de félek, hogy ez nem fog megtörténni. Egyetemistaként nagyon jó lenne, hogy a szórakozásommal termelek pénzt amit akár másra is tudok fordítani, nem csak a játékra.

  Reply

 • avatar

  Grom

  |

  [reply]@Rakamaz (#36):[/reply]Köszi, így már nyugodtan aludhatok :)

  Reply

 • avatar

  Grom

  |

  Mint már korábban is írtam számomra ez triviális (=közismert), hogy ahhoz hogy 2-en játszunk 2x kell megvenni a játékot.. a kérdés itt az volt, hogy lesz e trade a játékba, amiről én még speciel nem láttam semmilyen infót (kép, bluepost, stb.) ami persze lehet az én hibám és lecsúsztam valamiről, de ahogy észrevettem ezt inkább csak mindenki feltételezi, hogy lesz, de biztos forrás nincs róla.

  Reply

 • avatar

  Bali007

  |

  [reply]@Grom (#32):[/reply]Ha az öcséddel ingame szeretnél csereberélni, akkor 2 account kell, mert a bejelentkezéshez a b.net accountod adatai szükségesek, és egyszerre gondolom csak egy accal lehetsz bejelentkezve.

  Reply

 • avatar

  Hamu

  |

  [reply]@Grom (#32):[/reply]De ez nem változtat azon hogy többször kell megvenni, a játékot.

  Reply

 • avatar

  Grom

  |

  [reply]@jeneas (#31):[/reply]Ez triviális :D
  Bár belegondolva az nem biztos, hogy egy bnet acchoz csak egy diablo3mad lehet, mert WoWból is simán lehet több is akár és loginnál választhatsz, hogy melyik accot akarod használni éppen.

  Reply

 • avatar

  jeneas

  |

  [reply]@Grom (#23):[/reply]Egy battle.net acchoz csak egy serialt lehet lesz társítani szerintem, szóval ha több accot akarsz akkor többször kell megvenni a játékot, persze ha a lent említett öcséd is megveszi a játékot akkor megoldható a dolog. :)

  Reply

 • avatar

  Hiftu

  |

  [reply]@Grom (#23):[/reply]Szerintem lesz hagyományos mutasd mid van, ezt adom cserébe in-game csere-bere is.

  Reply

 • avatar

  Rakamaz

  |

  [reply]@Grom (#23):[/reply]Szinte biztos hogy valami módon cserélgethettek majd egymás között is.

  Reply

 • avatar

  Rakamaz

  |

  Érdekes ötlet ez az AH valós pénzért:
  – Először arra gondoltam, hogy a kínai farmerek mennyi pénzt fognak kiszedni, de közben rájöttem, hogy csak annyit amennyit a játékosok hajlandóak beleinvesztálni, minusz tranzakció díj a Blizzard felé.
  – Blizzard-nak komplett képe lesz a játékosokról, hogy hol-mennyi pénzt fektetnek a játékosok a virtuális javakra (ez segítheti következő generációs MMO játékok fejlesztésében, felépítésében és nem szükséges egyéb cégek /nem mindig hihető/ jelentéseire sem támaszkodnia).
  – Így egy kis plusz bevételre tehet szert, aminek elmaradásával sem veszítene semmit, mivel elsősorban a játék bolti (esetleg internetes) eladására támaszkodik.
  – A plusz bevételek és a fizetős játékosok mennyisége alapján könnyen tájékozódhat, hogy meddig érdemes még továbbfejleszteni ezt a játékot…

  Reply

 • avatar

  butcher

  |

  Ez zseniális szerintem, illetve nagyon jó a cikk!

  Reply

 • avatar

  Vherzem

  |

  Kissé kétkedve fogadtam ezt a real money AH dolgot amikor először olvastam róla (persze, hogy ittt :P ) de most így egész tetszetős. Köszi a cikket!

  Reply

 • avatar

  Tark4n

  |

  [reply]@JSaN (#22):[/reply]Ez igaz, de egy idő után eljön az a pont, amikor minden értékes cuccból felgyülemlik egy hatalmas mennyiség és természetesen a túlkínálat miatt az árak nagyon lemennek. A végén már annyira, hogy nem éri meg őket eladni, mert alig nyer rajta az ember valamit(mert ugye nem százalékot, hanem fix összeget vág le a blizzard). Ekkor kell a reset. A bejelentés és reset közötti “mindent el kell adnom gyorsan” probléma jelentősen kisebb.

  Reply

 • avatar

  Lamek

  |

  Nagyon szépen köszi a cikket

  Reply

 • avatar

  Grom

  |

  Az mondjuk engem is érdekelne, hogy sima Trade ablak lesz e játékosok között, mert mondjuk ha elérem a heti vagy akármilyen limitet Ahban, szívesen átadnám másik accounton levő karakternek a cuccot és azzal adnám el vagy akár csak át akakrnék adni bármilyen cuccot az öcsém karakterének, elég szomorú lenne ha csak Ahban lehetne ezt megtenni.

  Reply

 • avatar

  JSaN

  |

  [reply]@Tark4n (#13):[/reply]Nem lesz ladder, es reset sem semilyen formaban.
  Kepzeld el hogy blizz azt mondja: na 1 honapon belul reset. Boldog boldogtalan probalana mindent eledni es valodi penze alakitani. De nem fogmenni, mivel nem veszi meg senki mert torlik utana nem sokkal. Meg egy ilyen esemeny elege felboritana a rendszert.

  Reply

 • avatar

  Westy

  |

  [reply]@fiftuscentre (#20):[/reply]Természetesen, attól hogy nem fizetsz be, ugyanúgy kiszámláztathatod a third party tranzakció segítségével.

  Reply

 • avatar

  fiftuscentre

  |

  Nekem az nem tiszta még a cikk elolvasása után, hogy ha nem fizettem be valódi pénzt de a valódi pénzes AH ban eladok egy cuccot akkor az csak a real money AH számlán jelenik meg amit ott fogok tudni tovább használni, vagy ilyen esetben is lesz lehetőség arra hogy egy harmadik résztvevő segítségével rendes bankszámlára utaljak, vagy ez csak akkor lehetséges ha onnan is töltöttem fel a valaódi pénzt?!

  Reply

 • avatar

  Westy

  |

  [reply]@Agyoncsaplak (#17):[/reply]Nem lesz item binding a Diablo 3-ban.

  Reply

 • avatar

  Hiftu

  |

  [reply]@Agyoncsaplak (#17):[/reply]Az általam ismert utolsó állapot szerint (már) nincsenek BoE (első viselőjére korlátozott), BoA(accountra korlátozott) tárgyak.
  Mindegyik tárgy szabadon továbbadható.

  Reply

 • avatar

  Agyoncsaplak

  |

  Kérdés BOE vagy BOP-osak lesznek a cuccok. Tehát ha felveszed utána eltudod adni?

  Reply

 • avatar

  utao

  |

  Én örülök neki, hogy legalizálták a pénzes kereskedelmet, így a játékok eladása után is lát belőlünk pénzt a Blizzard, és ez az “adakozás” önkéntes lesz, így ha nem akarsz, nem kell többet áldoznod rá. Másfelől a Blizzard fejében sem kell majd megforduljon, hogy valamiféle havidíjat szedjen a játékért.

  Reply

 • avatar

  Westy

  |

  [reply]@Tark4n (#13):[/reply]Nem lesz reset és ha vegig gondolod, ha lenne, az csak rontana a helyzeten.

  Reply

 • avatar

  Westy

  |

  [reply]@ (#10):[/reply]Akkor nem lenne infláció, ha ugyanannyi pénz kerülne a rendszerbe, mint amennyi távozna onnan. Ezt – szerintem legalábbis – nem lehet elérni a jelenlegi körülmények között (farmerek), de gátat lehet neki szabni és egy bizonyos rátán belül tartani. Nagyon jól kell megcsinálniuk a gold earn/sink arányt és nem lesz nagy gond.

  Reply

 • avatar

  Tark4n

  |

  [reply]@ (#10):[/reply]Szerintem D2-höz hasonlóan itt is lesz ladder reset

  Reply

 • avatar

  Boci

  |

  [reply]@ (#10):[/reply]Content patch/kieg biztosan lesz. Viszont a Blizzardot nem zavarja az infláció, mert mindig fix összeget von le az eladások/kirakások után. Azaz neki édesmindegy, hogy 50 dollárért vagy 1 dollárért ment el a cucc, ugyanúgy keresett rajta. Sőt ha olcsó, valószínűleg többen vásárolnak és még nagyobb bevétele is lesz belőle.

  Reply

 • avatar

  Boci

  |

  “Tehát azt, hogy az eladott tárgy értéke valódi pénzként, vagy virtuális fizetőeszközként jelenlen meg egy ponton: a tárgy eladásakor dönthetjük el, utána nincs visszaút.”
  De simán van visszaút:). Hozzárendesz kifizetést a számládhoz és az e-pénzeden veszel jó itemeket amit el is adsz. A bevételed meg simán megy neked:).

  Reply

 • avatar

  Hamu

  |

  És mi fogja megakadályozni az inflációt?
  Ha a blizz ebből huzamosabb ideig akar pénzt keresni akkor, gondolkodnia kell azon hogy idővel mindenkinek meglesz minden, és az ah-s dolgok éréké vesztik, főleg úgy hogy elég minden classból egy-egy karaktert felhúzni.
  Talán számíthatunk majd rendszeres contend patchekre s a késöbbiekben? Szívesen venném.

  Reply

 • avatar

  Adam

  |

  Ez mind szép és jó, de bent van még a hagyományos trade ablak is? Arra az esetre ha havernak szeretnék eladni valamit kedvezményes áron…

  Reply

 • avatar

  Westy

  |

  [reply]@xRand0mH3rox (#7):[/reply]Hozzáraktam PhrozenDragon-t is. :)

  Reply

 • avatar

  xRand0mH3rox

  |

  [reply]@Westy (#5):[/reply]Ja az teljesen tiszta volt, csak a végén azt írtad “köszi Sixen!”… :)
  Nem is gondoltam egy percig sem, hogy más babérjaira pályáztok.

  Reply

 • avatar

  Tark4n

  |

  Sokak félnek ettől az új rendszertől, én személy szerint nagyon örülök neki. Egy olyan érzést, izgalmat ad számomra mint a pénzes póker. Remélem nem nyúlnak bele a rendszerbe, nem vonják vissza.

  Nemrég írta itt valaki, hogy huu, azt mondták , hogy a gamegoldnak lesz valódi értéke. Szerintem pont hogy így lett :)

  Reply

 • avatar

  Westy

  |

  [reply]@xRand0mH3rox (#4):[/reply]Hát, én többször is leírtam (három helyen van feltüntetve), hogy a cikk alapvetően a DiabloFans-ról jön és én csak beleírkáltam itt-ott, nem akarom én senki elől elvenni a babérokat.

  Reply

 • avatar

  xRand0mH3rox

  |

  Tényleg nem kötözködés képpen, de az írás PhrozenDragon-é, csak hogy politikailag korrekt legyen a köszönetnyilvánítás… :)
  Amúgy nagyon jó, hogy ilyen részletesen le lett fordítva, sok segíség azoknak, akik nem tudnak annyira jól angolul.

  Reply

 • avatar

  Balor

  |

  Grat a cikkhez,szép összefoglaló a témáról.Én csak azt nem értem,hogy ez miért zavar sok playert? Ők nem a “való világban” élnek?Ennek még a “casual” játékosnak is örülni kéne,hiszen a szerencse dobhat nekik 1magas szintű runát amit eladhat és máris van 1 kis alap tőkéje.Sokat /éveket/ játszottam a D2-vel soha nem vettem semmit,mégis mindenem meglett.Jó nem 3hét alatt,de ez a saját játék élményemet 1 pillanatig sem befolyásolta.Sőt mikor az első Windforce esett szinte gyönyörködtem benne…Több fórumon is jelezte a Blizz,hogy az aranynak ebben a játékba értéke lessz.Mikor az arbitrázs-t olvastam,nna akkor figyeltem igazán :-) Azon járt az eszem,hogy a sportfogadás,hogy jön ide,de a hasonlat szinte tökéletes amit irtál.Nem lessz ez rossz srácok,higgyétek el.Aki nem vett sose annak azért,aki vásárolt annak meg azért.

  Reply

 • avatar

  piromaca

  |

  Szép kis összefoglaló! Nekem kicsit mást volt az elképzelésem az eddigi infok alapján (főleg az e-számla és tenyleges valódi pánz közti kapcsolatról).

  Reply

 • avatar

  JSaN

  |

  A diablofans mar neztem tegnap, erre vartam mikor kerul ide is ki.
  A szemlelteto pelda is nagyon jo lett, ertheto.
  kosz a cikket.

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.