Kezdőlap Hírek Tisztázzuk a hallottakat: Real Money Auction House

Tisztázzuk a hallottakat: Real Money Auction House

228
0
MEGOSZTÁS

Váratott már magára, hogy egy részletekbe menőbb, átláthatóbb post szülessen az új, igazi pénzt igénylő aukciós ház működéséről, mivel elég sok félreértés van a témában. Arról nem is beszélve, hogy pár apróság kulcsszerepet játszik az ötlet működésében, amit nem, vagy csak részleteiben beszéltünk meg korábban.

A cikk legnagyobb része a Diablofans írásán alapul, de van benne bőven részlet, amit ott nem említenek, próbáltam egyértelműsíteni a cikket. A tovább után hidrogénbomba nagyságú wall of text következik, csak saját felelősségetekre nyissátok meg!

Az alapok

A sajtótájékoztatón a Blizzard fellebbentette a fátylat a Diablo 3-ban használni kívánt kereskedelmi rendszerről. Ez két fajta, a Battle.net kezelőfelületébe épített aukciós házat foglal magában: az első rendes, játékbeli arannyal működik, míg a második való világbeli pénzt, azaz a játék zónájától függően eurót, dollárt, stb. fogad el a vásárlóktól.

Vásárlás

Ahhoz, hogy a pénzes Ah-n vásárolj, a bankszámládról pénzt kell utalnod a Battle.net fiókodra (későbbiekben B.net account). Az összeg ezek után az e-egyenleged (e-balance) részét fogja képezni. Ha ez megvan, az e-balanceodon lévő pénzt rögtön használhatod, hogy az aukciós házban bidelhess az itemekre (bid -> licit, buyout -> kivásárlás, tehát ha egy tárgynál meg van adva a buyout price, ezt kifizetve rögtön a birtokodba kerül az adott cucc). Ha bidelsz egy itemre, amit később meg is nyersz, az e-balance-odról az adott összeg rögtön le is vonódik. Ha nem te nyerted a licitet, nem veszítessz pénzt.

Eladás

A tárgyak eladása már egy kicsit komplikáltabb. Ahhoz, hogy valamit az aukciós házba rakj, ki kell fizetned egy bizonyos listázási díjat ( listing fee). Ez a díj levonódik az e-egyenlegedről és a Blizzardhoz kerül, függetlenül attól, hogy sikerült-e eladnod az árut. Ez a díj egy meghatározott pénzérték és NEM egy, a tárgy árából számolt százalékos összeg. Ha a tárgyat nem sikerül eladnod, az a stash-edben marad és újra megpróbálkozhatsz az aukciós házzal, de az e-balanszodra a díj nem kerül vissza.  Ha sikerül eladnod a kérdéses tárgyat, újabb díj kerül elszámolásra, az eladási díj. Ez is fix érték és ez is a blizzardhoz kerül. (A díjszabásokat még nem ismerjük, de nyilván ettől fog függeni, hogy mit érdemes berakni a pénzes AH-ba és mit nem, tehát a cég zsebének megtömésén kívül más szerepe is van.)

Most jön a csavar. Alapvetően, az eladott tárgy utáni pénz az e-egyenlegedre kerül. Azonban arra is lehetőség lesz, hogy az e-egyenleged helyett ez az összeget a bankszámládra kérd. Ezt egy third party szolgáltató fogja intézni, akinek a kilétét még nem tudjuk. Ekkor egyébként egy harmadik, kezelési díjat is ki kell fizetnünk – ezt már a szolgáltatónak – hogy a pénz átkerüljön a számlánkra.

Eddig minden tiszta. Egy valamit viszont NEM tehetünk meg: mégpedig, hogy az e-balance-unkon lévő pénzt kiszámláztassuk valódi pénzként magunknak. Tehát azt, hogy az eladott tárgy értéke valódi pénzként, vagy virtuális fizetőeszközként jelenlen meg egy ponton: a tárgy eladásakor dönthetjük el, utána nincs visszaút. Ez nagyon fontos. Ha az e-egyenlegünkre kérjük a pénzt, akkor sem marad egyébként haszontalan: fizethetünk belőle mindent, amit a Blizzard store-ban megvásárolható, beleértve játékokat, wow feltöltőkártyát, peteket satöbbi. Meg persze visszaforgathatjuk az aukciós házba is.

A Blizzard azt is közölte, hogy lehetőséget fog nyújtani, hogy bizonyos mennyiségű aukciót díjazás nélkül is feltehessünk a pénzes AH-ra. Arról még nem kaptunk információt, hogy ez fiókonként egy életreszóló fix szám, vagy hetente felhasználható kvóta, de Bashiok utalt rá, hogy hetente kapunk pár ilyen lehetőséget. Ez arra jó, hogy azok is alaptőkét szerezhessenek maguknak, akik nem akanrak pénzt költeni a játékban. Ha például egy ilyen “free listing” keretében teszünk fel egy értékes tárgyat a pénzes AH-ra amit meg is vesznek tőlünk és a pénzt az e-egyenlegünkre töltjük, a későbbiekben már képesek leszünk fizetni a díjakat az előzőleg ingyen eladott áruból, tehát gyakorlatilag a játékba fektetett tőke nélkül tudunk a pénzes AH-ban garázdálkodni, pénzt keresni.

Jöjjön egy példa, ami teljes mértékben kitalált, ne vegyétek komolyan, csak a helyzet megvilágítására született:

Van három ember, humortalanul X Y és Z.

X feltesz egy sapkát az AH-ra 10$-ért. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, 1$-nyi díjat fizet a Blizzardnak. Y úgy dönt, hogy megvásárolja az X által feltett árut és 10$-t bidel rá. Pár perccel később Z is meglátja az árut és úgy gondolja, hogy többet és mint 10$, ezért bidel rá 12$-t. Y szemében a 12$ már túl sok és annyiban hagyja a témát. Az aukció pár órával később véget ér, és Z megnyeri a sapkát.

Ekkor, 12$ kivonódik Z e-egyenlegéről, Y egyenlegével semmi sem történik. Az eladási díj – tegyük fel, hogy szintén 1$ – levonódik X egyenlegéről, így X összesen 10$-t keres az aukción. (12$ eladási ár, -1$ listázási díj, -1$ eladási díj).

Alapvető helyzetben ez a 10$ hozzáadódna X egyenlegéhez, de ő inkább úgy dönt, hogy kiszámláztatja azt magának. A tranzakciós cég ami ezért felel, 1$-a vágja meg X-et, így ő összesen 9$-al lett gazdagabb az eladott kalapjáért.

Összefoglalva: Z fizetett 12$-t, Y-al nem történt semmi, X nyert 9$-et, a Blizzard nyert 2$-t, és a tranzakciós cég nyert 1$-et.

Használhatod az AH-t anélkül, hogy akár egy fillért is költenél!

Először is, a pénzes AH használata teljesen opcionális. A Blizzard nem kényszerít rá titeket, hogy a pénzes aukciós házat használjátok. Sokan viszont attól félnek, hogy a játékban lévő legjobb tárgyak csak a pénzes AH-n lesznek fellelhetőek, így gyakorlatilag azoknak, akik nem szeretnének pénzt költeni a játékba ezek elérhetetlenek lesznek. Ez valószínűleg nem lesz igaz, le is írom miért:

Ha a free listingek alkalmával eladsz egy tárgyat a pénzes AH-ban, pozitív e-egyenleged lesz, anélkül hogy akár egy fillért is költöttél volna. Ezzel az egyenleggel aztán folytathatod a kereskedést, úgy, hogy az eredeti e-balancoddal oldod meg a díjazásokat. Amikor elég nagy lett az e-egyenleged, anélkül vásárolhatsz tárgyakat a pénzes Ah-ról, hogy akár egy fillért is költöttél volna rájuk. Cool nem? Például az általad talált legendary baltát és páncélt eladod és az általuk generált e-pénzt arra használod fel, hogy egy botot vásárolj. A rendszer senkit sem rekeszt ki abból, hogy ingyen vásároljanak tárgyakat, viszont engedélyezi, hogy játékosok pénz költésével gyorsabban vásárolhassanak geart.

Még az is valószínű, hogy nem kell legendary-kat más legendary itemekre váltani. Ha a Blizzard jól végezte a dolgát és biztosította azt, hogy az arany egy értékes fizetőeszköz legyen, akkor az embereknek szüksége is lesz erre. Kelleni fog a craftinghoz és a javításhoz még akkor is, ha csak a pénzes AH-t használják. Ez azt jelenti, hogy bármikor felrakhatod az aranyad a pénzes AH-ra, hogy e-fizetőeszközzé váltsd és így vásárold meg a neked kellő tárgyat. Tehát bár a pénzes Ah-n, de áttételesen aranyért vásárolod meg a pénze kerülő javakat. A pontos átváltási rátát egyelőre lehetetlen meghatározni, de az biztos, hogy fontos szempont lesz a jövőben.

A pénzes rendszer gyakorlatilag ki fog alakítani egy arany-való világbeli pénz átváltási rátát, ami nagyon fontos lesz a játék szempontjából.

Egyébként, nem is túl fontos, hogy melyik AH-t használod majd

Miért is? Mivel minden egyes arany, ami a mobokból esik, bizonyos mennyiségű pénzt fog érni. Ez nem csak annyit tesz, hogy gyakorlatilag pénzt keresel azzal, hogy játszol, ez azt is jelenti, hogy teljesen mindegy lesz, hogy a pénzes, vagy a gold AH-t használod. Ezt a koncepciót arbitrázsnak hívják, ezt mindjárt ki is fejtem bővebben:

Tegyük fel, hogy találtál egy legendary fejszét amire nincs szükséged, tehát el akarod adni. Eladhatod akár aranyért, akár e-pénzért, az e-egyenleged növelve. Az AH-t megvizsgálva azt veszem észre, hogy összesen tíz ilyen fejsze van, öt mindkét Aukciós házban. Az első öt 2000 aranyért van kirakva, a második öt 20$-ért. Úgy döntök, hogy megnézem mennyit ér az arany: 200g = 1$. Ezek után sikeresen eladom a fejszét 19$-ért, ami 19 * 200 = 3800 aranyra tehető.

Ez az arbitrázs, aaz olyan profit, ami azon alapul, hogy két piac nincs teljesen összhangban. Még ha nem is akarom a számlámra utalni a pénzt, akkor is jobban megéri a pénzes AH-t használnom jelen körülmények között, hiszen effektíve 1800 goldot fogok nyerni a procedúrán. A következő amit tenni fogok, hogy megveszem mind az 5 legendary fejszét 2000 goldért, és eladom őket 19$-ért. Így 5*(3800-2000)=9000 arany profitot fogok termelni, ráadásul úgy, hogy egyetlen szörnyet sem öltem meg.

Ez persze nem mehet a végtelenségig, hiszen előbb utóbb mások is rá fognak jönni a turpisságra és ugyanezt teszik majd. A két piac lassan egyensúlyba fog kerülni, olyannyira, hogy csak nagyon ritkán fogja megérni a kockázatot, hogy egyikből a másikba árut vigyünk.

Nagyjából ezeken az elveken alapul a rendszer magja. Az eredeti cikkben kitérnek arra, hogy milyen potenciális veszélyforrások vannak (botok, farmerek) amik negatívan befolyásolhatják az egyesúlyt. Arról is szót kell ejteni, hogy ez a metódus sokkal tisztább és egyszerűbb, mint az illegális third party oldalak, amik vagy odaadják a tárgyakat, vagy nem és ezek a többnyire  dupe-olt áruk vagy eltűnnek a táskánból másnapra, vagy megmaradnak. Tehát kisebb a kockázati tényező, egyszerűbb a kezelés.

Arra még ki szeretnék térni, hogy a pénzes AH bevezetése mit hoz magával. Nem tagadhatjuk le, hogy azzal, hogy a Blizzard gyakorlatilag legalizálta a real money tradet, több ember fog pénzt fektetni a játékba, tehát többen fognak felszerelést vásárolni. Ez sokakat nagyon zavar és talán igazuk is van, erre nincs mit mondani.

fontos viszont, hogy a lépést más oldalról is megvizsgáljuk: azzal, hogy több ember fektet pénzt a játékba, azok, akik szeretnének meggazdagodni a kereskedelemmel, sokkal nagyobb vevőkört fogadhatnak majd. Tehát a Diablo kereskedelmét ez a lépés igenis elősegíti és nem csak azoknak akik igazi pénzért vásárolnak majd, hanem azoknak is, akik nem akarják “bepiszkolni” a kezüket és csak goldért, vagy free listing ellenében hajlandóak a pénzes AH-t használni.  Nagyobb lesz a kereslet és a kínálat is, így nagyobb lesz a piacon a forgalom, jobb esélyünk van eladni a felszereléseinket.

Elég hosszan tárgyaltuk a témát, remélem tanultatok belőle és a cikk sokaknak segített az ötlet értelmezésében. A cikk nagyrésze a Diablofans írása alapján készült, úgyhogy köszi az anyagot Sixen és PhrozenDragon!

Forrás: