Followerekről általánosan

Hamu . Hírek 826

Bashiok kinyilatkoztatott egy terjedelmes kék postot a followerekről általánosan, mondhatni túl sok új információt nem adott, de ettől függetlenül érdemes egyszer átfutni rajta.
Kissé hosszúra sikerült, ezért a tovább után olvashatjátok.

[Quote]When we first announced the follower feature we revealed that these unique characters would accompany your hero on an adventure to save Sanctuary, but that they would only be able to survive in Normal difficulty. The amount of positive support the follower feature received, as well as the number of players who wanted to be able to keep these companions throughout the game — even into the toughest difficulties — left us wondering if it would be possible.

At BlizzCon we announced that we had taken that player feedback and were indeed working to make the single-player followers (templar, scoundrel, and enchantress) viable in the later difficulty levels.

We want to share some of the details surrounding this change and what it will mean for the single-player experience.

A lot of us wanted to see followers become viable throughout the game too, and agree they really add something to the experience as a whole. One of our main driving forces in making this decision was the benefits of the co-op experience, and the disadvantage of playing alone in the Nightmare, Hell, and Inferno difficulties. Followers won’t follow you into co-op games because you’ll already have the superior firepower of your friends to help you, but playing alone you’re going to want to take advantage of their benefits. We’ve made the later difficulties of the game brutally difficult, and we realize that for those attempting to tackle these later difficulties alone, they’re really going to actually want some additional support in the form of the followers.

Some players didn’t like their experience with mercenaries in Diablo II. We took feedback regarding mercenaries very seriously when designing Diablo III followers, and they differ from mercenaries in a few key ways that we think set them apart and resolve many issues. First of all, there is no resurrection or cost to your followers’ deaths, which makes their upkeep far less intrusive. When a follower takes enough damage to “die”, they simply take a knee, catch their breath, and after a few moments are back in the fight. That downtime could potentially have an effect on your own survival, but it’s unlikely to create a situation where you’re worrying about them or constantly working to keep them alive. We don’t want to turn what could be a fun benefit into a punishment by making players pay for their followers’ poor combat choices.

Secondly, when you die, so does your follower. These aren’t characters that can hope to compete or continue on without you. While some players prefer to be the lone wolf taking on the forces of evil, our intent isn’t to dilute the hero aspects by adding more wolves to your wolf pack. We want followers to be an extension of your bad-assery, not a liability. The followers could almost be considered automated buffs/damage skills, but of course with quite a bit more flavor and customization options.

We still have some tweaking to do with the followers, including their skills and end-game balancing. We continue to discover cool little ways to improve how each follower performs and the complements the different heroes. Our intent is to ensure players who take followers along find them to be helpful additions to their single-player experiences. 

In the meantime, we’re interested to hear what you think of followers at end game and what your intent will be. Will you ever play alone, considering the benefits of co-op (personal loot drops, increased killing speed)? If you do play single player will you bring a follower? Or do you intend to challenge yourself by not bringing one?[/quote]

Ha bárki ingerenciát érez egy rendes fordításhoz, ne türtőztesse magát, ha jó lesz kicserélem. Addig is egy kis összefoglaló, ami minden tartalmi lényegre kitér ami fentebb elhangzik.

Az első részben Bashiok kitér arra hogy a fejlesztés első szakaszában a Followereket csak és kizárólag Normál fokozatban akarták működőképessé tenni, a játékosok nyomására az idei Blizzconon jelentették be, hogy ezentúl a Followerek az összes nehézségi fokozatban elérhetőek lesznek, de csak és kizárólag akkor ha egyedül játszol.

Részletesen a következő változások lettek impregnálva a Followerekkel kapcsolatban:

 • Minden nehézségi fokozaton életképesek lettek.
 • Coop játék esetében a Followerek inaktívak lesznek, ennek oka a következő. Nem akarták a Followerekkel az erőegyensúlyt megbolygatni, mert egy másik játékos mindig nagyobb segítség a harcban, mint egy Follower, de szerették volna megadni annak a lehetőségét, hogy a Followerek a játék nehezebb szakaszain is előnyöket nyújtsanak, azok számára akik egyedül játszanak.
 • Megváltoztatták a Diablo II-es zsoldos rendszert, ami ugye arról szólt, ha meghal a bérenced, akkor visszabattyogsz a városba és busás arany fejében felélesztik neked. A Diablo III rendszere annyiban különbözik, ha a bérenced akkora sebzést kap ami elegendő lenne a halálához, akkor néhány másodpercig kiesik a harcból, amíg összeszedi magát, majd ezután újult erővel száll be a küzdelembe. Ennek a  döntésnek több oka is volt, egyrészt nem akarták a játék lendületét megtörni a Followerek halálával, másrészt ezzel a lépéssel hogy nincs feltámasztás, a followersek fenntartási költségei is lecsökkentek, és végül nem szerették volna a játékosokat a harcban büntetni a Followerek esetleges rossz harci tudásával.
 • Ha te meghalsz, akkor a bérenced is automatikusan elpusztul. Bashiok állítása szerint, nem túlélőverseny ez a bérencek számára, hogy a halálod után vajon meddig bírják még.
 • Azok számára akik jobban preferálják a magányos farkas játékstílust, a Followerek használata nem kötelező. Szeretnék a fejlesztők, ha úgy tekintenénk a Followerekre mint valami automatizált buffokra, amik persze sokkal jobban testre szabhatóak.
 • Az End Game-ben a szándék az, hogy a játékosok maguk tapasztalják meg, hogy melyik Follower képesség lesz segítségükre az egyjátékos módban.

Végül pedig Bashiok arra kíváncsi, hogy lesz-e olyan eset hogy egyedül fogsz játszani, vagy mindig előnyben fogod-e részesíteni a Coop játékot? Illetve, ha egyedül játszol fogadsz-e magadhoz egy bérencet, vagy egyedül fogsz játszani?

 

Forrás: battle.net

Comments (22)

 • avatar

  Radoxx

  |

  Én örülök neki, hogy mindegyik nehézségi szinten használhatóak maradnak, ettől még természetesen egy jó játékosokbó és megfelelő karakterekből álló partyval nyilván sokkal könnyebb dolgunk lesz Infernon.
  Mind a három segítő jónak ígérkezik, de talán a barbárom mellé egy templart fogok választani.

  Reply

 • avatar

  Hamu

  |

  [reply]@Fieldy (#19):[/reply]De sok bajotok van :D
  Javítottam, csakhogy megkíméljem a porcelán finom lelkecskéiteket, hogy ezt a randaságot nézzétek :D

  Reply

 • avatar

  Professor J

  |

  [reply]@CraftyFOX (#18):[/reply]Jogos, imádom a wall of textjeidet, amúgy :)

  Nehéz lesz dönteni melyik karakternek, melyik Follower lesz az ideális, mert mindegyiknek jó képességei vannak.

  Reply

 • avatar

  Fieldy

  |

  [reply]@Drez (#4):[/reply]Azt hittem már, hogy ez csak engem zavar! :D

  Hamu, köszönöm szépen a fordítást, nyelvtudásod felől nincsenek kételyeim, de ez tényleg szúrja a szemem. :/

  Reply

 • avatar

  CraftyFOX

  |

  [reply]@Professor J (#16):[/reply]Hát te is tudod hogy az esetek 99%-ában igazam van, de maradék 4% ban én is tévedhetek xD

  Reply

 • avatar

  Huskotabagó

  |

  [reply]@gyufa (#13):[/reply]Vagy egy fából készült ló-gólem védelmi funkcióval felruházva ;-] Sorry az off-ért befejeztem…!

  Reply

 • avatar

  Professor J

  |

  [reply]@CraftyFOX (#11):[/reply]Valamiről lemaradhattál, mert a bejelentésüktől fogva hangoztatták, hogy multiban nem lesznek használhatóak.

  Reply

 • avatar

  Huskotabagó

  |

  Én speciel örülök hogy vannak, bár a paladint szívesebben láttam volna karakterosztályként legalább a kiegészítőben (esetleg valami warlockos démonidézős formában, mert állítólag volt Zakarumita aki miután kifingált Mephisto, “észhez tért”). Amit sajnálok, hogy nem lehet sok cuccot rájuk pakolni, ezáltal a külsejük sem változik rápakolt cuccnak megfelelően. D2ben is végig hirelingekkel nyomtam, sokat játszottam egyedül, és jól jött a segítségük. Általában Luth Gholeini town guardot választottam, a karakteremnek megfelelő aurával. Necronál kifejezetten jól jött, hisz minden feltámasztott minionom megkapta az aura előnyeit (nekem tetszett, hogy szép színes a képernyőm az auráktól XD, meg legalább láttam, hogyha valamelyik csontláz nem dolgozik :-] )
  Szóval a 3ban is használni fogom őket, és így elsőre, meg elvből is (tudom, hogy hülyeség ezt mondani) paladin követőm lesz. Aztán remélem, hogy a kiegészítőbe beraknak még egy nekro követőt, és akkor kicsit visszajöhet a d2es életérzés :-]
  Azt meg sajnálom, hogy coopban nem lehetnek bent, pedig büszke megelégedettséggel mondanánk hogy: “-Nézd hogy harcol a padawam! Level 1es szintje óta a mestere vagyok!” “-Igen, az erő vele van!”
  Félre a tréfával, d2ben is tetszett, hogyha jöttek a hájörlingek utánunk/velünk. De hát kinek mi!

  Reply

 • avatar

  yulihuppy

  |

  Szerintem jó az elgondolás a csatlósokkal kapcsolatban ,mint ahogy a skill-rendszer változása is jó ötlet volt, és a health-globe-ok is nagyban hozzájárulnak ahhoz hogy minél “folytonosabb” legyen a játékmenet. Nem fog csalódást okozni a gém tuti!!Sőt………

  Reply

 • avatar

  gyufa

  |

  [reply]@Huskotabagó (#12):[/reply]Őr aki éppen fal valamit vagy fa lovakat őriz ?

  Reply

 • avatar

  Huskotabagó

  |

  [reply]@gyufa (#5):[/reply]”fa-ló-őr” XD

  Reply

 • avatar

  CraftyFOX

  |

  Haha érdekes én azt gondoltam coopban is velünk lesznek és nem is tetszett a dolog hogy végül mégis valami átláthatatlan tömegharc lesz ahogy a 4 player meg a 4 falower együtt beleznek, de most hogy így hivatalosan tudatták hogy coopban nem lesznek, igencsak örülök neki. Szóval mégis 25% a leszünk a csapatnak nem 12 :D

  Reply

 • avatar

  Tristram

  |

  [reply]@Hamu (#9):[/reply]Erről nem tudtam, köszi!

  Reply

 • avatar

  Drez

  |

  Ha a saját képességeidet bármikor kicserélheted, nem hiszem hogy a Followerekét ne tudnád legalább olyan könnyen.

  Reply

 • avatar

  Tristram

  |

  “Az End Game-ben a szándék az, hogy a játékosok maguk tapasztalják meg, hogy melyik Followers képesség lesz segítségükre az egyjátékos módban.”
  Ez nekem homályos. Miért jó nekem end-game esetén, ha rájövök, mi lett volna jó még a kezdetek kezdetén? Meg miért csak itt tudom megtapasztalni? Inferno-ban már újra lehet osztani a képességeiket? o.O

  Reply

 • avatar

  Beer

  |

  [x] Only multi.

  Már vagy 30 friendem jelezte Diablo II-ből, hogy tolni fogja a harmadik részt, úgyhogy no way, hogy egyedül játsszak. Ettől függetlenül biztos jó lesz a follower rendszer, csak én nem fogom használni =).

  Reply

 • avatar

  gyufa

  |

  Hogyha a csapathoz szegődik egy dalnok akkor az egy follow-vers >; )
  Így már mindjárt értelmezhető a többesszám, ha több verset mond vagy több dalnok szegődik a csapathoz…

  Reply

 • avatar

  Drez

  |

  A “Followers” többes szám, legalább az S-eket töröld ki mert rosszul néz ki az angol+magyar többesszám, vagy az “egy Followers”.

  Reply

 • avatar

  Lamek

  |

  [reply]@gyufa (#2):[/reply]Szintén. Bár én nagyon örülök, hogy akár játék végéig is velem lehet. Szerintem nagyon hangulatosak.

  Reply

 • avatar

  gyufa

  |

  Kár hogy semmit sem mondott ami új lenne.
  Ha van online ismerős akkor coop, ha nincs akkor játszok egyedül is és mivel csak előnye van ha viszek followert ezért nyilván fogom használni.

  Reply

 • avatar

  Rakamaz

  |

  Természetesen használom, ha már van. Hacsak a fő boss előtt állva meg nem gondolja magát és elkezdi püfölni a karakteremet :)

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.