Wikipedia

Hamu . Wiki 810

Akik elnéztek mostanában a wikipediánk felé, azok tapasztalták a változásokat a fő oldallal kapcsolatban.

Célunk egy olyan egyszerűen kialakított felület tervezése, ami egyrészt nem terheli az alacsony sávszélességgel rendelkezőket, ezért elkerültek a fő oldalról a flash animációk, és a nagyobb képek. Másrészt egy olyan könnyen hozzáférhető és elérhető adatbázis létrehozása ahol, pont az van kéznél amit a legtöbbször akarunk használni. Ezért került a főoldalra, a jelenlegi táblázatos elrendezés.

Jelen állapot szerint, az összes karakter skillje le lett fordítva. A Wizard összes képességének rúnaskilljei is elérhetőek magyarul, a Demon Hunter-nél ez a lista még nem teljes.
Elérhetővé vált az összes monster affix, (szörnymódosító) amit láthattunk már valahol (Beta, Blizzcon…).
Legutóbbi project a  követők skilljeinek a fordítása is gőzerővel halad.
Ezeken kívül számos érdekesség található még a wiki-n, amiket nem emeltem ki.

Természetesen ez a rendszer sem hibátlan, elő is fordulnak benne hibák, ha találtok valamit ami rossz, vagy a fordítás hibásnak tekinthető, a fórumon létre lett hozva ennek egy külön topic amit itt meg is találtok, vagy az szócikk saját vitalapján megtehetitek a hiba jelentését.

A távlati céljaink a fennlévő szócikkek rendezése, hogy könnyen kezelhetővé, elérhetővé váljanak, illetve a még hiányos szócikkek befejezése, és végül a fennlévő skillek, leírások frissen tartása. A béta verzió változásai miatt, most is régebbi leírások vannak, amik valamilyen szinten eltérnek az aktuális verziótól, ezek frissítésére csak a játék megjelenése után fog sor kerülni.

Comments (17)

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  De hát az “arkán” nem is egy értelmes magyar szó. :D Van egy Arka nevű település, szóval végülis lehet valaki Arkán, de ez kb olyan, mint a fire meg a fájör. Ha meg már ennyire magyarosítani akartak mindent, akkor a karakterosztályok miért maradtak “The Wizard”, és hasonlóak ?

  Na mindegy, nem fikázni akarom, a magyar fordítások mindig… érdekesek. :D

  Reply

 • avatar

  Rici

  |

  [reply]@Zsiráfnyál (#15):[/reply]egy SZÉLERŐ SÁRKÁNY IJ azert tenyleg hulyebben hangzik, mint a windforce hydra bow :D mar csak azert is jobb lenne igy, mert battleneten ugyis mindenki (meg a magyarok is) kenytelenek angolul hasznalni, tehat ilyesmiket szerintem semmilyen mas oldalon nincs ertelme leforditani anyanyelvre

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  Kicsit érdekes a nyelvezete, pl “arkán sebzés”… :D Jó, hogy van ilyen is, de azért én inkább maradok az eredeti angolnál.

  Reply

 • avatar

  Hamu

  |

  [reply]@Tristram (#10):[/reply]Biztos a személyes varázsom miatt :) A Szervert nem terheli le annál jobb vas alatt megy az oldal (hogyan szerezzünk jó pontokat a főszerkesztőnek, című rovatunkat látták)

  @yulihuppy (#11) Dehogyis, nemvolt ebben semmi nyálas :D

  @gyufa (#12)
  “Igazából ez akkor lesz érdekes, ha megjelenik a játék.” Jajám, csak bírják a cikkírók gőzerővel, természetesen jómagam teljes mértékben megvesztegethető vagyok, így bárki akar hozzátenni a wikihez, az nyugodtan fordítson, még egy Külön köszönet fület is fogtok kapni, ahol felsoroljuk az érdemeiteket :D

  @emre33 (#6) Tőled pedig bocsánatot szeretnék kérni, elég bunkó voltam, és nincs alapom kritizálni a tudásodat.

  Reply

 • avatar

  gyufa

  |

  Szerintem csak rontja a használhatóságot ha pörgő, forgó meg villogó vackok vannak egy oldalon. Nem azért mert a szerver vagy a felhasználók nem bírják ki a plusz adatforgalmat, hanem mert olvasás közben bántja az ember szemét. Persze vannak bővítmények amivel lehet blokkolni és akkor máris olyan mintha nem is lenne.
  Igazából ez akkor lesz érdekes, ha megjelenik a játék. Remélem, hogy sok hasznos információ lesz, mint az arreat summiton.

  Reply

 • avatar

  yulihuppy

  |

  Nekem jó volt az előző Wiki design is és az új is teljesen megfelel! Az külön fasza hogy a skill-ek és együtthatóik is le vannak írva magyarul ugyanis még a saját nyelvemből is mindíg kettes voltam ezért gondoljátok hogy állok az angollal:) Amúgy imádok gyűlölködni ,kritizálni, odapirítani ,beszólni de itt nekem minden megfelel!! ( basszameg ez elég nyálasan hangzik)

  Reply

 • avatar

  Tristram

  |

  [reply]@Hamu (#9):[/reply]Én már csak annyit fűznék az optimalizáláshoz, hogy nem csak a felhasználók szempontjából van értelme, hanem a szervernek sem mindegy, hogy már 100 látogatótól kihal, vagy még 1000-et is vígan ki tud szolgálni. Nekem továbbra is nagyon tetszik az új wiki, és bár lehetne csinosabb is, de mivel én sem vagyok dizájner, nem fogok izélni miatta. :)
  ————————–
  Hamu, mi a rossebért van az, ha neked válaszolok, akkor a hozzászólásomban a neved sosem jelenik meg, mindig csak ez lesz [reply]@ (#9):[/reply], ez helyett [reply]@Hamu (#9):[/reply]? :D

  Reply

 • avatar

  Hamu

  |

  [reply]@Tristram (#8):[/reply]Mielőtt elmennénk, az egymás lelkét dömöckölős fázisba, számoljunk el tízig.
  Van két álláspont aki szerint ratyi optimalizálni a dolgokat mert már mindenkinek sokkal jobb a vasa, meg a net sebessége, és akik jó dolognak tartják az optimalizálást, mert vagy az ő vasuk miatt kell ezt megtenni, vagy szolidárisak a többiekhez, akiknek nincs olyan vasuk ami miatt elmenne akadás nélkül a dolog.
  Az hogy kinek mi tetszik, és mi nem, totál szubjektív dolog sőt kritizálni lehet, és kell is. De a kritika olyanért szóljon ami valóban megérdemli azt.
  Nem tetszik a dizájn? Semmi gond, írd le hogy mi nem jön be, és mit és hogyan változtatnál rajta.
  Nem tetszenek a szócikkek? Előfordul, én is tévedek, néha el írok/fordítok valamit, sőt még Kazinczy díjat sem kaptam a nyelvért végzett munkámért, így kritizálhatjuk azt is. Írd le mi a probléma, és hogyan kell javítani.

  Ne torkoljon a dolog flame-viharba, mert az utolsó szó úgyis a moderátoroké.

  Reply

 • avatar

  Tristram

  |

  [reply]@emre33 (#6):[/reply]Na, akkor nem sikerült egyértelműnek lennem. Nem magával a processzorteljesítménnyel van a gond, hanem a böngészők (és pluginek) fejlesztőinek sikerül mindig valaminek mellényúlnia, és ezért az addig jó dolgok szarok lesznek. Elég csak az itt a főoldalon lévő animált hősökre gondolni, egy darabig nem volt velük semmi, aztán egyszer jött egy frissítés, és attól kezdve nem volt átlátszóság a flash-ben (pár napja még mindig kaki volt). Ugyanis el lehet bénázni az optimalizálást is, ezért rakhatsz akármilyen vasat a szarul megírt szoftver alá, az akkor sem fog úgy működni, mint kellene (mint mikor akadnak a gif-ek, ha sok van belőlük egy oldalon). Amúgy Chrome-ot használok, az meg frissíti magát is, és a flash playert is, a gépem meg egy gamer notebook, szóval nem egy “zs kategóriás” celeronnal nyomulok. Az otthoni netem meg kb 1 hónapja lépett túl a 1 megás határon, mert eddig csak arra volt lehetőség (most is kb 5 mega a plafon), holott Balaton mellett lakok, ott meg úgy burjánzik az infrastruktúra, mint kollégiumi konyhában a penészgomba (ez most nem irónia). Biztos, hogy még sok hely van, ahol ez a helyzet. Ami oldalt meg linkeltél, ott meg nincs egy deka flash sem (vagy nem értem, miért hoztad fel példának).
  ——————————
  Ha annyira nem tetszik nektek, hogy optimalizálva lett a wiki kezdőlapja, akkor mondjátok meg, mi az, ami miatt a régit szeretnétek visszakapni. Ja, hogy azt nem is láttátok? Elárulom, hogy közel nem volt ennyire színes, képekkel megpakolt, ott leginkább a kasztokhoz tartozó 5 animált flash volt a sok, ami majd 4 mega, az pedig nem kevés. És ha azt hiszitek, hogy az optimalizálás kora lejárt, hát akkor jobb lesz, ha csendben maradtok, mert még valaki nagyon hangosan ki fog röhögni titeket…

  Reply

 • avatar

  Hamu

  |

  [reply]@emre33 (#6):[/reply]Hát erről az “IT emberke” dologról sok bizonyosságot még nem adtál.
  Jajaja, szép a Blizz oldala, de az attól még nem wikipedia, és mint olyannak megvan a maga kis formai követelménye, minthogy egy adatbázisnak szánt oldalt nem halmozzuk el flash, animgif, és nagy méretű képekkel.
  Lehet bírálni az indokaimat, igazából annyit értek el vele, mintha a falnak kiabálnátok hogy kufirc.

  Reply

 • avatar

  emre33

  |

  [reply]@Tristram (#5):[/reply]Hát már bocs. IT emberke vagyok.
  Egy mai normális legkisebb gépet se fektet meg pár gif és pár flash.

  Persze nem IE 6.0, IE7.0 kell használni. Meg ezer éves FLASH player-t.
  Meg 1.7 celeront
  Nézzétek meg a http://eu.battle.net/d3/en/ oldalt. Na ez már jól néz ki

  Szép és jó ez a méret csökkentés, pár évvel ezelőtt elment.
  Ma már nem..

  Reply

 • avatar

  Tristram

  |

  [reply]@Necro_Ramone (#3):[/reply]Nem csak sávszél-kedvezőbb lett így. Ha egy oldalon sok flash van, akkor az kikezdheti a legcombosabb gépeket is, és a régi főoldalon meg volt bőven. Sőt, nekem egy ideje már a sok animált gif-fel is meggyűlik a bajom. Egyes fórumokon elég csak előcsalnom a smiley választékot, és máris csúnyán akadozik az összes. Pedig nincs kaki gépem, sávszél is dögivel, és ráadásul régebben nem is volt ilyen problémám. Ahogy jönnek ki az új böngésző verziók, úgy mindig lehet benne valami, ami miatt ilyen dolgok előjönnek, aztán hiába a 100 megás net, akkor is kaki lesz a böngészési élmény. Ezért is kellett ez az újítás, nem csak a lassabbak kedvéért. Arról nem is beszélve, hogy sokkal kényelmesebb lett (nem tudom, láttad-e a régi főoldalt).

  Reply

 • avatar

  Hamu

  |

  [reply]@Necro_Ramone (#3):[/reply]Hát akkor én ratyi vagyok, de te simán lehetsz duplán ratyi.

  Reply

 • avatar

  Necro_Ramone

  |

  2012-ben amikor a levegőben is megabitek mennek, ratyiság az alacsony sávszéleseket védeni. Mi az egyáltalán 56k?

  Reply

 • avatar

  potilaszlo

  |

  Köszönjük a wiki szerkesztőinek a melót! :)

  Reply

 • avatar

  Tristram

  |

  Szerintem nagyon pöpec lett, most már csukott szemmel is megtalálom, aminek utána szeretnék olvasni! :D

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.