Szigorítások Koreában

Dyingsoul . Hírek 528

Még a játék megjelenése előtt volt már szó arról, hogy nem túl könnyű a Blizzardnak a Diablo 3-at a Koreai törvényekhez igazítania, de a koreai verzióban RMAH eltörlésével sikerült piacképessé tenniük a játékot. A legfrissebb hírek szerint a koreai kormány betiltja a a tárgyak játék beli kereskedelmét, az új törvényt pedig a kulturális, sport és turizmusi minisztérium fogja bejelenteni a következő hónapban.

A botok használata a farmoláshoz szintén a törvény által tiltott lesz, amelynek megszegői 50 milliós bírságra, esetleg maximum 5 év kiszabható szabadságvesztésre számíthatnak. Kim Kap-soo a minisztérium vezetője hozzátette:

“A játékok fő célja a szórakoztatás és oktatásra vagy más jó célra kellene felhasználni őket.”

Az új törvény életbe lépésével a Blizzard minden koreai RMAH-hoz fűzött reménye elszállt, de ha a korábbi korhatár-besorolási macerát is figyelembe vesszük, azt hiszem nem túlzunk ha azt mondjuk: a Blizzard márkorábban bedobta a törölközőt.

forrás: incgamers, Korea Times

Comments (30)

 • avatar

  EKO

  |

  [reply]@Zsiráfnyál (#29):[/reply]Tetelezzuk fel, csak a pelda kedveert szemletetes keppen hogy a 18 eves meg eretlen fiad a “tettes” aki botozik mint a haverjai, mert ok is ezt csinaljak. Elkapjak oket es a gyereked lecsukjak ot evre. Igy ebben a peldaban most nem rolad van szo, (es nem is a te igazsag erzetedrol, mert gondolom en hogy tisztessegesen jatszo emberkent benned most erosen ez az erzes pumpal) de nem is egy x-y-rol beszelunk, akire konnyeden ramondhatod hogy csukjak is le. Szerinted igy is jogos? Kaszaljak el -a meg csak nem is nagyot hibazo- fiad eletet, azert mert botozott? Mert ezzel buntetett eloeletu lesz.

  Rendben aki lopkodja az accokat, azt a csalas ertekenek megfeleloen buntessek is, mint barmelyik masik bunozot, de hogy botozasert 5 ev? Az nekem kicsit eros.

  En sohasem botoztam, viszont itt is-ott is lattam kulonos dolgokat: legalabb 100+ millio erteku gear-eket… legalabb annyi goldal a stashban… aminek en az egytizedet sem farmoltam meg eddig ki miota tolom, pedig van idom jatszani. Vajon honnan a penz? Biztos a profi AH kereskedelembol. Ossze lehet farmolni 1 milliot egy nap, es itt is tetelezzuk fel hogy 0515 ota 1 lvl-es karival is kifarmolta mar a gurigat. 35 nap telt el ez 35 millio? Ez egy top gear 1200+ dps-es fegyojara sem eleg. Akkor honnan a tobb szaz millas osszvagyon? Ha ez alapjan mindenkit sittelnenk, hat apam nem lenne tulterheles miatt error037! :D

  Paran innen is mennenek a melegedobe, abban biztos vagyok. Es hogy megerdemelnek-e? NEM! Azonnal lifetime bann es csokolom, de nem sitt!

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  [author] (#26):[/author][quote]Te pedig akárhogy csűröd-csavarod, a lényeg az, hogy tettenérés nélkül ítélnél el valakit, közvetlen bizonyíték nélkül. Márpedig ennek hiányában az account az egyetlen büntethető dolog…[/quote]

  Figyelj, támadj meg egy bankot, és nézd meg mennyire veszik figyelembe, hogy milyen becenéven csináltad. Az on-line bűnüldözés ennyire azért nem primitív, csak nagyon elhanyagolt.

  Nagyon sok ember követ el apró bűncselekményeket a neten nap mint nap (szerintem nincs is köztünk ártatlan), de az, hogy nem büntetik meg őket, nem azt jelenti, hogy nem is tudják, hanem egyszerűen csak nem érdekli a hatóságokat az ilyesmi. Ez egy tévhit, amit kisgyerekek találtak ki, és terjesztettek el.

  Reply

 • avatar

  R3LaX

  |

  [reply]@ (#26):[/reply]Megnézném mit szólnál hozza a 30k-s diablo accodat feltörnék amin éppen van mondjuk 250 euró,+pl az adatbázisból visszakeresnék a számlaadataidat és még kb 500 eurót lopnának el tőled.

  Reply

 • avatar

  Phenomenal

  |

  [reply]@ (#26):[/reply]/OFF
  Te amúgy nem hallottál az elmúlt években milyen lépéseket szeretnének foganasítanak a világban? Akár lehet a SOPA vagy az ACTA, keress rájuk a neten, ha még nem olvastál/hallottál róluk:)
  Ezek alapján mibe kerülne azt lenyomozni/bebizonyítani hogy a te internet hozzáférésedről botoztak/loptak accountot, (ha a te kocsiddal megy valaki rá az autópályára matrica nélkül akkor is téged büntetnek meg, az harmatos kifogás hogy nem te vezetted.):)
  /OFF
  Én egyetértek azzal amit ott hozott a kormány, persze csak az elvvel, itthon másképp kéne szankcionálni, ahogy ez országonként változna, de szankció az kéne.
  De ennek a pontos lépéseit alaposan ki kéne dolgozni természetesen.

  Reply

 • avatar

  mariak

  |

  [reply]@Zsiráfnyál (#24):[/reply]Te pedig akárhogy csűröd-csavarod, a lényeg az, hogy tettenérés nélkül ítélnél el valakit, közvetlen bizonyíték nélkül. Márpedig ennek hiányában az account az egyetlen büntethető dolog…

  Reply

 • avatar

  methanol

  |

  [author] (#23):[/author][quote]@Zsiráfnyál (#20): Tehát te IP-cím alapján lecsuknál valakit, hát gratulálok…
  0[/quote]
  Igen mert ha te lilapudli néven regisztrálsz és 1 proxyn keresztül játszol nyilván már te lenyomozhatatlan vagy, hát persze

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  [author] (#23):[/author][quote]@Zsiráfnyál (#20): Tehát te IP-cím alapján lecsuknál valakit, hát gratulálok…[/quote]

  Én nem ezt mondtam, hanem hogy nyilván nem az általad említett accounton megadott név alapján fognak keresni, hanem az IP cím alapján. Az, hogy e mellé mire van még szükségük, más kérdés. Ne forgasd ki légyszi a szavaimat, szerintem te is tudod hogyan működik ez.

  Reply

 • avatar

  mariak

  |

  [reply]@Zsiráfnyál (#20):[/reply]Tehát te IP-cím alapján lecsuknál valakit, hát gratulálok… :D

  Reply

 • avatar

  Horcsogg

  |

  Szegény kínaiak/koreaiak szopnak mindennel lol

  Reply

 • avatar

  Loui

  |

  Ácsi! Dél Koreáról van szó.
  Annak a maximum öt évnek meg csak akkor van jelentősége hogyha tényleg be is tartják a törvényt.Tehát akit botozáson kapnak azt tényleg el is ítélik.
  Nagy a valószínűsége hogy először meg másodszor pénzbírságot szabnak ki.
  Börtönre maximum a notorius bűnelkövetők számíthatnak MAXIMUM 5 évre.
  De erre nem lesz a közeljövőben precedens arra biztos vagyok.
  Egyébként meg igazuk van, egy játéknak a szórakozást kell szolgálnia, és ha valakik ezt rombolják akkor bizony menjen csak a sárga csekk szépen!

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  [author] (#16):[/author][quote]@Zsiráfnyál (#15): Na ne viccelj, öt év ugyanmár… Én is utálom a botolókat, de egyetlen napra sem ültetnék le senkit ilyen miatt…
  A másik meg, hogy megnéznék egy bizonyítási eljárást a gyakorlatban, amikor olyan nevet, címet írok be, amilyet csak akarok. Se fénykép, se aláírás… Mi alapján büntetnének bármit is az accounton kívül, áruld már el nekem…[/quote]

  Hát az öt évet nem is én írtam, hanem a cikk, de egyébként indokolt esetben egyáltalán nem sok. Ha mondjuk elkapják az egyik nagyüzemi account tolvajt, aki ellopott összesen több mint 100 accountot, az igenis megérdemli a börtönt. Ha ellopsz 100 biciklit, akkor is börtönt kapsz.

  Bizonyítani meg szinte nem is kell. A mai világban csak azt nem kapják el, akit nem akarnak. Nem azért hagyják békén az ilyen tolvajokat, mert elfoghatatlan, rábizonyíthatatlan profi hackerkirályok, hanem mert a hatóságok nem tekintik komoly bűncselekménynek az account-lopkodást, és a kirabolt játékosokon kívül kb senkit nem érdekel, kitől mit lopnak el. Az egy tévhit, hogy a bíróságon működik a “nem tudom ki ült a számítógépem előtt az elmúlt fél évben” duma. Nem működik. Egyszerűen csak nem foglalkoznak eléggé a hatóságok az on-line bűnözéssel. A neved, aláírásod, meg fényképed meg nyilván senkit nem érdekel, nem ezek alapján működik a dolog.

  Reply

 • avatar

  walteron

  |

  Na ez az , amit pillanatok alatt ki lehet játszani. Átugrik az illető Kínába, nyit egy bankszámlát, és arra utalja a pénzt. a csalókat pedig buntessék meg. Az hogy ott szigorubbak a törvények , az ő dolguk. minden törvény annyit ér amennyire be tudják tartatni. Amúgy meg egy tonna játék van fent a neten amit úgy hirdetnek hogy ingyenes, de a gatyádat ráköltöd ha rendesen akarsz fejlődni, mert maga a játék árúlja pénzért a fejlődéshez szükséges dolgokat. Akkor már szerintem a Diablo sokkal tisztességesebb, mert rád bizza a gazdálkodást, és csak a közvetítői jutalékot veszi le.

  Reply

 • avatar

  piromaca

  |

  Nem szabad elfelejteni, hogy Ázsia teljesen más világ. Aki nem volt ott nem hiszem, hogy meg tudná érteni az ottani embereket – pl. TV műsokrokból közel sem jön át minden.
  A büntetési tétel Magyarországi viszonylatban tényleg soknak tünik, de szerintem helyes, hogy komolyan fellépnek a csalokkal szemben. A “csak egy játék” hozzáállás nagyon hibás. Komoly valós pénzek cserélnek itt gazdát.

  Reply

 • avatar

  TheMageTalRasha

  |

  [reply]@sweeping (#3):[/reply]Össze kevered az Európai és az ottani törvényeket, nem mindenhol ugyan az a törvény és rendszer él mint Magyarországon ahol jóformán minden megengedett és a büntetések is felháborítóan kevesek egyes esetekben.

  Reply

 • avatar

  mariak

  |

  [reply]@Zsiráfnyál (#15):[/reply]Na ne viccelj, öt év ugyanmár… Én is utálom a botolókat, de egyetlen napra sem ültetnék le senkit ilyen miatt…

  A másik meg, hogy megnéznék egy bizonyítási eljárást a gyakorlatban, amikor olyan nevet, címet írok be, amilyet csak akarok. Se fénykép, se aláírás… Mi alapján büntetnének bármit is az accounton kívül, áruld már el nekem…

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  “A botok használata a farmoláshoz szintén a törvény által tiltott lesz, amelynek megszegői 50 milliós bírságra, esetleg maximum 5 év kiszabható szabadságvesztésre számíthatnak.”

  Ezt kéne csinálni minden más országban is !

  Ha valaki botozik, az annak a másik 7 millió játékosnak árt, aki tisztességesen szeretne játszani, és azt a terméket teszi tönkre, amin sok-sok ember hosszú éveken át dolgozott. Nem elég ha kizárják az ilyeneket, igenis menjen ki a csekk, és fizessen be egy durva büntetést, ami örökre elveszi a kedvét a csalástól.

  Az account lopásokról meg nem is beszélve. Aki ellop tőlem egy 16.000 Ft értékű accountot, az semmivel sem érdemel kevesebb büntetést annál, mint aki mondjuk a 16.000 Ft értékű telefonomat lopja el. Ne ússzák meg jogi következmények nélkül. Irány a bíróság, kapja meg a lopásért járó büntetést, és jegyezzék fel, mint minden más lopásnál, hogy ez az ember egy büntetett előéletű tolvaj.

  Bele kell nevelni ezekbe a hülyegyerekekbe, hogy a lopás és a csalás akkor is bűncselekmény, ha az interneten követed el. Attól, hogy ez egy játék, és nincs kiírva a neved a karaktered mellé, még nem azt jelenti, hogy akármit megtehetsz.

  Reply

 • avatar

  eastady

  |

  [reply]@future (#9):[/reply]”Elmehibbant vezetők”
  Először mindenki nézzen körül a saját országában!
  Nézd meg hol tart ez az ország!

  Reply

 • avatar

  Animebj

  |

  Ha úgy vesszük, a RMAH a szerencsejáték egy formája, hiszen az adott tárgy megszerzése a véletlen műve. Ezért Dél-Korea lépése logikus, a játék szóljon a játékról és nem a kereskedelemről. A “botozás” és az online “feketepiac” működtetésének büntetése is helyes, de az a Blizzard feladatának kéne lennie, és nem a helyi törvénykezésnek. Persze az is igaz, hogy a készítők nem fordulhatnak pusztán azért a világhoz, az ENSZ-hez, hogy rögzítsék törvénybe, majd tegyék a lehető legtöbb ország számára kötelezővé a virtuális adás-vétel szabályait, ezzel remélve azt, hogy nem kis bevétel mellett kifehéredjen valamennyire a rendszer.

  OFF:

  future: Szerintem az észak-koreaiak örülnek annak, ha az erdőbe találnak valami ehetőt, vagy a kínaiaktól át tudnak hozni, nehogy még az interneten szórakozni…

  Reply

 • avatar

  R3LaX

  |

  [reply]@future (#9):[/reply]ha így haladunk,itthon is ez lesz….

  Reply

 • avatar

  Bali007

  |

  [reply]@future (#9):[/reply]Kár, hogy ennek semmi köze a hírhez.

  Reply

 • avatar

  AmyVendetta

  |

  …és ettől leszek én búúúúúúús pandaaaa…

  Reply

 • avatar

  future

  |

  észak-kórea még ennél is durvább.
  ott pl. telefonod nem lehet, sem mobil sem vezetékes, ahogy autója is csak az állami embereknek és a politikusoknak lehet. internet nincs és ezt úgy értsd, hogy tényleg nincs. az országhatárokat katonák őrzik, aki szökni próbál azt gondolkodás nélkül lelövik. minden hónapban köteles vagy közmunkára jelentkezni, különben mész a munkatárborba vagy nyilvánosan kivégeznek. az utcákon, megállókban, forgalmasabb helyeken mindenhová hangszórók vannak felszerelve, ahol 0-24-ig folyamatosan a nagy vezért éltető énekek, beszédek mennek.
  azok a szerencsétlen emberek ott hermetikusan el vannak zárva a külvilágtól, ha azt mondanád nekik, hogy a határokon kívül minden elpusztult akkor kénytelen lenne elhinni mert fogalma nincsen a külvilágról.
  embertelen körülményekben élő ország az elmehibbant vezetőik miatt. diktatúra.

  Reply

 • avatar

  uticsibe

  |

  [reply]@LGx (#5):[/reply]Ez nem az a korea,
  Dél Koreaban demokrácia van, csak olyan fanatikusok az ottani emberek,hogy ilyen kemény törvényekkel kell ôket szabályozni.
  Észak Koreaba be sem engedik a játekot..ott még internet sincsen,. Se számitógép.
  Max a fôvezérnek:)

  Reply

 • avatar

  fekete123

  |

  Szerintem ez tök jó. Normális ember úgyse botozik. Az ország meg a többi dolga, most nem ide tartozik.

  Nem is beszélve arról hogy egy játékhoz a hackeket általában pénzért árulják, lásd battlefield

  Reply

 • avatar

  chasy

  |

  [reply]@sweeping (#3):[/reply]Európában nem is,de Koreában nem szórakoznak.Vietnamban drogcsempészésért halálbüntetés jár,szóval más világ van arrafelé.

  Egyébként a bothasználatot büntetni kell,de nem az államnak,hanem a Blizzardnak kellene róla gondoskodni szerintem.

  Reply

 • avatar

  LGx

  |

  [reply]@sweeping (#3):[/reply]koreáról van szó! csúnyán nézel 2 év :)
  pitiáner dolgokért (is) jár munkatábor vagy halálbüntetés náluk.

  Reply

 • avatar

  Bali007

  |

  Egy átlagos játék abban a pillanatban lép ki a “csak játék” kategóriából, hogy a valódi pénzes kereskedelem is megjelenik benne. (az tökmindegy, hogy játékon kívül vagy belül)

  Reply

 • avatar

  sweeping

  |

  Akár 5 év kiszabható bothasználat miatt???
  Ezek nem normálisak… Gondatlanságból elkövetett emberölésért, vagy rablásért se szoktak ennyit adni, sok esetben. Ez nagyon durva, irreális…

  Reply

 • avatar

  TrollBalint

  |

  Úgy látom Koreában nem szórakoznak :) Még a játékot is véresen komolyan veszik :)

  Reply

 • avatar

  Lamek

  |

  :S Szerintem szörnyű, hogy ilyen létezik a világon. Biztos szép élete lehet valakinek, ennyire bezárva, és lekorlátozva… nem is élet, és ez csak egy nagyon kis része a dolognak. Csak egy játék.

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.