Újabb kékek: 1.0.8 a középpontban

Dyingsoul . Hírek, Patch 868

A hivatalos US fórumokon az 1.0.8-al kapcsolatban egész komoly topikok nyílnak. Közülük az, amelyikben a többjátékos mód fejlesztéséről van szó, kiemelt figyelmet kapott hiszen Wyatt Cheng kétszer is reagált a játékosok okfejtéseire.

Egyik játékos arról számolt be, hogy a minap játszott barátaival és annak ellenére, hogy mindannyian jó felszereléssel és játékstílussal rendelkeznek, mégis sokkal lassabban haladtak, mint külön-külön soloban. Ahogy az a kékből is kiderül: rég óta törekednek a coop népszerűsítésére, ez a korábbi patchekben azért látható volt. Persze még mindig nem tökéletes a balansz, de az 1.0.8-ban ezzel kapcsolatban is újabb lépéseket fognak tenni a fejlesztők a játékosok felé. Mindennek ellenére óvatosnak kell lenniük, nehogy átessenek a ló túloldalára: az sem jó, ha a játékosok úgy érzik, hogy a coop kötelező a bónuszai miatt, solozni viszont “nem éri meg” akkor sem, ha nekik éppen egyedül lenne kedvük játszani egy kicsit.

Yea I was thinking this same thing. I played with two others today and did my normal farming route, and my efficiency was cut in half. It wasn’t even me carrying them they aren’t bad players or poorly geared, it just slows everything down so much and doesn’t really add any benefit. Co-op is the opposite of fine when it’s bad in every way possible to add more people to the party.
Wyatt Cheng: We are looking to improve co-op farming efficiency in 1.0.8. Co-op play in general is a big focus of the 1.0.8 patch and efficiency is definitely one component of that. Co-op is already more efficient for some players, but this is the exception rather than the norm. The degree of co-op efficiency depends heavily on the co-ordination of the party, skill builds, and the relative gear level of the teammates. Since launch we’ve made some modest changes to encourage co-op play but there’s still room to go farther. At the same time, we don’t want to go so far as to make multiplayer feel “mandatory” for those who prefer to play solo, but we still want to err on the side of being co-op favorable.

There’s also a number of hurdles to co-op play beyond raw efficiency, so we’ll be looking to alleviate/solve some of those hurdles too. The Identify All feature in 1.0.8 is an example of this. Sometimes the trip back to town to sort through a bag of gear is enough of a hurdle to make somebody feel playing co-op isn’t worth it. Nobody wants to be in the dungeon fighting monsters while your teammate is off in town identifying a full inventory. (forrás)

 Második hozzászólásában érdemes kiemelni azt a tényt, ami az itemek találásának gyakoriságáról szól: Ez sokkal inkább egy hosszú folyamat lesz, a játékosok nem úgy fogják észrevenni, hogy “hopp kijött az 1.0.8 most már alig esik sárga”.  Úgy néz ki, hogy ezt a filozófiát több patchen keresztül szeretnék bevezetni a játékba. Ezen felül a fórumokban továbbra is figyelik a játékosok javaslatait arra vonatkozóan, hogy mit tegyenek az ellen, hogy a játékosok “ne érezzék büntetésnek a coop-ot” ugyanakkor csak egy”kisebb bónuszt kapjanak a játékosok coop játék esetén”, hogy azért mégse legyen nélkülözhetetlen és muszáj coop-ban játszani. Többen is javasolták a 4-nél több játékos módot, de a fejlesztők ezt eléggé erősen ellenzik azzal indokolva, hogy 8 játékos esetén már-már szinte követhetetlenek a csatajelenetek a harcmezőn, inkább zavaró a játékosok számára, mint élmény.

Lots of good comments here! Just a few quick points

1. As a point of clarification, “dropping less loot on the ground” is not slated for 1.0.8. It’s part of our general philosophy for beyond the 1.0.8 timeframe.

2. I really like the suggestions that don’t make multiplayer feel mandatory. Suggestions along the lines of “I don’t want to feel penalized for playing with my friends” or “provide a small bonus to overcome the logistical overhead” are in the scope of what we’re thinking.

3. We totally see the appeal of having more than 4 players in a game, but it has its downsides, and the big one is that the screen becomes so crowded you can’t tell what’s going on. It’s important that a player can discern important information from the game world and make tactical decisions based on this information. We know some of you may disagree and you’ll always want 8 players, and I can respect that. This is something we’ve debated heavily though, and feel strongly about.

4. We’ve discussed the “leecher” problem. Nothing to share yet but it’s definitely rough when it happens. (forrás)

Akárhogy is legyen, jó látni azt, hogy odafigyelnek a játékosok véleményeire és próbálják előtérbe helyezni azokat. Nem akarok messzemenően és valótlanul kombinálgatni, de én mintha az 1.0.8 szellőjén érezném a game director váltást is. Ugye emlékszünk arra, hogy Jaw Wilson szép lassan átevez más vizekre a Blizzard berkein belül? Sajnos még mindig nincs hír arról, hogy betöltötte-e már valaki az űrt vagy sem, minden esetre a Blizzard állásajánlatai között még mindig nyitott ez a pozíció és várja a felvételizőket. Ti mit gondoltok, van köze a változásoknak Jay Wilson távozásához?

Comments (34)

 • avatar

  starlike

  |

  [reply]@MCfosat (#16):[/reply]MCfosat teljes mértékben igazad van. Viszont nem maga a kiegészítő és a játék miatt háborognak az emberek, hanem amiatt mert fizettek egy szolgáltatásért ami sokak szerint nem volt megfelelő minőségű! Miért van az, hogy imádom a diablo univerzumot, mégis a rossz marketingpolitika miatt hányingerem van az egésztől…. mellesleg az ígért kontenteket még mindig nem kaptuk meg amit meghiteleztünk a kiadónak.

  Egyszerűen elveszett az embereknek a bizalma Blizzardba\Activisionbe. Persze ez lehet csinálni így is, de most megmondom, hogy az elkövetkező időszakba sose fog már a Blizzard olyan magasra törni mint eddig. Lehúzta magát a WC-n és meg is érdemli.

  Reply

 • avatar

  eastady

  |

  [reply]@Dyingsoul (#32):[/reply]Nem gondolom, hogy hülyíti a népet. Elmondott valamit, de ezek szerint tévedett. Ennyi! Tévedni pedig mindenki szokott! Vagy ha valaki téved, akkor az már hülyít is? ;)

  Most már legalább tudjuk, hogy mi mit mutat! (köszönjük) ;)

  De X-t én is írtam alul, hogy nem mindenki használja!

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@nlght (#21):[/reply]itt van ismét egy emberke aki hülyíti a népet… A diabloprogress-en lévő 4k az a diablo progresst éppen néző felhasználók számát mutatja! nem a játékban lévő játékosok számát!

  Xfire adatokat pedig nem úgy kell nézni, hogy az szentírás. Többen nem használnak Xfire-t mint ahányan igen. Xfire összehasonlításokból egyetlen dolgot lehet leszűrni: Régen több Xfire felhasználó játszott a Diablo 3-al, mint most. Azt is hozzátenném, hogy X-t nem a vaskalapos diablo fanok használnak, hanem inkább az olyan gamerek, akik több játékkal is játszanak, több játékoldalon, nyílt fórumokon jelen is vannak, ebből simán következik az, hogy az aktuális kedvenc/legtöbbet játszott játékaikat is gyakran cserélik, könnyebben otthagynak egy-egy játékot. Ez nem mindenkire, de szerintem a legtöbb X felhasználóra igaz.

  Reply

 • avatar

  eastady

  |

  [reply]@nlght (#29):[/reply]jogos ha valóban 4k, akkor az tényleg gáz! :(

  Reply

 • avatar

  nlght

  |

  [reply]@eastady (#25):[/reply]egyetértek, én is örülnék ha a 4k csak részhalmaz lenne, minél többen játszák annál jobb élményre is és az ah miatt is…

  ha mégsem 4k, akkor elnézést kérek a riogatásért, de valljuk be az se sokkal jobb ha mondjuk 12-15k ember játszik jelenleg, az is nagyon messze van a 10 milliótól :S

  Reply

 • avatar

  eastady

  |

  [reply]@nlght (#27):[/reply]Nah ez volt a kérdés!
  Nem kerestem rá magamra! Erre voltam csak kíváncsi….

  Reply

 • avatar

  nlght

  |

  [reply]@eastady (#23):[/reply]nem igazán értem a kérdésed…
  én soha nem regisztráltam diabloprogressen mégis meg tudom nézni a karaktereimet részletesen, illetve ha megnézed a diabloprogresst (aktuális) és az xfire-t (elmúlt hónap), akkor elég hasonló számokat adnak ki, persze estefelé többen játszanak, azt is vedd figyelembe

  Reply

 • avatar

  eastady

  |

  [reply]@nlght (#24):[/reply]Ez nem számít ki informatikus és ki nem!
  Én is tanultam egyetemen informatikát! De a diplomához a tudás nem garantált! De ez nem ellened szól, csak azt mondom, hogy itt most nem ez a lényeg! ;)

  Reply

 • avatar

  eastady

  |

  [reply]@eastady (#23):[/reply]Viszont itt megint csak azokat látod, akik közben futtatnak xfire-t!
  Nekem pl. nem fut….

  Jó lenne valahol valós adatokat látni!

  Reply

 • avatar

  nlght

  |

  [reply]@Drazse (#19):[/reply]lehet h nem annyi mint neked (pedig informatikus vagyok), de 12-13 év fejlesztés egy kicsit extrém ahhoz képest, hogy most kezd magára találni a blizz és kérdezi a rajongókat, h mi legyen a játékkal, mert nagyon elkúrtuk és szétszaladt a játékosközösség…

  Reply

 • avatar

  eastady

  |

  [reply]@nlght (#21):[/reply]Deeeeee…… itt nem minden játékost mutat (szerintem)
  Nem csak a regisztrált embereket?
  Vagy?

  Reply

 • avatar

  nlght

  |

  [reply]@eastady (#20):[/reply]http://www.xfire.com/games/d3
  itt az xfire statisztikája, ez jobb mert az elmúlt hónapot mutatja
  amúgy ezért omlik össze az ah, mert már csak 4k ember játssza :( kereslet-kínálat alakítja a piacot…

  Reply

 • avatar

  nlght

  |

  [reply]@Fege (#18):[/reply]http://www.diabloprogress.com/
  legaljára legörgetsz és kiírja h hányan játszanak… napi 3-4k ember szokott bent lenni
  xfire is rögzít statisztikát még és van egy koreai oldal is (már nem emléxem a nevére)

  Reply

 • avatar

  eastady

  |

  [reply]@nlght (#15):[/reply]4k? Miről beszélsz? ;)

  Reply

 • avatar

  Drazse

  |

  [reply]@nlght (#15):[/reply]Ne haragudj, de neked abszolút semmi fogalmad nincs a játékfejlesztésről.

  Reply

 • avatar

  Fege

  |

  [reply]@nlght (#15):[/reply]Honnan szülted ezt a 4K-t? :)
  Vagy csak Magyarországra koncentráltál? Esetleg a jelenlegi botok számát próbálod saccolni? Mert az is több lehet, mint 4k.

  :)

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  [reply]@nlght (#15):[/reply]Pusztán kíváncsiságból, de a 4k honnan jött ? Elvileg van valahol egy számláló, de én azt sehol sem találtam (pedig nagyon kíváncsi lennék rá), meg hát gondolom meg is van manipulálva rendesen, hiszen a valósággal nem tudnának éppen dicsekedni, csak magukat égetnék. Hol olvastad ezt a létszámot ? Ennyire azért csak nincs mélyen a játék. Az világos, hogy a döntő többség abbahagyta, és egyre kevesebben maradnak, de még ha a 80% ki is szállt, az a maradék 10-20% is a százszorosa ennek a 4k-nak (talán még a botokat leszámítva is). Azért legalább egy fél-egy milliónak kell még lennie, másképp nem is állnának neki a kiegészítőnek (bár szerintem így se sok értelme maradt már).

  Reply

 • avatar

  MCfosat

  |

  [reply]@nlght (#15):[/reply]Teljesen egyetértek veled. Viszont a szidalmazással sem jutunk előrébb :( És ezt sok ember nem képes felfogni… Hiába jön itt egy új hír,tök mindegy mi a téma. Egyből jön a kommentelők 90%-a és nekikezdenek hogy így meg úgy menjen mindenki a jó ***** anyjába… Persze megértem hogy mindenki fel van háborodva,de ez sem megoldás… Akinek tényleg ennyire nem tetszik már az keressen új elfoglaltságot. Muszáj valahogy továbbállni azoknak a játékosoknak akik képtelenek továbblépni azon hogy ez csak egy játék. Ha elszúrták ha nem. Az expansion meg majd jön… Csak ezt az örökös szidalmazást hagyja el itt jó néhány ember. Tényleg jó lenne a témánál maradni (néha) bár ez mostanában teljességgel lehetetlen… (Akinek nem inge ne vegye magára) Remélem értitek mire gondolok. Nem akartam sértegetni senkit,a félreértések elkerülése végett…

  Üdv

  Reply

 • avatar

  nlght

  |

  ez egy kurva jó játék csak annyi baj van vele, hogy nem random, csak néhol és kezd unalmas lenni, mennyi időbe telne beletenni egy új dungeont minden act-ba, mondjuk 10 (!) random szinttel?

  az alább említett 30 embernek fél napba sem telne konkrétan (sőt kevesebb ember is megcsinálná fél nap alatt… mivel random szintek lennének), aztán 3 nap tesztelés és mindenki happy lenne

  DE ezt nem csinálják meg nekünk ingyen, mert sokkal jobb ha ugyanezt megspékelik 2 új karival és kérnek érte 50 eurot kiegészítőként…

  Ott baszta el a blizzard, hogy azt hitte h a nép maradni fog játszani a korlátozott játékukkal – ami 12 évvel ezelőtt még nagyon jónak számított – amíg meg nem jön a kiegészítő és a pár nap alatt összedobott contentért elkérnek még 50 eurót… Hát nem így történt, már csak napi 3-4 ezren játszanak vele, a sz*ros kiegészítő meg sehol sincs még… Ilyen az amikor egy pénzéhes fa** irányítja a fejlesztés menetét, 12 év alatt összehoztak 3,5 act-ot, fogalmatlan barom, hiába ér el rekordot az eladással még mindig több pénz kell neki és a csökönyössége miatt nem veszi észre, hogy a terve romlásba dönti a játékosközösséget.

  Hiába dobnak ki egy patchet 2 havonta, ha már csak 4k ember játszik vele a 10 millió helyett. Itt már csak néhány új dungeon, új content segítene, amit képes lenne a motorjuk random generálni, teljesen költséghatékony lenne, de már fentebb leírtam, hogy miért nem fogják berakni…

  Ha csak 1-2 milló $-t forgatnának vissza (a több száz millából) új content kidolgozására, hogy pár kreatív rajongót és néhány grafikust és programozót fizessenek, hogy új sidequestet, dolgokat rakjanak a játékba havonta, akkor még mindig 1 millió ember játszana vele és nem 4k…

  Szóval nem divat fikázni a D3-at, hanem éppenséggel rászolgáltak a teszetosza, lusta hozzáállással és a pénzéhséggel, hogy hagyták 12-13 év fejlesztés után lecsökkenni 4k-ra a játékosközösséget. Szerintem megérdemlik a szidalmakat. (félreértés ne essék, jó hogy beletették az überbossokat és hf ringet, új set itemeket, meg még pár dolgot, de most komolyan ez valahogy nálam alapnak számít, már a megjelenéskor benne kellett volna legyen, komolyan azt hitték, hogy a D2-t lemásolják nagyjából jobb grafikával és kihúzzák évekig majd? de ha nem is volt benne az alapjátékban ez a sok dolog amit később patchel raktak bele, akkor egy ekkora fejlesztőgárdának mint a blizzard összesen 10 hónap fejlesztés, amíg ezt mind belerakja a játékba??? viccnek is rossz ez a fejlesztési sebesség)

  Reply

 • avatar

  MCfosat

  |

  [reply]@eastady (#13):[/reply]Nos igen,ez engem is kezd irritálni : ) Vannak ugye más fórumok is. Nem muszáj ezt még jobban teleszemetelni… De hát mire is jó a diablo3.hu ha nem a sírásra,és a szemetelésre…

  Reply

 • avatar

  eastady

  |

  [reply]@Zsiráfnyál (#12):[/reply]Remélem ezt a “másik versenyzőt” minden hozzászólásodban ki fogod hangsúlyozni! ;)

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  [reply]@TrollBalint (#11):[/reply]Mert ez a játék 100%-ban az abszolút kihívás nélküli farmból áll, ami a minél optimálisabb útvonalról és minél nagyobb tempóról szól, azt pedig csak egyedül lehet hatékonyan csinálni (a botok és koreai goldfarmerek is mindig egyedül “dolgoznak”).

  Van viszont egy másik versenyző, amiben hogy-hogy nem, kiváló multiplayer van, és még fizetni sem kell érte. :)

  Reply

 • avatar

  TrollBalint

  |

  “Egyik játékos arról számolt be, hogy a minap játszott barátaival és annak ellenére, hogy mindannyian jó felszereléssel és játékstílussal rendelkeznek, mégis sokkal lassabban haladtak, mint külön-külön soloban. ”

  Számomra ez a többjátékos mód lényege. Elvégre többen vannak, ha haverokkal játszok, nem azért játszom, hogy végig rohanjak a pályán, azt egyedül is tudok. Hanem, hogy ökörködjünk, esetleg össze kelljen dolgozni a skillekkel…

  Reply

 • avatar

  rubicoin

  |

  [reply]@Matthew (#9):[/reply]az említett visszatérésemkor vettem buyouttal egy 50k-s xbowt és azóta sem került a stashbe. ezért lett 1266 aranyért egy másik. értem hogy bonyolult rendszer, de akkoris balfaszok.

  Reply

 • avatar

  Matthew

  |

  Jelenleg 2 dolog bosszant:

  1. Az AH bugzik, és ezt 8 féle print screen képpel alá tudom támasztani, amit sajnos 8 különböző nap készítettem, tehát nem egyedi esetről van szó, hogy ma épp szar. Nem, már 1 hete folyamatosan szar.

  2. Mindennap bejelöl havernak egy spammoló idióta, és egy hiba miatt már nem is utasíthatom el a spam gombra nyomva. 4 napja ugyanus (!!) hiba üzenettel visszadob, hogy jelentsem a spamként, vagy a botként.

  Azért eléggé.. hát mit ne mondjak, idegesítő.

  Reply

 • avatar

  starlike

  |

  “Többször beszélt Wyatt Cheng és megbeszélték, hogy jó lenne változtatni dolgokat amik nem feltétlen implementálhatóak, de a játékosok szeretnék. Mindenesetre jönnek a jobbnál jobb fejlesztési ötletek, a fejlesztők kőkeményen dolgoznak az új patcheken, a pvp-n és az ígéretes új játékmechanizmusokon. Lehetséges, hogy ezek egy része majd benne lesz az 1.08-ban, így a játékosok is megkapják amire várnak. S ne ítéljük el őket, amiatt, hogy lassan dolgoznak. Ők megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy a játék jobb legyen, legalább 30 ember éjjel nappal programozik egy több milliárdos cégnek aki játékfejlesztéssel foglalkozik már ősidők óta. Ők minőségi játékot készítenek, így nekik idő kell. Különben is nagyon nehéz, új itemeket, eventeket, játékmódokat behozni egy ilyen komplex meglévő félkész játékba. Főleg egy ilyen cégnek mint az Activision és Blizz nekik sok más játékuk is van amivel foglalkozni kell. Továbbá a PVP is kritikus mert ugye meg kell felelni az embereknek. 1 év fejlesztési idő nem biztos, hogy elegendő, hosszú távon egy komoly érdeklődést fenntartó PVP kontentre , egy hack&slash játékban, mint pl. a különféle ligák (speciális mob képességekkel), free for all eventek, last man standing mobok ellen hasonló ötletek, ezek nem elég jók, DE a kreatív csapatuk már gőzerővel dolgozik, s volt is egy aréna pvp ötletük habár azt elvetették, (úgy gondolták nem lesz elég jó) és inkább, kihoztak egy duel pvp rendszert, hogy legalább mi játékosok lássuk, hogy tényleg komolyan foglalkoznak ezzel a témával és mi is megkapjuk azt amiért fizettünk, cirka 1 éve”

  Összefoglalva, patakokba folyik a ….. “Blizz kék”! Köszönjük nektek, hogy ennyit foglalkoztok velünk és a mi érdekeinket tartjátok szem előtt, ezért is lett olyan jó a Diablo 3.

  Reply

 • avatar

  rubicoin

  |

  emberek, a d3 már átesett a ló túloldalára. visszatértem új craft kipróbálás erejéig úgy 1-1,5 órára a héten egy szál hf ringben. vettem egy sárga xbowt 1266 aranyért és recepteket párszáz aranyakért. kraftoltam 4x, mert annyi essence-em volt, 3 féle armort meg 1 amut és csak azzal mentem amit találtam, eleinte szinte csupaszon. a végére egész jól haladtam mp1-en úgy, hogy még buildet sem állítottam be. ez szánalmas, aki ezek után még nerfet mer említeni az bolond!

  Reply

 • avatar

  Abiondi

  |

  [author]Ifrit (#5):[/author][quote]Kicsit lemaradtam valószínű, érdekelne hogy az 1.07-es patch már ki is jött???[/quote]
  Ja

  Reply

 • avatar

  Ifrit

  |

  Kicsit lemaradtam valószínű, érdekelne hogy az 1.07-es patch már ki is jött???

  Igazság szerint nem vettem elő már egy ideje a Diablo 3-t mivel sajnos nem volt lehetőségem.
  Köszönöm a megértéseket.

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  Előbb a blog, aztán egy rakat 1.0.8 hír. Kezdem úgy érezni magam, mint egy kampány célpontja. Ígéretek tömkelege.
  Elő fogom még venni a játékot nem kétséges, de nem ezek alapján. Majd ha a többi haver azt mondja “gyere vissza tényleg jó lett”. Addig meg oda teszik ezeket az ígéreteket ahová akarják. :P

  Reply

 • avatar

  MCfosat

  |

  [reply]@Dodo (#2):[/reply]5-6 főre tényleg növelhetnék… Ebben én is reménykedem…

  Reply

 • avatar

  Dodo

  |

  Nem piszkálódásból, de talán olvasd el újra, és próbáld meg értelmezni is… egész szépen lefordították…

  ON:
  Legyen több játékos, és legyen nehezebb! nem kell 8… de mondjuk 5-6 nem lenne rossz. Mondjuk az is igaz, hogy akkor mi lesz a konzolosokkal xD ezért sem valószínű, de én azért reménykedem, hogy a kiegben benne lesz, és kibővítik 5-6 fősre a partyt.
  Megint mért kell ezt is nerfelni? mert a Pistikék sírnak, hogy nem 1241351234 XP-t kap percenként, hanem 10% kevesebbet? takarodj.

  Reply

 • avatar

  Punk

  |

  Nem az lenne a cél, hogy az ember inkább coopozzon? Akkor miért baj, ha az több előnnyel jár?

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.