Jay Wilson szerint az Aukciós ház rontja a játékélményt

Professor J . Hírek 876

Nemrégiben a Joystiq kapta el egy rövid interjú erejéig Jay Wilsont, a Diablo 3 korábbi “atyaúristenét”, aki szerint az aukciós ház rontja a játékélményt, hisz kb. napi 1 millió játékos használja az AH mindkét formáját, és ennek több, mint fele rendszeresen, nem csak hébe hóba.elveszi. Az aukciós házak használata elveszi a figyelmet a játék eredeti céljától, vagyis az öldökléstől. Ráadásul a gold alapú AH jobban árt a játéknak, hisz azt többen használják, mint az RMAH-t, így az árak is sokkal jobban változnak. Megtehetnék, hogy törlik az AH-t a játékból, de ez nem ilyen egyszerű döntés, hisz még azt sem tudják, hogy a játékosok milyen arányban szeretik/utálják az AH-t, így a döntés következményei kiszámíthatatlanok lennének. A fejlesztők lázasan dolgoznak  egy elfogadható megoldáson, de részleteket nem árult el ezzel kapcsolatban.

 

But he said that once the game went live, Blizzard realized it was completely wrong about those last two points. It turns out that nearly every one of the game’s players (of which there are still about 1 million per day, and about 3 million per month, according to Wilson) made use of either house, and that over 50 percent of players used it regularly. That, said Wilson, made money a much higher motivator than the game’s original motivation to simply kill Diablo, and “damaged item rewards” in the game. While a lot of the buzz around the game attacked the real money Auction House, “gold does much more damage than the other one does,” according to Wilson, because more players use it and prices fluctuate much more.

“I think we would turn it off if we could,” Wilson said during his talk. But the problem is “not as easy as that;” with all of Blizzard’s current players, he says the company “has no idea” how many players like the system or hate it.

 

Forrás:

Comments (24)

 • avatar

  Anuwen

  |

  [reply]@Szotyi (#10):[/reply]Akkor még több nerf és a húsvéti nyúl menti majd meg D3-at?

  Reply

 • avatar

  Janec

  |

  üdv! valaki tudna segíteni , hogyan lehet elérhetővé varázsolni , a RMAH-t ?

  Reply

 • avatar

  CalebForeva

  |

  [reply]@Dodo (#20):[/reply]Köszi a tippet, úgy rémlik próbáltam már és nem történt semmi…már ha ugyanarra gondolunk, hogy nem vagyok benn generalon se, csak az “ürességbe” próbálom linkelni….de nincs nagy jelentősége, mert az esetek 95%-ában van fenn ismerős :)…meg hát elméletileg a következő patchtől mutatni fogja az ah-ban is a különbségeket rögtön.

  Reply

 • avatar

  sweeping

  |

  [reply]@szalontai (#17):[/reply]Igazság az, hogy nem játszok egy jó ideje, nem tudtam hogy ilyen jó az új craft rendszer, ez még jobb is mint amit felvetettem akkor

  Reply

 • avatar

  Dodo

  |

  [reply]@CalebForeva (#19):[/reply]Szia!

  úgy is tudsz “linkelni” tárgyat, hogy nincs “célpontja” csak simán addolod az üres chatbe… csak kiírja, hogy nem volt célpontja annak, amit írtál, de attól még ott lesz, meg tudod nézni, ugyan úgy működik, mint, amit Te csinálsz, csak így nem idegesítesz senki a sok spammal.

  Reply

 • avatar

  CalebForeva

  |

  [reply]@Kakax (#18):[/reply]A general chat-es trade (legalábbis nálam) így néz ki: Én akarok eladni valami 100 milliós itemet, rámwhisperel valaki, hogy “ill give u 300k”; meghirdet valaki egy max. 100k értékű itemet: “WTS xy 150M”. A másik: Beírom, hogy “test” és utána ugyanabból a legendaryból vagy 10-12 darabot. LEGALÁBB két ember rámwhisperel, hogy “how much”…szóval nem elég, hogy nem értik, hogy csak magamnak linkelek cuccokat (amikor épp’ nincs fenn ismerős), feltételezik, hogy ugyanabból a 100-150 milliós kategóriából nekem kiesett 10-12 darab. Volt olyan is, aki rámírt, hogy mennyibe kerül, aztán amikor közöltem vele, hogy nem az enyém a cucc, csak ah-ból linkelkegetem magamnak, akkor közölte, hogy jó, tudja, azt kérdezi, hogy ah-ban mennyi, mert nincs kedve kilépni és megnézni…inkább mondjam el ÉN egyenként, hogy melyik mennyibe kerül. Én már régen rájöttem, hogy az emberek nem normálisak.

  Szóval összegezve: Az AH-t lehet utálni, de ha nem lenne, még jobban szét lenne spamolva a chat, a trade-ek 80%-a meg átverés, 100%-a pedig hatalmas túlzás árban.

  Reply

 • avatar

  Kakax

  |

  [reply]@szalontai (#17):[/reply]ezeknek aztán mondhatod. soha semmi sem lesz jó nekik. amúgy nem szoktam a kommenteket olvasni mert instant felidegesítenek de hát kellett nekem most is lejjebb görgetni. de hogy a cikkhez is hozzászóljak én örülök hogy van AH. diablo 2-ben nem igazán szerettem hogy gyakran órák hosszat kellek várnom hogy egyáltalán felbukkanjon valaki akinek volt az a cucc amire én vágytam. de a siker még így sem volt biztos mert vagy irreálisan magas árat kért érte vagy dupe item volt vagy pedig mikor kizöldült a pipa és te újra megnézted a cuccot rájössz hogy a kis g*ci átakar baszni mert valahogy egy másik cucc került a helyére aminek a modellje megegyezett az eredetivel.
  a másik hogy diablo 3-ban a general cseten is folyik a kereskedelem de ahogy nézem ott is irreálisan magas árat kérnek az ócska szarjaikért. az a baj hogy sok mindenki kapzsi és túláraz mindent mert hamar megakarják szedni magukat. a baj fő forrása inkább a játékosok hozzáállása. ha valaki kérdez valami általában néma kuss a válasz mert csak az egó számít. “én akarok lenni a legerősebb. én akarok lenni a legjobb és csakis én én én…”

  Reply

 • avatar

  szalontai

  |

  [reply]@sweeping (#9):[/reply]na, ne legyünk már telhetetlenek.
  amit most találtak ki kraftot jó. az hogy nincs kedved kifarmolni hozzá a DE-t az már a te bajod.
  http://tinyurl.com/cwgsjcw
  ha megnézed a nyakas,vállas,kezes craft. nem volt 20m az összes.
  so ennél már ne akarjunk jobbat, mikor ingyen volt a kesztyűm, mert 100m alatt tuti nem kapsz ilyet…

  Reply

 • avatar

  SaltyDaveIV

  |

  Pedig de védte annak idején, most hogy “nem az ő problémája” már bátrabban nyilatkozik hogy mekkora szemétrakás…

  Reply

 • avatar

  Ned

  |

  Üdv!
  Egy cseppet sem bántam meg, hogy kb 1 hónapja delete volt DIII-ból, feljárok híreket olvasni, de vhogy olyan érzésem van, hogy ez a game nem akar javulni, én visszamennék az időben, olyan 10 évet, ha nem többet, amikor még PII-s gépem volt, és úgy örültem a starcraft+brood war, meg a DII+kiegnek, mint majom a farkának….
  Ez a világ, már nem a jól bevált minőségre megy, hanem a csili-vili+bugyuta story, és ennyi, gamek tucatjait hordozza….elkeserítő számomra….
  Ennyi, szevasztok!

  Reply

 • avatar

  Fofoe

  |

  Még valamit hozzáfűznék. A D2 ugye a ladder miatt, illetve a ladder resetek miatt volt sokáig játszható. Ez hiányzik szerintem a D3-ból. Itt csak gyűlik a sok cucc, de nem fogy így folyton újabb és újabb cuccokat statokat kell kitalálni, ami tök fölösleges. Az account bind meg szerintem a kereskedelem halála és szintén nem ebbe a világba való.

  Reply

 • avatar

  Fofoe

  |

  Ez teljesem értelmetlen. Aki nem szereti az AH-t az ne használja és kész. Ez kb. olyan mintha egy full extrás kocsiban vki utálná a légkondi, ilyenkor nem kapcsolja be és kész nem pedig kivágja a francba. D2-ben biztos élvezetes volt 1-2 cucc eltradelése, meg jó izgi lehetett hogy átbasznak vagy sem, a valódi pénzes kereskedésről nem is beszélve. Azt sem értem, hogy miért kell azon rinyálni, hogy kevés jó cucc esik. A jó cucc legfőbb ismérve, hogy qrva ritkán esik, ezért jó, ezért van értéke. Aki azt szeretné, hogy minden kieg végére meglegyen neki a lehető legjobb cucc a kariján az erősen játékot tévesztett.

  Reply

 • avatar

  fekete123

  |

  [reply]@Makk (#3):[/reply]Mielőtt még nem jelent meg a játék én is ezen a véleményen voltam, annak is örültem, hogy végre nem kell új embert kezdenem hogyha másik buildet akarok. Aztán meguntam a diót, és elkezdtem az új konkurensel játszani (le se írom a nevét mert kiutáltok). És azt kell mondjam, hogy részemről mégis csak jobban tetszik a D2-es trade, ahol chaten írják az eladó cuccokat, ha venni akarsz valamit írsz neki, alkudtok egy kicsit, aztán ha megállapodtok akkor party és cseréltek.

  Még annak is örültem volna, ha az AH-t valamilyen formában a játékból tudnám elérni, mint ahogy azt sok helyen máshol is megcsinálták már. Tehát odamész egy faszihoz rákattintasz és akkor az ő kínálata lenne az AH vagy valami ilyesmi…. :D

  Megoldásként hirtelen max azt tudom elképzelni, hogy lenne valami AH mentes liga. Így 2 fele oszlik a játékos tábor SC és HC között úgy meg 4-felé menne.

  Reply

 • avatar

  Baro

  |

  [quote]Az AH-ra valóban nem lenne szükség, ha lenne normális dobási arány és a paragon levelek, valorok meg egyebek nem csak az értéktelen vackok mennyiségét növelné, hanem végre adna rendes cuccokat is, [/quote]

  AH nem kellett volna csak a RMAH, az lett volna üzlet a blizznek is és mindenkinek ;-)

  Azt birom , hogy mindenki jobb cuccokat akar mint amit az AH-ban eddig megvett. Ha semmit nem vettél volna, most örülnél egy firewalkernek is , ha esik :P
  Tudom mi kell a sok rinyálósnak: saját cucc + 10% stat legyen minden looton (kéken, fehéren is), ez lenne a folyamatos fejlődés. De jó is lenne … se.

  Reply

 • avatar

  Szotyi

  |

  Az AH-ra valóban nem lenne szükség, ha lenne normális dobási arány és a paragon levelek, valorok meg egyebek nem csak az értéktelen vackok mennyiségét növelné, hanem végre adna rendes cuccokat is, ahogy az volt anno D2-ben. Ez aztán nagy fejlesztés lenne, ha kivennék az AH-t a normális tárgyak beszerezhetőségének fő forrását ! Eventeken kellene agyalni, ha már kényszer-onlinera vagyunk ítélve. Minden online játékban bármi ünnep, vagy egyéb van, mennek az eventek napi, heti, és egyéb küldetések, versenyek meg egyebek. Itt mit jelent az onlie ? Karbantartást, lagolás, hol megy az Ah hol nem, botosok, használhatatlan HC, és full káoszos public mód. Betettek eddig 1db hellfire gyűrűt, amit másfél hónap kifarmolni, ezzel el is van intézve, grat. ! Nekem személy szerint a kényszer online-on túl az állandó okosításuk rontja el a játékélményt, amivel variálnak, csak hogy elkerüljék a normális dobási arány odaadását a játékosoknak. ParaLevel 75-ös karival farmolok állanó valor5-el, annyi változás van a para 10-eshez képest, hogy többet dob ugyanabból az értéktelenekből amit addig is dobott. Még a ritka tárgyak egy része is átment demonic essence-be…Mai napig majdnem mindenem AH-ból van, mi lesz ha még azt is elveszik “fejlesztés” gyanánt, hogy nekünk még jobb legyen…(?)

  Reply

 • avatar

  sweeping

  |

  Ah törlése helyett/mellett, berakhatnának végre olyan accounthoz kötött itemeket is, amik mondjuk kb 20millió aranyba kerülnek + egyéb extra költségek, és tényleg akkor végre valami jót is craftolhatnál

  Ez is random lenne, csak sokkal jobb alap statokkal, ami garantáltan megérné lecraftolni, akkor végre nem ah-n lógna mindenki, hanem magának craftolna. Jelenleg is aki jó cuccot akar craftolni elver 20-30milliót, és még ez se biztosíték semmire. Így aki kevesebbet játszik, az a biztosra megy és az ah-ba kutakodik és reménykedik.
  Ezzel kicsit növelhetnék a játékélményt, és engem is visszacsábítanának a játékhoz. Szívesen el craftolnék néhány száz milliót ha tényleg garantáltan azt kapnám amire vágyok, és utána menne mp9-10 is vele

  Persze ezzel valamilyen szinten megölnék a rmah-t, de azt már így is kevesen használják, a pénzeszsákoknak meg teljesen mind1, azok úgy is a perfect itemre fognak menni, és kiadják a szokásos horribilis árat utánuk

  Reply

 • avatar

  Singa

  |

  Én csak egy dolgot tartok furcsának. Mégpedig azt, hogy most Jay apánk leadta a hírt, hogy szerinte az AH/RMAH elrontja a játékélményt, ezt így a játék megjelenése után egy szűk évvel. Na, de kérdem én, ha ez volt a véleménye miért nem tudta ezt akkor (is) előadni, amikor ő volt a D3 fejlesztésében az egyik fejes, miért nem tudta előadni amikor a 4. – 5. hónap után a játékosok megelégelték azt, hogy az átlagos-jó cuccok semmit sem érnek és a közel tökéletes cuccokat meg nem lehet megvenni mert annyira inflálódott a gold? Miért most adja ezt elő amikor már nem tud rajta változtatni? Miért nem akkor adta le ezt a hírt válaszképpen amikor a játékosok megoldásért és válaszokért fordultak hozzá?

  Persze, gondolom így, hogy már nem sok közé van a D3-hoz nyilván könnyebb neki is nyilatkozni, mint akkor, amikor övé volt a felelősség és el kellett volna ismerni a játék egy fontos hibáját és neki kellett volna megoldást találni rá.

  Reply

 • avatar

  szalontai

  |

  a játékosok szerint jay wilson rontja el a játékélményt
  (azaz rontotta el)

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  Aki esetleg magától nem látna át a szitán, nehogy bedőljön, ez csak a szokásos “lécci lécci, mostantól jó fejek leszünk” színjáték legújabb epizódja. Ez az ember jelenleg is egy másik Blizzard játék vezető fejlesztője, teljesen meg van elégedve a cég a munkájával, az égvilágon semmit nem bántak meg abból, amit csinált. A játékon meg nem is akarnak, de ha akarnának se tudnának már változtatni. Ez csak a puhítás, hogy mire kijön a kiegészítő, minél jobb legyen a játék megítélése, és minél többen megvegyék. Egy nagy adag jópofizás, mögötte nulla javító szándékkal.

  Az alábbi kép passzolna illusztrációként a hír aljára :
  http://tirekifi.hu/wp-content/uploads/2012/04/084_shrek_cat.jpg

  Reply

 • avatar

  Animebj

  |

  Kedves Blizzard, elintéztétek, hogy ne legyen boss runozás, helyére került az act3- és goldfarmolás, és persze az arany-alapú AH. Ha utóbbit most kiszednétek, akkor vissza kéne állítani a boss runozást, különben még kevesebben fognak játszani; hiszen hiába van Paragon-szint és Nephalem Valor, a szerencse sokak számára nem kielégítő válasz arra, hogy heteken át ne tudjanak legalább zoknit cserélni a karakteren, mert a program éppen ilyen kedvében jár, ezzel bünteti.

  Reply

 • avatar

  Fege

  |

  Egy profitorientált cég nem akar bevételt látni? Kevesen használják az RMAH-t ? Beszívott ez az ember, vagy ennyire nincs szüksége az állására?

  Esetleg már annyira teli tömte magát pénzzel a fejlesztő, hogy képtelen hova tenni a beáramló mennyiséget? Játékélmény… Persze, mintha ismernék ezt a fogalmat.

  Hozzáteszem, ha esetleg valaha, valamiért AZ AH korlátozása, bezárása mellett döntenek, abban a pillanatban fog velem együtt a maradék játékosuk 90%-a is kiszállni a Diablo 3 -ból.

  Jay Wilson pedig igazán mehetne kapálni, már épp elég játékost üldöztek el eddig is ettől az általuk agyonsújtott játéktól…

  Üdv.

  Reply

 • avatar

  Makk

  |

  Nemtudom ki játszott a Dia2-vel, de a N Read O Read jobb volt mint az AH?
  A trade-elésnek megvolt a maga hangulata, na de lássuk be trade-re mennyi idő ment el? Vajon henteltünk e az alatt?
  Szóval én ezt erősnek érzem azért.

  Reply

 • avatar

  Seintera

  |

  pár hete kezdtem a játlkot. van egy lvl 60(2) es wizardom inferno act 1 ben vagyok és hát eléggé csalódott vagyok. Mert hát nem nagyon látom értelmét a játéknak és szerintem jobb lenne AH nélkül persze ha esnének értelmes cuccok vagy legalább lenne valami lehetőség nekem megfelelő itemek megszerzésére:S

  Reply

 • avatar

  FanTom

  |

  Ezt már pár játékos is elmondta, hogy az AH betett a játéknak. Kivonni az AH-t? Már késő. Kotick elcseszte a játékot.

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.