Heti összefoglaló: Gold dupe az US szerveren [Update]

Dyingsoul . Hírek, Videó 1026

Nos a héten egy kis elmaradásunk volt a patch utáni hírekben (ezért elnézéseteket kérjük) de ebben a hírben ezt pótolni szeretnénk. Nos mi is történt a patch után? A legmegdöbbentőbb hír az amerikai szerveren megjelenő gold dupeolás volt. A javítás érkezte után a játékosok a következő módon sokszorozták meg vagyonukat: Az RMAH-ba betettek goldot, cancel-re nyomva pedig a megadott mennyiség sokszorosa érkezett vissza az aukciós házból.


Hogy mihez kezdtek a dupeolt golddal az exploiterek? Elárasztották a szervert arannyal. Az aukciós házból “gyenge” legendarykat vettek meg 2 billiós tételekben. Ezt láthatjátok a lenti videóban. Hozzátenném, hogy a srácot a videó végén nem bannolták le valójában csak viccelt vele. Egy későbbi videót viszont feltöltött a csatornájára, amiben tényleg lebannolják.

Hogy pontosan mi történt a patch napján, arról Lylirra a hivatalos fórumon tájékoztatott minket. Először is az AH-t leállították, majd a gold bárminemű cseréjét sem engedte a szerveren a játék (trade ablakban sem). Ezek után megtalálták a módját, hogy kijavítsák a hibát és ezt tesztelték mielőtt újra engedélyezték volna a kereskedelmet. Mindeközben arra a döntésre jutottak, hogy egy teljes rollback rosszabb hatással lenne a közösségre, mint a piacra befolyt aranymennyiség. Bár a hiba javítását viszonylag gyorsan megoldották, az Aukciós Ház és a gold kereskedelem egészen tegnapig offline volt. Mivel nem a rollback mellett döntöttek, ezért arra a néhány játékosra koncentráltak, akik ezeket a hibákat kihasználták. Átvizsgálták az összes jelentősebb gold tranzakciót, ezért tartott több napig a művelet. Hogy ez a az akció mennyire volt sikeres, azt csak az amerika szerveren aktívan játszó játékosok tudnák igazán megmondani, abban viszont biztosak lehetünk, hogy a hiba kihasználóit bannolták a játékból.

UPDATE:

John Hight a Diablo III gyártásvezetője összegezte a fent leírtakat és választ is adott néhány fontosabb kérdésre. Állítása szerint mintegy 415 játékos élt vissza oly módon a játékkal, hogy kihasználják a gold dupe-ot. Azt is megmagyarázta, hogy azért nem döntöttek teljes rollback mellett, mert nem szerették volna azokat a játékosokat büntetni ezzel, akiknek semmi köze nem volt a dupeoláshoz, esetleg nem is tudtak róla, mindemellett a gyanús accountokat sikerült azonosítaniuk és zárolniuk. Azokra a játékosokra is lecsaptak, akik valamilyen kapcsolatban álltak a duperekkel (például nagyobb összegeket kaptak tőlük, aranyat, itemeket tartottak fenn a duperek számára). Őket az aktivitásuk alapján részesítették büntetésben, ami rollbacktől kezdve ‘ban’ is lehet akár. John azt is elárulta, hogy a poszt írásakor már a dupeolt gold 85%-át sikerült megsemmisíteniük, de továbbra is folytatják a dupeolt gold keresését és kiiktatását. Ezen felül a tragédiáért felelős kódrészletet teljesen felülvizsgálják, hogy még egyszer elő ne forduljon hasonló eset. Említésre méltó az is, hogy a csalók és bugkihasználók ez idő alatti RMAH tranzakcióit a Blizzard teljes mértékben a Children’s Miracle Network Hospitals-nak adományozza.

Hey everyone,

I’m John Hight, the production director for Diablo III. As most of you know, after the release of patch 1.0.8 a small number of players exploited a bug to duplicate gold. The bug has since been fixed, and the Auction Houses and gold trading are back online.

While the issue is resolved, we know a lot of players have questions about what happened and what we’re doing about it, so I wanted to take some time to discuss the details with you here.

So, What Happened?

Shortly after we released patch 1.0.8 in the Americas on Tuesday, players discovered a bug that allowed gold to be duplicated via the real-money Auction House. The bug was the result of a coding error that was exposed when we increased the gold stack size from 1 million to 10 million. This resulted in an overflow on cancelled auctions that yielded a greater amount of gold in return. Only a relatively small number of players had the billions of gold necessary to exploit the bug, and only 415 of those players chose to use this exploit for personal gain.

To all of you who reported this to us, thank you! As soon as we confirmed what was happening, we took the Auction Houses in the Americas offline and suspended gold trading in order to isolate the problem. From there, we were able to troubleshoot, develop a fix, test it, and deploy it to all regions before the day ended—also ensuring that patch 1.0.8 rolled out in other regions (without the bug) as scheduled. The Auction Houses remained offline and gold trades remained suspended until we completed a full audit of all transactions that occurred during this period. Once that was completed, we brought everything back online.

While this was happening, we locked accounts that appeared to be exploiting the bug as well as collaborators that held gold or items for the exploiters. Once we confirmed that an account was involved in this exploit, we either banned or rolled back the account depending on their activity.

What Does That Mean for Me?

Soon after the exploit was discovered, we contemplated doing a complete rollback, as was suggested by a number of players here in the forums.

The vast majority of players did not participate in the exploit and we didn’t like the idea of punishing them for the bad behavior of a few people. A rollback would mean bringing the servers down for a lengthy period and a loss of all progression since 1.0.8 was released. Many players made significant accomplishments in the game that required time and dedication, and we felt it was worth the work involved to try to preserve these efforts and go after the exploiters instead.

With this in mind, we elected not to roll back the servers in The Americas and are instead working to remove duplicated gold from the economy through targeted audits and account actions (as indicated above) without taking away progress that our players rightfully earned.

As of this this post, we have already recaptured more than 85% of the excess gold from the accounts involved, and over the days ahead we will continue to pore over our audit data to reclaim as much duplicate currency as possible. We’ve also done a full audit of our code to help make sure that something like this doesn’t happen again.

So, What’s Next?

Many people bought and sold items and gold on the Auction House on Tuesday. We’re making sure that all legitimate transactions go through. This means that if your account was not involved in the exploit, you will get to keep your items and gold, as well as any money you received from sales on the real-money Auction House. We’ll also be donating all proceeds from auctions conducted by the suspended or banned players—including all of THEIR sale proceeds that we intercepted as well as our transaction fee—to Children’s Miracle Network Hospitals.

Thank You!

On behalf of the development team, I just want to say thanks again to those of you who took the time to notify us about this situation, as well as apologize for any inconvenience this issue may have caused you personally. We highly value fair play, and we’re going to continue to monitor the game and take steps necessary to prevent exploits like this from happening in the future. (forrás)

forrás: us.battle.netus.battle.net/forum

Comments (57)

 • avatar

  chaoslord3

  |

  Az a baj, hogy amíg a beígért 1.0.9 itemizációs patch nem jön ki addig a jó cuccok találati aránya kb olyan mint ha ötös lottót akarnád megnyerni (jó lehet hogy kicsit túloztam, de majdnem ugyanaz). Mert azért mondjuk meg eszem a kefét mikor egy class itemet (monk, wizard stb itemjei) találok és még használható is lenne, DE(!) pont nem dexterity vagy int van rajta hanem más ez nekem ésszerűen alapból úgy kellett volna megcsinálni hogy az adott class legyen a főstat. De amúgy nagyon kiváncsi leszek, hogy majd pár hónap múlva mit alkotnak azzal az itemizációs patchel.

  Nekem speciel az lenne a legjobb ha minden itemen lehetne 1 db (vagy esetleg 2 db de már a 1 db is jó lenne) statot módosítani pl: nagyon sok cuccot találok ami jó lenne de még sem, mert hiányzik róla pont a legfontosabb és egy csomó értelmetlen stat meg ott van. Egy tárggyal csak egyszer lehetne ezt csinálni és eladható lenne AH-ban ugyanúgy csak már nem lehetne módosítani “non modified-ról modified lenne” olyan mint az accont bound nál csak ezt eladhatod…
  Nekem ez hiányzik nagyon a játékból hogy egy kicsit bele tudnál nyulni és ugy alakíthatnád azt a tárgyat, hogy neked jó legyen, ha nem is a legjobb, de használható!!!

  Reply

 • avatar

  Punk

  |

  [reply]@Abiondi (#48):[/reply]http://www.diablowiki.net/Monster_Power

  amúgy meg elég lenne a botok ellen annyi, hogy a trade ingame csak 2 hét va egy hónap friendelődés után lenne lehetséges. Kihalna mind, na meg a trade chat is, de azt kutya se bánja, egy szobában 100 fő max vagy mennyi? nevetséges

  Reply

 • avatar

  Abiondi

  |

  Meg tudná nekem valaki mondani, hogy hol találok egy multiplayerre vonatkozó leírást? Értem ez alatt a módosítókat a moncok HPjára, MFre, XPre?

  Reply

 • avatar

  Abiondi

  |

  [reply]@oki86 (#46):[/reply]Nekem a szokásos gold kupacok estek reggel.

  Reply

 • avatar

  oki86

  |

  Nem tudom mi van a játékkal ! Szar sem esik 780 mf el, jó tudom 375 a max :D
  Eddig 20 perc/legendary, most meg 2 óra alatt max 1 …
  De gold se , lvl up óta 300 meg 700 as gold kupacok esnek, ez vmi bug ? előtte 4000+ os kupacok estek csak !

  Másik meg akkor is tölt a játék mikor az inventorit megnyitom … fel búg a vinyó !
  Lehet a gépet kéne újra rakni , de az ah is gecci lassú néha a bejelentkezés meg a karakter váltás is sokkal hosszabb lett !
  Lot meg csak bontásra jó !

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  Szerintem tökmindegy ki mennyi legendary-t talál, abból úgyse lehet annyi pénzt keresni, hogy az ember igazán jó cuccokat vegyen magának. Igazából 99.9%-ban nem jók semmire, olyanok mint régen a sárgák. Az egyetlen értelmes loot a Demonic Essence, minden más hulladék. Annyira eltávolodtak egymástól a közepesen jó és az igazán jó cuccok árai, és annyival több pénzt lehet keresni AH forgatással / feketepiaccal, hogy a sima loot szedésből származó bevétel ezek mellett aprópénznek se elég.

  Persze én is felszedem az összeset, aztán le is bontom mind, meg biztos van 100 játékosból 1, aki 1000 óra farmolással talál 1 jó (értsd : milliárdos) cuccot, de csak arra akarok kilyukadni, hogy ebben a játékban a farmolásból nem lehet meggazdagodni. Xp-t és essence-t lehet vele szerezni, a pénzhez viszont kereskedni kell (más cuccaival, más pénzével). Pénze a botoknak van, és a farmolt cuccaidért nem fognak adni belőle, máshogy kell tőlük megszerezni. Aki a farmolt cuccaival szeretné megkeresni a jó cuccok árát, az vízipisztollyal lő tankra.

  Reply

 • avatar

  szalontai

  |

  [reply]@ (#43):[/reply]egy dolgot elfelejtesz: peccs után vagyunk, a lootometer fel van tekerve :D

  Reply

 • avatar

  Hartrog

  |

  [reply]@Zoro (#42):[/reply]Ritka mint a fehér holló. Mármint a használható item. De még az is amit szép áron berakhatsz ahába. Mostanra az igazán értékes itemek ára is drasztikusan csökkent. Amik tényleg tartják az értéküket azok a max statokkal rendelkező cuccok.
  Egyébként pedig nem az számít mennyi időt áldoztál rá a farmolásra. Ütheted te Mpl 1-en 2000 órát is a mobokat. Hanem a minőség és a mennyiség. Minden túlzás nélkűl, nekem pech óta Mpl8-on több használható legendary esett mint addig összesen a játék során. Szóval valóban nem mindegy, h 200%os mfel, vagy 480%-ossal gyilkolsz…

  Amíg az előbbi áll fenn, addig fölösleges sírni, h nem esik semmi. Nem is fog, ha meg mégis, azzal szarásig lesz az ah.

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  [reply]@SPARXS (#41):[/reply]Jó ötlet, én is műveltem egy darabig. Az egyetlen gond vele, hogy a fél éve ígérgetett itemizáció hiányában az életben nem ütsz magadnak igazán jó itemet. 1000 óra playedem volt decemberben mikor nagyjából abbahagytam, azóta max 50-et toltam össz. Egy item nem volt rajtam amit én ütöttem. De szerintem lenne itt pár 2-3-4-5 ezer vagy több óra playedes aki tudna mesélni arról mi az amit kiüthetsz magadnak: ló****t. :P Bocs a pongyola fogalmazásért, nem ellened irányult. Inkább az újabb blizz ígéretek ellen, amivel tele van a padlás. Kezdve a PvP-vel, színezéssel és folytatva kb a végtelenségig. :D

  Reply

 • avatar

  SPARXS

  |

  Érdekes elméletek, de ha úgy játszotok, hogy nem használjátok az AH-t,akkor az ilyen gold dupe meg item dupe vagy gem dupe nemigazán kavar be a játékélménybe szerintem.

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  [reply]@Dyingsoul (#38):[/reply]Én nem azt mondom hogy jól teszik, nem ez az első baromság amit csinálnak (épeszű fejlesztő pl nem adta volna ki a játékot alpha állapotban), de ahogy a botosokat kezelik, abból én ezt szűröm le. Ha valóban az lenne a céljuk, hogy tiszta legyen a játék, és meg akarnának szabadulni a botoktól, akkor nem így viselkednének velük szemben. Elég furcsa döntéseket tudnak hozni, gondolom itt is összedugta a fejét pár szuperintelligens marketinges, aki egyébként pc játékot még nem látott, aztán kiszámolták, hogy bot = pénz. Lehet, hogy be is vált nekik, de lehet, hogy idióták. Párhuzamos univerzumok és időutazás nélkül erre mi rájönni nem fogunk, de az tény, hogy a játék hemzseg a botoktól.

  Mi 10-20 éve játszunk, jól ismerjük a játékot, és fingunk nincs a marketingről, az ilyen döntések hozói meg 10-20 éve marketingesek, nagyon értenek a pénzhez, és életükbe nem játszottak még videojátékkal. Kár, hogy a kettő között ekkora szakadék van. Ha én lennék a főnök, kötelezővé tenném minden alkalmazottnak, hogy heti 5 órát Diablózzon. Egészen biztosan máshogy nézne ki a játék.

  Reply

 • avatar

  Abiondi

  |

  [reply]@Dyingsoul (#38):[/reply]Szerintem meg próbálják párhuzamosan tolni a dolgot a Blizznél:
  1. Ha havonta kibannolnak pár tízezer botot, az azért nem tolja rosszul az eladási statisztikát felfelé.
  2. Hamarosan megünnepelhetjük a játék 1 éves születésnapját. Nekem a játék a jelenlegi 1.0.8-as verzióban kifejezetten tetszik. Ha a nagy elődhöz, a D2-höz mérjük, az tartott itt 1 évvel a megjelenése után? Ha nem a kiegészítős, 11 éves fejlesztés csiszolás utáni D2-höz, hanem az 1 éveshez mérjük a D3-at, akkor szerintem jobb.
  Mondom ezt úgy, hogy a D2 megjelenésekor egyetemista voltam, most pedig családos ember, tehát már benne van az a változás is a véleményemben, ami miatt a Heroes 3 előtt ültem rengeteget és a “csak még egy kört” betegségben szenvedtem, aztán mikor pár éve kijött a Heroes 6, akkor 2 óra után az unalomtól majdnem meghaltam kapott egy uninstallt.

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@Zsiráfnyál (#37):[/reply]A demonbuddy egy D3-as botprogramnak a neve.

  Ha nem lenne esetleg bot probléma a játékban és mondjuk a content is nagyobb lenne, magyarul sokkal jobb lenne a játék akkor valószínűleg sokkal több ember venné meg a játékot. Tegyük fel hogy kétszer ilyen jó lenne és ez azt eredményezné, hogy még 5 millió játékos venné meg, mert mindenki ajánlgatja a haverjainak hogy “hé gyere te is D3-azni mert nagyonjó!”. De nem, a Blizzard inkább a botoknak a haverja és elég nekik az ha évente néhány tízezer accountot vesznek meg tőlük a botterek, mindemellett csökken a játékostábor ami az RMAH hanyatlásához vezet plusz a fekete piac elhatalmasodásához. Na ez is egy érdekes következtetés. :)

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  [reply]@Fege (#35):[/reply]Mi az a demonbuddy ?

  A botokat amúgy szerintem azért bannolják viszonylag ritkán, mert másképp elmenne a kedvük a botozástól. Nem azért szórják ki őket, hogy ne botozzanak, hanem hogy vegyék meg újra 5-10 példányban a játékot. Aztán megvárják amíg elég pénzt keresnek a következő vásárláshoz, és megint kibannolják őket. A botok a Blizzard haverjai, nem ellenségei. Mi egyszer vettük meg a játékot, és nem nagyon RMAH-zunk, ők 20-szor vették meg, és állandóan RMAH-znak. Egy bot többet ér a Blizzardnak mint 20 normális játékos (és ez finoman szólva gáz).

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  [reply]@walteron (#34):[/reply]Természetesen tudnák. Válasz: nem is akarják. Mit gondolsz a botok pénze “szaglik” eladás után? Azután is megkapják a 15%-ukat blizzék. Nekik mind1… Akkor miért irtanák a botokat? :D
  [reply]@Fege (#35):[/reply] Egyik botot sem nehezebb szűrni a másiknál. Kellene rá pár alkalmazott aki veszi a botokat amint kijöttek. 1 nap alatt meg lehet nézni mi alapján cselekszik->szűrni->bann. A fentebbi pár sorban meg leírtam miért nem teszik meg mégsem. :P Szóval ez a 2-3 hét a vicc kategória. :) Nagyanyám hamarabb kiszűrné őket txt-kből. xD Nemhogy DB-ből…

  Reply

 • avatar

  Fege

  |

  [reply]@walteron (#34):[/reply]Az ah botokat pont hogy ki tudják szűrni, 2-3 hetente repül is az egész brigád, csak addigra már minimum 50x-esét megtermelik az új account árának. Szűkebb intervallumban pedig valamiért nem erőlteti meg magát a blizz, lehet a játék maga nem erre lett tervezve, vagy nem bírná a szerver.

  Ami inkább probléma, hogy a demonbuddys (és társai) szemeteket nem tudják rendesen kiszűrni, gondolom nehezebb is, mivel ott nem nyomkodja a bot percenként 1000x a search gombot, hanem játékot imitál, ezt jóval nehezebb lehet szűrni…

  Megjegyzem, hogy bár mindkét dolog óriási szemétség, azért utóbbi kategória még annyival rátesz, hogy rengeteg szeméttel árasztja el az aht, gold és item formájában, az ah bot ezzel ellentétben csak elvesz, viszont a szervert biztosan jól terhelheti.

  Reply

 • avatar

  walteron

  |

  Továbbra is úgy gondolom, hogy ha az aranyat nem lehetne átadni más játékosnak, és csak ah-ban lehetne eladni, az elég sok bot-tól szabadítaná meg a játékot. Egyszerűen nem tudnának annyit eladni, hogy megérje vele foglalkozni. Az meg hogy az AHbot-okat nem tudják kiszürni, az vicc, mert ha most vissza tudják nézni a trade-ket, akkor a bot-okat is tudnák figyelni.

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  [reply]@Abiondi (#32):[/reply]Nem tudom, nem vagyok tisztában a pontos árakkal, ezt csak kb 5 perc nézelődés alapján mondom. Most 7.000 körül van 1 milliárd, ami nekem elég soknak tűnik. Lehet, hogy rossz helyen nézem, biztos vannak olcsó és drága oldalak is, de azt is el tudom képzelni hogy az 1.0.8 miatt ugrottak meg az árak.

  Reply

 • avatar

  Abiondi

  |

  [author]Nauda (#31):[/author][quote]@Zsiráfnyál (#30): Per pillanat 1m gold-ot min 0.25 euro-ért tudsz kirakni. Azt hallottam, hogy azon mesterkednek, hogy a 10m gold legyen min 0.25 euro-ért, vagyis 1m gold hirtelen 0.025 euro lesz. De ebben nem vagyok biztos, ezért kérdeztem.[/quote]
  Ez komoly? 1M gold kb. 73 HUF???
  Pár napja a fekete piacon 6 forint volt. A Blizz ennyire nem követi le a piacot? Hiába letizedeli az árat, még azzal sem lesz versenyképes, ráadásul kinn szépen lassan tovább esik az ára, így a Blizz lépése után szerintem 1 hónapon belül megint feleznie kell majd az árakat.
  A Blizz úgy tűnik a játékhoz nem ért. A kommunikációhoz nem ért. És már a gazdasághoz sem. Szomorú.

  Reply

 • avatar

  Nauda

  |

  [reply]@Zsiráfnyál (#30):[/reply]Per pillanat 1m gold-ot min 0.25 euro-ért tudsz kirakni. Azt hallottam, hogy azon mesterkednek, hogy a 10m gold legyen min 0.25 euro-ért, vagyis 1m gold hirtelen 0.025 euro lesz. De ebben nem vagyok biztos, ezért kérdeztem.

  Mondjuk ezzel még jobban elértéktelenedne a gold, mert aki euro-ban tartja a pénzét, az majd gyorsan beváltja aranyra és felvásárolja a jó cuccokat, amiket még drágábban ad majd tovább. Ezáltal a gold ah árak még feljebb fognak kúszni.

  Gondolom így akarják visszaszorítani a feket gold kereskedelmet és lecsípni a saját hasznukat….

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  [author]Nauda (#26):[/author][quote]Várható ilyesmi nálunk?
  1m gold = 0.25 euro (jelenleg)
  10m gold = 0.25 euro
  Csak azért kérdem, mert ha igen, akkor eszem ágába sincs gold-ra váltani (gem-ekkel) azt a kevéske euro-t amim van….[/quote]

  Ezt a 10m arany = 0.25 Eurót hogy érted ? Most 2.5 Euró 10m arany. Lemaradtam valami hírről, vagy csak félreértem ?

  Egyébként szerintem mindenkinek érdemes folyamatosan árulni az aranyát RMAH-n. Még ha nincs is sok pénzed, nyugodtan kirakhatod mindet, úgyse viszik el. Ha egy hónap alatt el tud valaki adni 50-100 milliót, az már mázlista. Ha esetleg beválik, és elvisz valaki tőled 100m-t, az se egy nagy “veszteség”, és ha esetleg meggondolod magad, akkor a megfelelő helyen ugyanezért a pénzért ennek az aranynak a tízszeresét tudod érte visszavásárolni. Szóval semmiképpen ne penészesedjen az arany a “pénztárcádban”. Vagy legyen kint bidekben a gold AH-n, vagy Euróért az RMAH-n, de ha csak tartogatod magadnál, akkor napról napra kevesebbet ér.

  Reply

 • avatar

  Abiondi

  |

  [reply]@szalontai (#27):[/reply]Nem is azt mondtam, hogy elsírta magát, hanem azt, hogy azért nem igazán tudta lekezelni a helyzetet.

  Reply

 • avatar

  Abiondi

  |

  [reply]@Nauda (#26):[/reply]Ááá! Nem szabad goldban tartani semmitsenem.
  Kijött a peccs, és mivel az engem zavaró dolgokat mindet orvosolták, illetve volt kis időm, kipróbáltam milyen nem annyira csirkének lenni.

  Vettem 1 mrd goldot, és felöltöztettem a wizardom és a demon hunterem ahogy akartam, és még maradt 500M egy monkra illetve barbárra akiket igazán még nem is próbáltam ki. Természetesen lehetett volna sokkal kevesebbért sokkal jobb cuccokat venni, de figyelembe kell venni, hogy vérbeli casual player vagyok. Pl. emiatt KELL nekem egy echoing fury-ra LS.
  Amíg 2500 HUF-ból fel lehet gearelni 278k-ig egy wizardot és 215k-ig egy demon huntert, addig az EUR maradjon csak EUR.

  Reply

 • avatar

  szalontai

  |

  [reply]@Abiondi (#25):[/reply]szerintem nem sírja el magát, ha megnézed csak a top donaters adtak neki annyit,h 4új acca lehessen instant. cuccal meg megint el fogják látni.

  Dyingsoul@19: én pl nem veszem a fáradtságot,h felmenjek oda is “sírni”. akik itt vannak elolvassák, ha akarnak reagálnak, vagy beszélgetünk, ha meg sírós majomnak tartanak akkor nem is reagálnak. nincs kedvem ott elmakogni egy akárkinek, h akkor ezzel támasztanám alá a véleményem.

  de igen, mindenesetre érdekes, de szvsz nem csak mi vagyunk szkeptikus nép.

  Nauda@26: igen, ne is tedd még. szerintem ha megtalálják,h mi okozta a bugot, akkor javítják és hotfixben jönni fog.

  Reply

 • avatar

  Nauda

  |

  Várható ilyesmi nálunk?
  1m gold = 0.25 euro (jelenleg)
  10m gold = 0.25 euro

  Csak azért kérdem, mert ha igen, akkor eszem ágába sincs gold-ra váltani (gem-ekkel) azt a kevéske euro-t amim van….

  Reply

 • avatar

  Abiondi

  |

  [reply]@Predator (#23):[/reply]Azért nem volt igazán őszinte a mosolya :)

  Reply

 • avatar

  monkymonk

  |

  sztem rollback-et akartak csinálni, csak amikor megtudták, h az rmah forgalma mekkora volt a peccs óta, amit veszteségként le kellett volna kompletten írniuk, akkor inkább elkezdték kiszűrni a dupe-olt pénzt. jött a bullshit duma, h így lesz mindenkinek a legjobb. sztem nem sikerült ez 85%-osan. 2 napig állt így is az ah/rmah. a pénz beszél, a játékos ugat.

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  [reply]@Dyingsoul (#19):[/reply]Én pl gondoltam a 15%-ra, csak többször is visszatöröltem a kommentből, mert így is hosszan írok. :P Mondjuk az igaz, hogy becslés. Akkor meg illene odaírni. Így meg megint marketing…

  De a legnagyobb hangsúlyozandó lényeg: fatális szarvashiba történt. A Blizz egy csettintéssel szétcseszte az US szerver gazdaságát és se egy jóvátételi lépés, de még csak a kárt sem fogják tudni soha helyrehozni. :P Számunkra ez a lényeg, mert amíg nem látunk bele a kódba(márpedig sosem fogunk) addig a következtetés számít. Fatális programozási szarvashiba. :P

  Azért 1-2 konkrétabb infó érdekelne mi alapján törlik a goldot. Egy olyan ember esetében aki 4. 5. kézből kapta a goldot és lövése sem volt, hogy az dupeolt… Necces esetek lehetnek a fa alján. Mert a dupeolótól elveszem. Tiszta sor. A 2 milliárdos eladóktól és tradelőktől elveszem. Tiszta sor. De a 3.-4.-5. szinten aki azt hitte szerencséje van, hogy pár száz millához jutott, majd bevásárolt belőle és akiktől vett AH-n azok is jól jártak… Nah ez már mély és ezért nem fognak sosem még a 85% közelébe sem jutni. :P Ezért kellett volna egy AH rollback teljes egészében.

  Reply

 • avatar

  kiralytigris

  |

  A kiegészítőben visszatér Leoric, aki bejelenti, hogy elverte az egész Sanctuary vagyonát az Arreat tőzsdén. Így mindenki 0-ról indul plusz hitellel, amit mihelyst fel vett a földről aranyló pilótakeksz kupac formájában már le is vonják tőle. Továbbá treasure pygmy helyett Matolcsi goblin lesz aki megszorító csomagokat szór maga után mindaddig míg valaki le nem üti. Így valahogy egyensúlyba jönne Sanctuary puma és dübörögne a garázdaság. Ámen

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@Zoro (#18):[/reply]Egyébként beleolvastam a hivatalos oldalon a kommentekbe és a külföldi fansite-ok hozzászólásainak nagy részét elolvastam. Megdöbbentő a különbség a külföldi és az itthoni játékostábor között. :D

  Itthon kb senki nem hiszi el a számokat “415, 85%”. Külföldi hozzászólásokban egyetlen egyszer sem merült fel a lehetősége annak, hogy a Blizzard csak kacsa adatokat közölt. Az ottani “hitetlenek” inkább abba kötöttek bele, hogy a trillió 15 százaléka is tetemes összeg, ebben pedig igazuk is van de érdekes, hogy itt ez senkinek eszébe sem jutott mert alapból nem hiszitek el a közölt adatokat. Ezzel senkit sem akarok leszólni hiszen mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy saját véleményt formáljon, csupán érdekesnek találom a különbséget. :)

  Másfelől szerintem azért írt 85%-ot, mert ez egy becslés nem pedig egy százados pontosságú mérés. Ha belegondolsz az kevésbé lenne hihető ha azt mondanák, hogy százados pontosságra tudják mennyi dupeolt gold maradt benn. Úgy egyből az lenne a kérdésed, hogy mi alapján tudják ilyen pontosan és ha tudják, akkor miért nem törlik a maradék X százalékot?

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  [reply]@Dyingsoul (#13):[/reply]Ezt is akartam mondani(ebben egyetértünk), de főleg azt, hogy az a 85% bullshit. Egy ekkora fát felderíteni sem tudnak, amekkora kereskedelmen átment az a több milliárd gold(4-5 kéz után döntsd el). Így nekem ne álljon ki egy blizz főmufti, hogy márpedig 85%-ot kiszedtek. :P Ez a 85 is fura, ha azt mondja 83,6% akkor kicsit jobban elhiszem. Ha ekkora adatmennyiségnél, ekkora több kézen átmenő forgalomnál nekem kiáll és kereken 85%-ot mond, akkor rögtön levágom az igazságot: fogalmuk sincs mennyi pénz folyt el. :P Szóval én csak azt mondom, hogy a számok amikkel kiálltak nem más mint marketing.

  Reply

 • avatar

  Fege

  |

  [reply]@Zsiráfnyál (#16):[/reply]Azért ezek közül egyik se volt olyan súlyú mint a gold dupe. Az ah eltűnő cuccokra én is emlékszem, de ott nem a semmiből kerültek elő, egyszerűen csak bizonyos juzerek nem látták a másik aukcióit, emiatt elkezdték csökkenteni az áraikat és csodálkoztak hogy nem viszik a cuccot, aztán egy idő után nyilván nagyon megdöbbentek amikor helyreállt a rend…

  A wizard bugért pedig örülj, hogy nem kaptál bant, elvégre nem szép dolog kihasználni a játék bugjait, blizz bünteti is :)

  Üdv.

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  [reply]@Norby (#15):[/reply]Azért nem mindegyikből maradunk ki, ott volt például nem is olyan régen a láthatatlan aukciók megjelenése (amin én aznap reggel tíz perc alatt kb 200 milliót kaszáltam, akinek több ideje volt az meg milliárdokat), na meg anno a wizard god mode-al (archon + teleport) is egész jól elszórakoztam. A barbároknak is volt valami cinematic-ba charge-olós “majdnem god mode” bugjuk, de azzal személyesen nem találkoztam.

  Reply

 • avatar

  Norby

  |

  [quote]Nem tudom, hogy az USA dupenak (és az emiatt EU-ra érkező népnek) vagy az 1.0.8 patchnek köszönhetően, de a haldokló ah/rmah egész jól helyrerázódott, innentől én inkább csak hálát adok az égnek (meg a Blizzardnak) , hogy nem az EU-t érintette ez a folyamat.
  +2[/quote]

  Én is hasonlóan vélekedek :D
  Engem egy kicsit sem érdekel milett us en a lényeg hogy eu kimaradt belöle és hála a jóégnek ez mindig igy is lesz amig nem mi kapjuk elöször az új patcheket :)

  Reply

 • avatar

  Fege

  |

  Nem tudom, hogy az USA dupenak (és az emiatt EU-ra érkező népnek) vagy az 1.0.8 patchnek köszönhetően, de a haldokló ah/rmah egész jól helyrerázódott, innentől én inkább csak hálát adok az égnek (meg a Blizzardnak) , hogy nem az EU-t érintette ez a folyamat.

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@Zoro (#9):[/reply]Te most ezzel a fás példával azt akarod mondani, hogy soha nem fogják 100%-ban eltakarítani a dupeolt goldot, ez pedig egyezik az én véleményemmel is hiszen nem beszéltem olyasmiről hogy megtalálnák mindet. Én arról beszéltem, hogy vannak nálam és nálunk okosabb és szakmailag tapasztaltabb emberek akik máshogy közelítik meg a problémákat és elkészítették ezeket a statisztikákat és én ezeket az adatokat (megközelítőleg) hihetőnek vélem. Mi igazából csak sejtjük de azt sem tudhatjuk biztosan hogy hogyan néz ki az adatbázis Blizzardéknál. Ha hasukra ütve akartak volna mondani valamit, akkor nem napokra lövik re a tradet, ez a John Hight pedig nem hiszem hogy adta volna a nevét egy olyan nyilatkozathoz aminek a fele sem igaz, ilyenkor azért biztosan elég sok dolgot megvizsgálnak (például ki írta azt a kódrészletet aminek ez köszönhető és elbeszélgetnek vele :D). Ezeket az érintett Blizzard alkalmazottak is biztos vágják, amilyen jó lehet ott dolgozni szerintem biztos kiszivárgott volna már ha nem így lenne.

  Reply

 • avatar

  Fakeme

  |

  [reply]@Dyingsoul (#7):[/reply]Mindenkinek megvan a velemenye.
  Nem fogok vitatkozni.
  Amit a Blizz mondott , hogy nincsen gold / item dupe ( es nem is lehet csinalni , mert keptelenseg, mivel online a game ) , itemet mar ezelott 8-9 honappal is dupoltak, 40 ugyanolyan Xbow volt Asiai/US szerveren, AHban ugyanolyan stattal.
  Mai napig is biztos van valami dupe modszer amit csak X ember tud, es amig nem valik publikussa a Blizzard konkretan leszarja.
  Valaki kezdetek ota botozik 8k+ oraval accountjan es mai napig nem bannoltak.

  Sajnos 2013-ban a Blizzard szava szart sem er. Ennek nem orulok, de elfogadom .

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  [reply]@Bali007 (#10):[/reply]Oks azt benéztem. Most a másik kommentem írásakor már utána olvastam. De ez akkor is rollbackelhetetlen(de szép szó) igazi mindenre vonatkozó rollback nélkül.

  Reply

 • avatar

  Bali007

  |

  [reply]@Zoro (#8):[/reply]Nem 415 adásvétel volt, hanem annyi játékos használta.

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  [reply]@Dyingsoul (#7):[/reply]Oké. Mint nem laikusok. vezesd le a fát(vagy gráfot ha úgy tetszik) fejben.
  Gyökér(1. szint): dupeolók->bann.
  2. szint: 2 milliárdos eladók->sok esetén bann.
  Na de ezek akiknek még tovább adtak pár száz millákat és vettek alul vagy túlárazott cuccokat…
  Ilyen lekérdezést nem csinálsz. Ez a fa akkora, hogy ember nincs aki rolbackelje. Az első 1-2 szintre talán 85%. lejjebb? Azt sem tudná senki megmondani mekkora a fa lentebb…

  Szerk.:
  415 duper. Tegyél fejenként minimum 30 tradet meg 30 aukciót alájuk(25k adásvétel a 2. szinten). Aztán azok kinek mennyi 10-100-1000 millákat adtak és azok így tovább. Ez a 4-5 szinten már több száz milliós fa.

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  “It’s over.” Ahogy több streamen is lehetett hallani.
  Aki meg elhiszi a 415-öt meg a 85%-ot az hülye.(annak nézik, és tényleg az)
  Végignéztem 3 streamet azokon több adásvétel ment le, mint 415… xD Persze lehet valaki szerencsés volt és több 2 milliárdos aukcióját is megvették, de itt több ezer milliárdos adásvétel ment le. Akinek volt esze(márpedig sokaknak volt) az tovább adta még pár lépésben, szétosztva haverok között. Ezt megsemmisíteni?
  Nincs több hozzáfűznivalóm.

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@Fakeme (#4):[/reply]Szóval a blizzard statisztikái hiteltelenek, de pistike aki twitch tv-n azt mondja, hogy 10+ ismerőse blah blah blah igazat mond. Érdekes logika.

  #2 | szalontai:
  “azért mert sikerült kilistázni sql-el, hogy kik azok akiknek mondjuk több mint 10 bíííí forgalom volt az adott időszakban az accán az lófityfiritty”
  Ha van már fogalmad az adatbázisrendszerekről, akkor biztosan azt is tudod, hogy egy olyan cégnél ahol több millió játékos adatait tartják nyilván tudnak bizony ettől komolyabb lekérdezéseket is írni, amiből megkaphatjuk azokat a statisztikákat, amik a cikkben szerepelnek.

  Más:
  A gáz az, hogy a laikusok azt hiszik, hogy ezeket a számokat a hasukra ütve találják ki az emberek, nem pedig annak a több napi munkának titulálják amikor dolgoztak a hiba elhárításán.

  Reply

 • avatar

  SaltyDaveIV

  |

  Az első videó… a szánalmas szarházi majdnem maga alá élvezett. Remélem mind az 5 account-ját ban-olták és a DVD lemezeket késsel átszúrva dobták a bejáratai ajtajába, jelzésképpen.

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  Tökmindegy, ha egy játék gazdasága odáig romlik, hogy egy normális cucc 2-3 milliárd aranyba kerül, az már rég egy döglött ló, aminek nem fáj ha belerúgnak. 100 milliárd vagy 2 milliárd, teljesen mindegy, 100-200 millió lenne az egészséges felső határ, ennek mindkettő egyaránt a sokszorosa. Az értelmes cuccok árai ki se férnek az AH táblázatába, már maga a látvány is nevetséges.

  Itt valami nagyon radikálisat kell kitalálniuk, ha ezt helyre akarják állítani. Szerintem újra kéne tervezniük a kiegészítőre az egész AH rendszert és mindenkitől el kéne venniük az összes aranyat, másképp ez nem fog meggyógyulni. A Diablo2-ben pl elvesztetted az aranyad elég nagy részét ha meghaltál. Nem értem miért nem vezetnek be itt is valami hasonlót. Vagy ott a WoW-os soulbound rendszer, ami ugyan elég vad és idegen ettől a játéktól, de át lehetne alakítani úgy, hogy itt is használható legyen. Egy ilyen játékban nagyon fontos lenne pórázon tartani a játékosok pénzét, itt viszont az égvilágon semmilyen korlátozás nincs. Arról nem is beszélve, hogy a goldfaramer botok a Blizzard legjobb haverjai, szóval szerintem eleve a javító szándék is hiányzik.

  Ez egy nagyon rossz rendszer. Aki az elmúlt 1 évben kihasználta az árakat nem ismerő emberek tudatlanságát az AH-val, az nulla erőfeszítésből milliárdos lett, aki meg nem, az csóró, és most már az is marad, akármit csinál (én csak kb egy hónapig AH-ztam, azt is tök bénán, és kb 800 milliót kerestem vele). Teljesen újra kéne gondolniuk ezt az egészet. Ahhoz képest, hogy a játék gerince az AH, a pénz, és a kereskedés, egyáltalán nem tervezték meg eléggé.

  Reply

 • avatar

  Fakeme

  |

  Fail is Fail.
  Erre csak annyit tudok mondani:
  1. Aki elhiszi hogy csak 415 embert dupolt az eleg buta. (
  2. A dupeolt gold 85%-át sikerült megsemmisíteniük. < Jah a 415 embernel ffs.
  3. A "csalok " rohognek a Blizzardon. Streamerek ( twitch-tv) hangoztatjak , hogy meg most is van 10+ ismerosuk akik 50millard + goldot dupolt vett 20 BIS/slot ( vagyis 20 BIS fejes, 20 BIS kesztyu, 20 bis Fegyo etc.etc.)
  4. 1 Rollback megoldlott volna mindent , ehelyett fake adatokkal arasztanak el es probaljak nyugtatni a US playereket.
  5. Ennek ellenere US-rol ozonlenek EU-ra, mivel az economy osszeomlott.

  Reply

 • avatar

  Taki81

  |

  meg aki azalatt megszedte magát azzal úgysem tudnak már mit csinálni. (ban előtt keresett pár ezer eurót, azt nem hiszem hogy szíven üti a banhammer)

  Reply

 • avatar

  szalontai

  |

  “As of this this post, we have already recaptured more than 85% of the excess gold from the accounts involved, and over the days ahead we will continue to pore over our audit data to reclaim as much duplicate currency as possible.”
  azért mert sikerült kilistázni sql-el, hogy kik azok akiknek mondjuk több mint 10 bíííí forgalom volt az adott időszakban az accán az lófityfiritty. aki tudott róla, betolta az összes pénzét, megcsinálta 1x és ennyi. mondjuk 100misiből csinált 200at. ez elég kis tétel, hiszen ennél jóval nagyobb összegekért mennek el itemek, mégis megcsinálhatta bárki a ban arnyéka nélkül. emellett mondjuk valaki elméretezte a ratyi legenjét, bíííí bácsi meg berántotta az bant kap, de legalábbis rollbacket.
  de csodálom,h nem volt pofájuk benyelni azt a nem kevés pénzt amit az rmah generált.
  meg honnan tudják,h 85%, ha a maradék 15öt még keresni kell? so lehet az 2% is, csak még a fennmaradó 98%ra nem sikerült egy jó lekérdezést írni.

  nade befogom a pofám aznap este az eu ah is megbolundult (gondolom az a $ ami itt cserélt gazdát már nem fog a gyerekek csodájára fordítódni) és egy pár millát sikerült nekem is összeszedni

  Reply

 • avatar

  Cicm4r3k

  |

  Végre megint van AH. Igazán kellemetlen volt HC-n hogy nem lehetett sem kereskedni, sem aranyat átadni. Pedig HC-n nincs is RMAH:… biztos vagyok benne, hogy 100%-ot nem fogja elérni az arany visszaállítás. Továbbá abban is biztos vagyok, hogy nem is fogják már olyan “nagy erőkkel” keresni azt a 15%-ot…

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.