Kezdőlap Q&A

Q&A

Az alábbi Q&A rovatban megtudhattok minden fontosabb dolgot a készülőben lévő Diablo 3-ról. A rovat, amennyiben újdonságok derülnek ki, természetesen frissülni fog.Természetesen csak azok a dolgok szerepelnek benne, amikről már volt szó valamilyen szinten korábban.Ha ezeken a kérdéseken kívül újabbak merülnétek fel bennetek, azt a Fórum megfelelő részében, vagy a Csevegőben tehetitek meg, legvégső esetben PM-ben is elküldhetitek nekem, vagy a szerkesztőség bármelyik tagjának.

Mi a Diablo 3?

A Diablo 3 a nagysikerű Blizzard játék, a Diablo 2 és Lord of Destruction folytatása, melyben új és régi tájakon vehetjük fel a küzdelmet a Burning Hells démonjai ellen.

Mi a játék alaptörténete?

A Diablo 3 története a Diablo 2 LoD eseményei után 20 évvel kezdődik, amikor Sanctuary világa felett ismét sötét fellegek gyülekeznek. Új, démoni invázió veszi kezdetét, a még megmaradt két Lesser Evil, Azmodan és Belial vezetésével. Célunk újra a világ megmentése lesz a gonosztól.

Milyen karakterosztályok vannak a Diablo 3-ban?

A korábbi Diablo-játékok egyetlen visszatérőjeként viszontláthatjuk a robosztus, keménykötésű, a Mount-Arreat peremvidékére kiszorult Barbárokat, akik az új veszély hallatán ismét készek szembeszállni a démonok seregeivel, bosszút állva elveszett otthonaikért és családjaikért. A Barbárok a közelharci küzdelem nagymesterei, legyen az szó bármilyen fegyvernemről. Saját magukat és társaikat különböző harci kiáltásokkal képesek megerősíteni.

Az agilis és halálos Demon Hunterek a sivár Dreadlands környékéről származnak, azon kevesek közé tartoznak, akik túlélték a kegyetlen mészárlásokat. Egyetlen céljuk van csupán:, kiirtani a démonokat bármi áron. A Demon Hunterek az íj és nyílpuskahasználat mesterei, valamint ismertek kitűnő pusztító csapdáikról is.

A Sharval Wilds peremvidékén élő szentéletű Monkok, kik az 1001 Istenben, hisznek, szintén kötelességüknek érzik a gonosz démoni invázió megfékezését. Jártasak a harcművészetekben és imáikkal rövidebb-hosszabb ideig képesek erősíteni magukat és tárasaikat.

Az északi, Xiansai szigetekről származó fiatal Wizardokra lázadó természetük miatt néznek rossz szemmel mestereik, hisz önteltségük és hatalomvágyuk annyira elvakítja őket, hogy olyan nehéz varázslatok tanulmányozásába is belekezdtek, melyek akár a tér és idő megváltoztatásával járnak, emellett jártasak az arcane és az elementális mágia használatában is.

A Diablo 3 5. karaktere nem más, mint a Torajan dzsungeleiben élő,umbaru fejvadász törzsben élő Witch Doctorok, akik főleg voodoo mágiával (és egyes legendák szerint emberevéssel is) foglalatoskodnak, különböző élőhalottakat idéznek, bűzös kemikáliákat kotyvasztanak, valami rontó átkokat bocsátanak azokra, akik háborítani merik őket.


Van-e a karaktergeneráláskor nemválasztás, valamint a karakter külsejét is módosíthatjuk?

Újdonság a Diablo 2-höz képest, hogy kiválaszthatjuk karakterünk nemét, hogy férfi vagy nő legyen. Ezen kívül karaktergeneráláskor más beállítás nem áll rendelkezésre.

Mekkora lesz a max. szint a Diablo 3-ban?

A maximális szint a játékban 60 lesz, mely az alábbiakban oszlik meg a nehézségi fokok közt: Normal vége (30), Nightmare vége (50), Hell vége (60)


Mi a helyzet a küldetésekkel, több lesz belőlük, lesznek karakterorientált küldetések is?

A Blizzard szeretné minél jobban kibontani a történetet, hogy hősünk ne csak olvassa, hanem részese is legyen a nagy eseményeknek. Lesznek hangos könyvek, és bizonyos helyeken visszatekintések (pl. szellemek eljátszanak egy jelenetet) is, melyek segítenek még jobban elmerülni Sanctuary történelmében. Lesz a fő szál, ill. lesznek random (véletlenszerűen generált) küldetések is, melyekkel kalandozás közben futhat össze a játékos. Lesznek továbbá karakterorientált küldetések is, valamint karaktergeneráláskor rövid videó mutatja be az adott karakter történetét a játékosnak.

Melyek lesznek az alaptulajdonságok, a játékos oszthatja el őket ismét?

Négy attribútum (alaptulajdonság) lesz:

Strength : Barbár sebzés, Armor

Dexterity: Demon Hunter sebzés, Monk sebzés, Dodge

Intellect: Wizard sebzés, Witch Doctor sebzés, minden varázsellenállásra pontonként ad 1-t.

Vitality: életerő

A Defense, Attack, és Precision képességek megszűntek. Az Armor fogja átvenni a Defense szerepét, ezzel lehet majd csökkenteni a beérkező fizikai sebzést, és a kritikus találatok esélyét. Ezek a változások, még nincsenek teljesen kiforrva, ezért folyamatosan dolgoznak rajta.

Az alaptulajdonságokat most a játék fogja helyettünk elosztani, automata módon.

Mennyi nehézségi fok lesz?

A szokásokhoz híven, ismét 4 nehézségi fok lesz, Normal, Nighmare, Hell és Inferno a maximális szintet elért karaktereknek.

Lesznek ismét Hardcore karakterek?

Jó szokáshoz híven ismét lesznek Hardcore, azaz éles, egy élettel rendelkező karakterek, melyek, ha meghalnak többé nem térnek vissza az élők közé. A Diablo 3-ban is ugyanúgy végig kell majd vinni a játékot standard módban egyszer, hogy elérhető legyen a Hc karakter készítése opció.

Mennyiben változott a Skill rendszer az elődjéhez képest?

A korábbi Skill fák, melyben aktív és passzív képességek is voltak vegyesen, megszűntek. Helyettük az aktív skillek szint követelmény szerint külön tierekbe (csoportokba) lettek osztva. Aktív skillekből az actionbar-on max. 6 aktív képesség lehet kint, melyek slotjai a karakter fejlődésével együtt bizonyos szintenként aktivizálódnak. Szintlépéskor a válaszott képességek sebzése is nő. A passzív képességek külön kategóriában, az ún. Passiv Skill-ekben kaptak helyet. Összesen egyszerre 3-mat használhatunk belőlük. A aktív képességeket ún. Skill Rúnákkal tehetjük még hatékonyabbá.


Mik azok a Skill Rúnák és mire valók?

A Diablo 2-s rúnák funkciójukat tekintve eltűntek, helyettük érkeztek az aktív Skillek erősítésére az ún. Skill Rúnák. Öt féle Skill Rúna lesz a Diablo 3-ban aktív Skillekként, és az előbbihez hasonlóan a játék előrehaladtával bizonyos szinteként aktiválódnak. Az első Skill rúnát a játékos lvl 6-n (6-s szinten) kapja meg.

Mennyire lesznek változatosak a terepviszonyok, lesznek-e időjárási elemek, napszakok, valamint a környezet formálható, használható lesz-e?

A Blizzard ismét törekszik a változatos terepviszonyok kialakítására, időjárási elemekben, pl. homokvihar, eső, hó stb. nem lesz hiány. A napszakok a bizonyos területenként változnak majd. A környezetet a karakter a saját hasznára is fordíthatja majd, pl. falat omlaszthat az ellenfeleire, lelökheti őket a függőhídról stb.


Mi az Artisan/Caravan rendszer?

Kalandozásid során ún. Artisanokkal/Mesteremberekkel hozza össze a sors a karakteredet, akik a karavánodba csatlakozva utaznak veled. Három féle lesz belőlük:

• Blacksmith/Kovács: tárgyat javít, tör szét (ezekből az alapanyagokból tud tárgyakat készíteni) , tárgyakat készít, valamint betöri a varázserejű tárgyakat.

• Jeweler/Ékszeres: amuleteket, gyűrűket készít,gemeket upgradel (feljavít), távolít el tárgyakból

• Mystic/Kuruzsló: scrollokat, potionoket, elixireket, skill rúnákat készít,tárgyakat enchantol/megbájol. A fejlesztők szerint a jelenlegi Mystic rendszere nem hozta azt a színvonalat amit elvártak tőle, az Enchantok unalmasak voltak a gemelés után. Ezért visszakerült egyelőre a tervezőasztalra. Egy új rendszer beillesztése hosszú ideig tartott volna, ezért kényszerültek a Mystic kiszedéséhez. Amit a játék egy későbbi szakaszába remélhetőleg újra be fog kerülni a játékba.

Mindegyik Artisannak 10 szintje van, tehát egyre jobb és jobb szolgáltatásokat kínál a karakter számára, persze a jobb tárgyakhoz először meg kell találni a ritka recepteket is.

Mi a Talisman?

A Diablo3-ban egy extra táskával is rendelkezik majd a játékos, melyben a charmjait (kis varázstotemjeit) tarthatja. A charmok olyan varázstárgyak, melyek hatása, hogy érvényesüljön, mindig a karakternél kell hogy legyen.

-Jelenleg kivették őket a játékból a Charmokkal együtt.


Lesznek ismét Gemek (ékkövek), melyeket a tárgyakba lehet tenni?

Igen, ismét lesznek Gemek. 6 fajta és azoknak 14 típuúsa elérhető el a Diablo 3-ban. A 6 ékkőfajta: Ruby, Emerald, Diamond, Amethyst, Sapphire, Topaz. Az egyes típusok:

• Level 1 – Chipped

• Level 2 – Flawed

• Level 3 – Normal

• Level 4 – Flawless

• Level 5 – Radiant

• Level 6 – Square

• Level 7 – Flawless Square

• Level 8 – Radiant Square

• Level 9 – Round

• Level 10 – Flawless Round

• Level 11 – Radiant Round

• Level 12 – Star

• Level 13 – Flawless Star

• Level 14 – Radiant Star

Lesznek ismét Shrine-ok (oltárok)?

Igen, lesznek ismét Shrine-ok, melyek pozitív hatásait minden csapattag megkapja adott távolságon belül, negatív hatásuk nem lesz, szóval bátran lehet hozzájuk menni.


Milyen módon változtathatok a karakter kinézetén?

A karakter kinézetén változtat az, hogy milyen tárgyakat hord a karakter, ill. ezeknek az itemeknek (tárgyaknak) az egyes részeit lehet festeni is árusoktól vásárolható festékekkel. Jelenleg 15 féle különböző szín van a Diablo 3-ban, mellyel módosíthatod páncélzatod egyes elemeinek színezetét.

Milyen lesz a PvP rendszer, hogyan mérhetem össze az erőmet más játékosokkal?

Más játékosokkal az Aréna rendszerben mérheted össze az erődet. Többféle aréna terep lesz majd. Négy féle Aréna típus lesz, egyenként 15 perces időtartamokkal, ennyi idő alatt csapat mérettől függően pl. Blizzcon 2010-n 3v3-ban 20-22 meccset játszottak le egy negyedórás viadal során:

 

• 2 vs. 2

• 3 vs. 3

• 4 vs. 4

Az aréna küzdelmekért achievementek (teljesíménytáblácskák) és preztizsértékkel járó kisebb tárgyak, pl. ellenfeleink füle, stb. járnak majd.Természetesen komoly rangsorolás alapú verseny lesz a PvP Arénában is, a játékosok győztes/vesztes meccs aránya alapján. A Hardcore (egy élettel rendelkező) karakterek számára is elérhető a PvP aréna rendszer, tehát ha egy összecsapásban életüket vesztik, többé nem kelnek fel, újat kell készítenie a játékosnak. A harc közben elesett nem HC karakterek szellemként kísérhetik végig a harcot és újjáéledve bekapcsolódnak az új meccsbe.

PvP-zni, csak az arénában lehet, PvM játékban nem lehet megölni játékostársainkat, mert az csak a játékélmény  rovására menne.

A PvP rendszer implementálása a játékba valamikor 2012 év vége felé várható.

Mennyi Act (fejezet) lesz a játékban, ill. milyen hosszúak lesznek?

A Diablo3-ban 4 fejezet lesz, melyek a történet előrehaladtával, egyre rövidülnek, ezzel is jelezve, hogy közeleg a végjáték.

Mi történik, ha meghal a karakter, hol éled újra (HC karaktereknél nem éled újra a karakter) és hogyan jut vissza a játékos a testéhez?

Ha a játékos karaktere életét veszti, akkor a teste az elhalálozáshoz legközelebbi Checkpointnál/mentési pontnál éled újjá, vagy megvárja, míg társa Resurrection Scroll-lal (feltámasztó tekercs) visszahozza az élők sorába. A hulláért nem kell visszacammogni, teljes menetfelszerelésben és kb. teljes HP-nk (életerő)  kb. 30%-val éledünk újra.


Lesznek-e Hirelingek (bérencek) ismét?

A Diablo 3-ban a bérenceket ezúttal followernek hívják, és a játék bizonyos szakaszaiban találkozhatunk velük. Három féle lesz: Egy tank/gyógyító a Templar (Templomos Lovag),egy íjász, a Scoundrel (Csibész),és egy varázsló, az Enchantress (Bájoló). A Diablo 3 followerjei a korábbi információkkal ellentétben, minden nehézségi fokon használhatóak lesznek.

Mekkora lesz az inventorynk (batyu), hogy zajlik a saját karaktereink közti csere-bere?

Karakterünk rendelkezni fog egy invetoryval, mely eléggé nagyméretű lesz, így nem kell majd gyakran a városba utazni, hogy eladjuk, vagy félretegyük más karaktereink számára. Ezen kívül a karavánunkkal fog utazni egy nagyméretű saját, ill. egy közös láda, melyben a tárgyakat az összes accountonkon található karakter látja majd. A Hardcore és a Single Charactereknek külön közös ládája lesz. A közös láda bővíthető több alkalommal is.

A karakterek közötti csere-bere fő helyszíne a GOLD alapú és a REAL MONEY (valós pénznem) Aukciós házban fog zajlani. A gold alapúra még nem érkezett részletes szabályzat. A RMAH-nál pedig az alábbi szabályok érvényesek jelenleg:

– A két aukciós ház között, szabadon lehet majd váltogatni.
– RMAH esetében az országot a rendszer automatikusan határozza meg, a Battle.net accountodon beállított országból.
– Hardcore karakterek számára, csak a gold alapú aukciós ház lesz elérhető.
– Aukciós házak kezelési költségei:
Felszereléseknél (weapons, armor, accessories, és más unique items)

  • Tranzakció díja: (Gold Auction House): 15%-a végső árnak
  • Tranzakció díja: (Real-Money Auction House): $1.00 USD tárgyanként / $1.00 EUR tárgyanként
  • Átutalási költség: (küldéskor a PayPal, vagy más engedélyezett szolgáltatónál): 15%-a az átutalt összegnek

Materialok egyéb (gems, materials, dyes, pages, recipes, és más non-unique items)

  • Tranzakció díja: (Gold Auction House): 15%- a végső árnak
  • Tranzakció díja: (Real-Money Auction House): 15% a végső árnak
  • Átutalási költség: (küldéskor a PayPal, vagy más engedélyezett szolgáltatónál): 15%-a az átutalt összegnek
– Battle.net balance: A Blizzard saját számlája amire kérheted az RMAH-n eladott tárgyakért befolyt összeget, amit késöbb az RMAH-n történő vásárlásra, illetve a Blizzard által forgalmazott termékek vételére tudod fordítani.
– PayPal balance : A Blizzard által alkalmazott szolgáltató, aki az RMAH-s vásárlásnál segédkezik abban, hogy az eladott tárgyaidból befolyt összeget, a saját számládra utalhasd.
– Hitelkártyák: Bizonyos hitelkártya típusok engedélyezve vannak, de csak és kizárólag, vásárláskor használhatóak.
Erről bővebb információt itt találsz
– Az európai régiókban a battle.net és a PayPal számlák is elérhetőek lesznek.
– Magyarországon az euró lesz a fizetőeszköz.
– battle.net számládon maximálisan 250 Eurót tárolhatsz.
– Minimális licit értéke 1.25 euró, maximális 250 euró lesz, RMAH esetében.
– battle.net számlán tárolt fizetőeszköz, semmilyen formában nem ruházható át más szolgáltató számlájára.

-A játékosok tehetnek be tárgyat az  RMAH-ra, anélkül, hogy lenne pénz befizetve a Battle.net Balance számlájukra.

Lesznek-e ismét TownPortalok, ill. WayPointok?Hogyan azonosítsuk be a tárgyainkat?

A korábbi Diablo-játékokban megszokott TownPortal Scroll (térkapu tekercs) megszűnik, helyette a Town Portal ereklye biztosítja  és a közlekedést a terep és a város közt. Ezen kívül a közlekedés WayPointokon keresztül történik, melyek tereptől függően ritkán, kb. 10-15 vagy annál több perc játékidővel érhetőek el.

A tárgyainkat Cain bácsi helyett saját magunk is be tudjuk azonosítani a tárgyra kattintva néhány másodperc alatt, ezenkívül fontos, hogy csak a Rare (Citromsárga), Set (Világos Zöld) és Legendary (Narancssárga) lehet azonosítani, a Magic (Kék) színű tárgyak ez a művelet nem szükséges, mert alapból látszanak a tulajdonságai.

Hogyan gyógyul a karakter?

Karakterünk a monsterekből eső ún. Health Globe-k segítségével gyógyul. Három típusuk van:

• Normál mobok (ellenfelek) esetében kis százalékkal a szörny halálakor eshetnek és bizonyos mennyiségű életerőt töltenek vissza.

• A speciális mobok (Champion, stb.) 50% életerőnél valamint halálukkor dobnak HG-t, mely több életerőt tölt vissza.

• A Bossok 25% életerő veszteségenként dobnak egy-egy nagyobb gyógyító erővel rendelkező HG-t.

A health potionok a korábbi Diablo játékokhoz képest ritkábbak lesznek, és csak bizonyos időközönként lehet majd őket használni. Ezenkívül a Monknak van olyan aurája, ami bizonyos ideig tölti a karakterek életerejét adott távolságon belül. Továbbá bizonyos oltárok is gyógyíthatnak, amiket kalandozás közben talál az ember. A HG-k minden party tagra hatnak adott távolságon belül, mind PvM-ben mind PvP-ben.

Hányan lehetnek egy online játékban egyszerre?

Egy online PvM játékban egyszerre 4 ember irányította player (játékos) lehet.


Lesz-e LAN lehetőség a Diablo 3-ban vagy csak online játszható?

A Diablo 3-ban nem lesz LAN lehetőség, a Blizzard az Online Mulitplayerre helyezi a hangsúlyt. A Single Player üzemmód is CSAK ONLINE MÓDBAN lesz játszható.


Mekkora lesz a Diablo 3 gépigénye?

Minimum gépigény:

For Windows Users
Windows® XP/Vista/7 (latest service packs) with DX 9.0c
Intel Pentium® D 2.8 GHz or AMD Athlon™ 64 X2 4400+
NVIDIA® GeForce® 7800 GT or ATI Radeon™ X1950 Pro or better
1 GB RAM (XP), 1.5 GB (Vista/7)
12 GB available HD space
DVD-ROM (required for retail disc versions only)
Broadband* Internet connection
1024×768 minimum resolution

For Mac users:
Mac® OS X 10.6.8, 10.7.x or newer
Intel® Core 2 Duo
NVIDIA® GeForce® 8600M GT or ATI Radeon™ HD 2600 or better
2 GB RAM
12 GB available HD space
DVD-ROM (required for retail disc versions only)
Broadband* Internet connection
1024×768 minimum resolution

All Platforms
HD Space: 12 GB available HD space | Memory: 1 GB RAM (1.5 GB required for Windows Vista®/
Windows® 7 users, 2 GB for Mac® users) | Drive: DVD-ROM drive | Internet: Broadband Internet
connection | Display: 1024×768 minimum display resolution

Ajánlott gépigény:

Windows Users
Windows® Vista/7 (latest service packs)
Intel® Core 2 Duo 2.4 GHz or AMD Athlon™ 64 X2 5600+ 2.8 GHz
2 GB RAM
NVIDIA® GeForce® 260 or ATI Radeon™ HD 4870 or better

For Mac users:
Mac® OS X 10.7.x or newer
Intel® Core 2 Duo
2 GB RAM
NVIDIA® GeForce® GT 330M or ATI Radeon™ HD 4670 or better

Note: Be advised that some wireless connections do not meet the minimums required to be a true Broadband Internet connection. Wireless results may vary.

Mikor jelenik meg a Diablo 3?

A Diablo 3 2012. május 15-én jelenik meg.