Diablo III optimalizálása

Dyingsoul . Hírek, Leírás, Videó 3800

Avagy hogyan fusson szebben/jobban a játék a számítógépünkön.
Már régóta készülök megírni ezt a cikket, de most alkalmam is nyílik rá, mert ebben az uborkaszezonban alig van valami hír a játékról. Ezért ez a cikk most ily módon rendhagyó lesz, ugyanis nem friss híreket közlök benne, hanem inkább egyfajta útmutatót, segítséget szeretnék adni azoknak, akik a battle.net fórumot nem bogarásszák olyan gyakran.

Egy kis ösztönzés:

 Ne legyünk lusták! Amikor én elkezdtem foglalkozni a dologgal, az motoszkált a fejemben, hogy bár a számítógépem már 3-4 éves, azért az még sincs rendben, hogy bizonyos részeknél annyi képkockát jelenít meg, hogy a monitorom nem bírja frissíteni ezért pedig töredezik a kép, másutt pedig 15-20 fps-el döcög a játék, a mikro szaggatásokról nem is beszélve. “Amikor elindítom a játékot és egy waypointra beugrom, egy darabig áll a kép…” -gondolom ez a jelenség is ismerős számotokra.

 

HDD Stuttering- Akadás/szaggatás:

 Ez az egyik legidegesítőbb probléma. A jelenség a játék béta stádiuma óta létezik, egyesek azt állítják, hogy bizonyos hardvereken az 1.0.3-as patch csak rontott, mások szerint már megszűnt a jelenség, de egy biztos: a Blizzard semmilyen grafikai változtatásról nem adott még hírt ez ügyben, ezért én változatlannak tekintem. Hogy jobban megértsük miről is van szó, tekintsük meg a következő videót:

 A probléma okozói a hatalmas, 1-2 gigás MPQ fájlok és ezeknek elérése. Nem feltétlenül az olvasási sebességgel, hanem inkább az olvasási válaszidővel van gond (“read response time”) az az idő, ami fizikai hozzáférést biztosít. Mikor a Windows vagy más háttérben futó program versenyzik a meghajtó hozzáféréséért, minden másnak ki kell várnia sorát.

HDD Stuttering megoldása:

Erre a problémára rögtön három megoldással is szolgálhatok, mindenki válassza a kedvére valót:
1.a) Az egyik megoldás a pendrive vagy memória kártya. 16 gigás és a fölötti méretek esetén nyugodtan dugjátok be egy olyan portba, ahol nem fog titeket zavarni és telepítsétek rá a Diablo III-at. Itt persze felmerül a kérdés, hogy egy pendrive hogy lehet erre megoldás, miközben egyes típusoknak sokkal kisebb az olvasási sebessége, mint a HDD-nek. Erre a választ részben a felül leírtakban találjátok: read response time.  A flash memóriáknak sokkal jobb a válaszidejük, mint a mechanikus meghajtóknak, a legfontosabb pedig: semmilyen más program nem akar hozzáférni a pendrive-odhoz, csakis és kizárólag a játék, ezért csak őt kell kiszolgálnia. Ez az oka annak, hogy még egy alacsonyabb sebességgel rendelkező flash meghajtó is  jobb eredményeket fog produkálni, mint a HDD a játék esetében.

1.b) Természetesen nincs minden háztartásban 16 gigás pendrive, ezért nem mindenki tudja feltelepíteni oda a játékot. Ám gyakoribb a 8gigás pen! :) Három pofonegyszerű lépésben amolyan gyorsítótárként is használhatjuk a flash memóriánkat:

 • A cutscene.mpq kivételével minden fájlt átküldünk a pendrive-ra az MPQ mappából: a pendrive-ra készítsünk egy MQPS nevű mappát és illesszük be az összes MPQ fájlt.
 • Start > keresőbe ‘cmd’ > jobbklikk futtatás rendszergazdaként. Ide gépeljük be: >mklink /J “c:\…..\diablo3\Data_D3\pc\mpqs” “g:\mpqs”
 • Átnevezzük az eredeti mappában az ‘MPQs’ mappát ‘mpqs_original’-ra és a cmd-ben egy újabb parancsot adunk ki: >mklink “g:\mpqs\cutscene.mpq” “c:\…..\diablo3\Data_D3\pc\mpqs_original\cutscene.mpq”

Természetesen a mappa nevekben lehet eltérés, ezért ajánlott először ellenőrizni az elérési utat.
(A 4 gigás flash meghajtók esetén nem tudom mi a helyzet, talán sakkozni kell velük, vagy többet is fel lehet használni egyszerre.)

2) RAMDISK. Ez a megoldás talán kicsit nagyobb kihívás. Itt gyakorlatilag arról van szó, hogy a számítógépünkben lévő RAM-ot használjuk fel adattárolóként és belemásoljuk az MPQ fájlokat, amiket majd innen fog elérni a játék. Ezt a módszert nem próbáltam, mivel nekem csak 6 giga ramom van (bár állítólag 6-al is meg lehet oldani), ehhez viszont 5-6 giga szabad ramra van szükségünk (8 gigával már bátran neki lehet kezdeni). Egyesek nem tartják biztonságosnak ezt a módszert, hiszen valljuk be, a ramokat nem statikus adatok hosszútávú tárolására tervezték. Ennek ellenére a fórumokon pozitív volt a visszajelzés ez ügyben, sokaknak a ramdisk jelentette a legnagyobb teljesítménybeli javulást. Komplett leírást erről nem teszek itt közzé, hiszen aki arra vállalkozna, hogy a ramjában turkáljon, bizonyára van olyan jó angolból, hogy megértse és kövesse az (egyébként egyszerű) eredeti leírást, ezért nem is szaporítanám vele ezt a cikket.

3) Az SSD-t használó emberek most biztosan amolyan ?WTF? fejet vágva olvashatják a fent leírt problémát, ugyanis őket ez egyáltalán nem érinti: Az SSD gyors, remek a válaszideje is. Jómagam is beszereztem egy SSD-t ezen a héten és mondhatom, hatalmas a teljesítménybeli ugrás. Mikor elindítom a játékot, bármelyik waypointra kattintok, azonnal gurulhatok is tovább, nem kell amiatt kellene izgulnom, hogy talán egy elit pack vár majd a túloldalon. A játékterek betöltése azonnali, nem kell aggódni olyan akadások miatt, mint amilyenek a fenti videóban vannak. Persze SSD-t nem a Diablo III miatt vásároltam, már kb egy éve tervezem a megvételét és most végre olyan árban találtam, ami totál megfizethető. A Rendszer is ezen a meghajtón van és nem okoz semmi gondot a játék futtatásának, ez az SSD-nek meg sem kottyan. Persze ne vegyen senki SSD-t csak egy játék miatt, de akik már korábban is gondolkodtak a beszerzésén és már régen néztek rá az árcédulákra, azoknak ajánlom, hogy nézzenek körül megint ugyanis nagyon jó árakon lehet manapság hozzájutni akár itthon is (némelyik országban még drágábbak bizonyos típusok, mint hazánkban).

x) A következő megoldás ebből a kék posztból fakad, ám annak ellenére, hogy kék, mégsem hozott minden fórumozó számára tökéletes megoldást, ezért csak bónuszként említem meg (minden esetre ártani nem fog, ha kipróbáljátok). A megoldás a C meghajtó indexelésének kikapcsolása:

1. Klikk a Start-ra
2. Klikk a Számítógépre*
3. Jobbklikk a merevlemezre és válaszd a Tulajdonságokat
4. Válasszuk az Általános fület
5. vegyük ki a pipát a  Fájltulajdonságok mellett tartalomindexelés engedélyezése a meghajtón lévő fájlokhoz. (Allow files on this drive to have contents indexed…)**
6. Alkalmaz
7. Válasszuk a “Változtatások alkalmazása csak a(z) C:\ meghajtóra” (Apply changes to drive C:\ only)
8. Kattintsunk Ok-ra, és ismét egy Ok

 * = Sajátgép/My Computer Windows XP alatt
** = Indexelő szolgáltatás Indexelésének engedélyezéseAllow Indexing Service to index…  Windows XP alatt

Kisebb akadások/szaggatások/képtörések/fps ugrálás:

 Egyik legnagyobb gondom az volt régen, hogy az fps számláló össze-vissza ugrált. Most sajnos nem működik az in-game fps számláló, de használhatunk például Fraps-et is. Az első és legfontosabb dolog az, hogy a gépünkhöz mérten állítsuk be a játék grafikáját. Erre nincs konkrét recept, kísérletezgetni kell vagy kérdezősködni-olvasgatni, hasonló konfigokkal hogyan állítják be a játékot. Ha nagyjából belőttük a megfelelő értékeket és még mindig úgy érezzük, hogy valami nem stimmel, akkor nem árt a dolgok mögé néznünk.

 A monitor frissítése az egyik legmeghatározóbb dolog: nekem például 60Hz-et tud natív felbontásban, ez azt jelenti, hogy 1920*1080-as felbontásban 60 képkockát tud a monitor frissíteni másodpercenként. Ha több képkockát küld a VGA a monitorra, akkor “törik” a kép, olyan mintha vízszintes vonalak jelennének meg a képernyőn. A képernyő felső 1/3-ad részében a 169-edik képkockát, míg az alsó 2/3-ad részében még csak a 168. képkockát látom egy mozgóképsorozatból, azért úgy érzékelem, hogy törik a kép. Ezt a problémát hivatott kiküszöbölni a V-Sync (Vertical Syncronization) vagy a triple buffering. A V-Sync gyakorlatilag lekorlátozza a képkockák számát, amelyeket a VGA küldhet a monitor felé: esetemben ha bekapcsolom, 60 fps a maximum amennyivel futhat a játék. Triple bufferinget sajnos nem implementáltak a Diablo 3-ba, ezért azt nekünk kívülről kell megoldanunk, ha van rá igényünk. Korábbi patch-ekben nekem úgy tűnt a V-Sync sem működik megfelelően: hiába kapcsolom be, igen gyakran felugrik 120 fps-re a számláló, ám csak pillanatokra, ez mégis elég ahhoz, hogy észrevegyem nincs rendben valami. Néhány lépésben így lehet optimalizálni a beállításokat:

AMD/ATI:

 •  Radeonpro letöltése
 • Profil készítése Diablo 3-hoz a következő értékek beállításával:
 • Advanced > Flip Queue Size 0
 • Triple Buffering 1
 • Force aggressive API detection 1
 • Disable aero, Force Process High priority
 • Játékban V-Sync beállítása (a fent leírtak alapján tessék eldönteni, hogy szükséges-e)
 • Játékban ne legyen bepipálva a  ‘max foreground fps’ és ‘max background fps’
Nvidia:
 • Nvidia control panel-ben a “maximum pre rendered frames” állítsuk 0-ra
 • Játékban V-Sync beállítása (a fent leírtak alapján tessék eldönteni, hogy szükséges-e)
 • Játékban ne legyen bepipálva a  ‘max foreground fps’ és ‘max background fps’

 Ezen beállítások mellett érdemes eljátszogatni az Anti-Aliasing ki-be kapcsolgatásával, a shadows alacsonyabbá vételével. Egyesek szerint a hangbeállításokban a hangminőség is befolyásolja a játék futásának minőségét: állítsuk magasabbra-alacsonyabbra ha nincs különbség, akkor mindegy (én 64 biten használom).

 

Az Online játékokat játszó gémerek legnagyobb ellensége: a Magas Latency.

Ez ellen túl sok mindent nem tehetünk, de széles körben elterjedt egy Leatrix Latency Fix nevű progi, ami a játékszerver felé küldendő  TCP ACK gyakoriságát növeli, magyarul valamivel kisebb lesz a latency-nk.

 

Végszó:
Azt hiszem ezek lennének a legfontosabb dolgok, amiket meg szerettem volna osztani az olvasóinkkal. Akiket még ettől is mélyebben érdekelnek a témák, a forrásként megjelölt topikokban lapozgassatok, sok egyéb érdekességet is meg lehet tudni belőlük! Remélem mindannyian találtok a cikkben hasznos dolgokat, amivel a ti is elértek majd némi teljesítménybeli javulást a Diablo III-ban. Azt pedig ne felejtsétek, hogy érdemes mindig a legfrissebb drivert telepítenetek a videokártyáitokhoz!

forrás: us.battle.net, hdd major stuttering, best performance topik

Comments (56)

 • avatar

  Anuwen

  |

  [reply]@Chivas (#49):[/reply]Sokat nem tudsz csinálni, ha nincs SSD-d/rendes winyód. Esetleg ha több olyan HDD van a gépedben, amit nem rendszernek használsz és lehetőséged van formázni őket, akkor csinálj raid0 arrayt. (win alatt is tudsz dynamic disks-ként)

  Reply

 • avatar

  Chivas

  |

  valaki kitudná fejteni bővebben, hogyan tudom a winyón helyezni a d3 mappáját a gyorsabb elérés érdekében?
  a pendrive-os megoldást egyébként h bírja a pen? mert az enyém 10 perc másolgatás alatt felforrósodik

  Reply

 • avatar

  Lord Azmodan

  |

  Szerintem nincs szükség trükközésekre, szerdai karbantartás óta nekem nem akad a játék olyan, mint 1.0.3. elötti időkben. Más nem tapasztalta a javulást szintén?

  Reply

 • avatar

  Reggie

  |

  [reply]@Csorbakoma (#44):[/reply]Valamit biztosan segit. De az a legjobb, ha a legelso particiora telepited es ott hajtod vegre a toredezettseg-mentesitest.

  Reply

 • avatar

  encah

  |

  Help plz! Most ATI-nál ezt beállítani kell vagy kikapcsolni? : Force Process High priority

  Reply

 • avatar

  Qtya

  |

  Sziasztok!

  Letöltöttem a RadeonPro progit, de a beállítások után a játékban szürke lesz a kép :/. Elrontottam volna valamit? Egyébként laptopom van, nem tudom ez befolyásolja-e a dolgot. A videókártyám: ATI Radeon Mobility HD 3470. Ha valaki tudja hogy lehetne visszaállítani a dolgot, az kérem írja meg! Előre is köszönöm.

  Reply

 • avatar

  Csorbakoma

  |

  Ketten is írtatok töredezettségmentesítő progiról, amivel a meghajtó elejére lehet tenni a könyvtárat. Ez partíciókra bontott winyó esetében is gyorsít?
  Név szerint tudtok ajánlani valamit win7-re? thx

  Mellesleg jó a cikk is, az ATI beállításokat ki fogom próbálni.

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@reconka (#40):[/reply]Nem feledkeztem meg a mac használókról, egyszerűen nem találtam hozzá semmiféle leírást annak ellenére, hogy a fórumon több oldalt is átolvastam. A másik indokom pedig, hogy nincs mac-em. :P

  Ennek ellenére ez valóban hiányossága a cikknek, köszönöm a pótlást!

  Reply

 • avatar

  Reggie

  |

  [reply]@olymind1 (#40):[/reply]Hat ja. De akar azt is megtehettek volna a blizzardosok, hogy a kozelben levo es igy gyorsan elerheto pontokhoz tartozo adatokat a hatterben beolvassak. Oszinten szolva ez nem egy bonyolult feladat.

  Reply

 • avatar

  olymind1

  |

  Jó pár órája játszunk már vele, és 1,2gb-ot eszik csak a 8gb-ból… Több ram esetén akár betölthetné az egész act-ot is a memóriába, hogy ne közbe akadozzon, akár egyetlen hang betöltése esetén is.

  Reply

 • avatar

  reconka

  |

  nos ugy latom hogy mac felhasznalokrol megfeledkeztek, de itt egy kis trukk:

  apple-nel konyebb RAM-ot venni (es olcsobb) mint winchestert cserelni.

  Szoval hogyan is keszitsunk RAM disket mac OS X alatt:

  1, toltsuk le tmpDisk nevu appot http://tmpdisk.inkscribbles.com/ (ha hegyi cicad van, akkor nem fogod egybol megnyitni mert ez kulsos ember csinalta, ilyenkor Beallitasoknal megkeresed a Biztonsagi reszt http://goo.gl/nlvXH)
  2. Frissitsuk az appot, ha el tudtad inditani akkor ora mellett lesz egy kis lemez ikon.. Katt a ” check for update-s” (aki nem frissit sajnos csak max 1.8 gigas RAM disket tud letrehozni)
  3. csinaljunk uj ramdisket Advanced modot bekattintod, hogy be tudd irni a megfelelo meretet:
  4, erdemes a Texture.mpq , Sound es ClientDatat atmasolni, ezt megtalalod itt: http://goo.gl/Au3A7 vagy Terminalba
  cd /./Applications/Diablo\ III/Data_D3/PC/MPQs/
  5, ha atment akkor keszintunk linket, termesztesen nem letezik mklink, de helyette van ln (http://lowfatlinux.com/linux-link-files-ln.html)
  6, nevezzuk at mpq fajlokat a biztonsag kedveert az eredeti diablo 3 mappaba, majd nyissuk meg terminalt.
  7. lepjunk be diablo 3 mappajaba ha nem menne copy pastezd be a parancsot ami 4. lepesnel van.
  8. csinaljunk szimbolikus linket:
  ln -s /./Volumes/[virtualis_meghajtod_neve]/ClientData.mpq ClientData.mpq
  majd
  ln -s /./Volumes/[virtualis_meghajtod_neve]/Sound.mpq Sound.mpq
  es
  ln -s /./Volumes/[virtualis_meghajtod_neve]/Texture.mpq Texture.mpq
  http://goo.gl/9N2Iu

  Reply

 • avatar

  pocokman

  |

  Pendrive-os tapasztalata van valakinek?

  Reply

 • avatar

  Reggie

  |

  Meg egy tipp: ha sok memoriad van, akkor a regedittel at kell irni a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem\NtfsMemoryUsage erteket 2-re, majd ujra kell inditani a gepet. Igy a gyorsitotar menedzser szamara nagyobb memoriaterulet fog a rendelkezesere allni.
  UI: Ha azt gondoltad, hogy sok memoriad van, de a geped ettol instabil lett(azaz nincs sok:D), akkor csak vissza kell irni 1-re.

  Reply

 • avatar

  s3r14L

  |

  [reply]@Beer (#23):[/reply]Azért jelennek meg ilyen cikkek, mert a hiányát senki nem érzi meg…
  Ha a játék file-jait már átmásolgatom máshova az már belenyúlás. Bár tény hogy nem configolás kategória nálam se. De hogy igény se volna rá… hát ezt erős túlzásnak érzem. Maradjunk annyiban hogy igények kérdése, az igénytelenség kifejezés használata talán tényleg túlzás volt, bocs érte ha valakit sértett.
  (bár engem bosszant ha valami nem esik kézre, nem “kényelmes” úgymond, miközben tudom, hogy be is lehetne lőni pöpecre egykét plusz sorral a cfg-ben, pl d3 ba se ártana bindelés (ha másnem chat üzeneteket lehetne F1-től F12-ig, úgymint “Goblin nálam!” stb.) szóval csak magamból indultam ki.)

  Reply

 • avatar

  CyberPunk

  |

  Nem lenne egyszerűbb fogni egy töredezettségmentesítő programot és a diablot kipakolni egy sorba a lemez külső szélére (ott kb kétszer akkora sebességgel olvas, mint belül)?
  Ezek ilyen ágyúval verébre megoldások.

  Amúgy az usb-s eszköz processzoridőt kér, szóval aki nagyon gyenge gépen játszik annak többet árthat, mint használ.

  Reply

 • avatar

  Reggie

  |

  [reply]@zoba (#32):[/reply]http://hu.wikipedia.org/wiki/SSD

  De az adatokat, elonyoket/hatranyokat ne vedd komolyan, nagyon elavultak ill. tevesek.

  Reply

 • avatar

  zoba

  |

  [reply]@V4lleyJoE (#28):[/reply]annyit beszéltek róla hogy már megkérdezem

  mi a töcs az a ssd?

  Reply

 • avatar

  Reggie

  |

  [reply]@ziccer (#9):[/reply]A felsoroltak kozul eleg ezeket letiltani:

  • Töredezettségmentesítő, ütemező letiltása
  • Indexelés letiltás
  • Előtöltés letiltása = • Superfetch, Prefetch letiltása
  • Boot defrag letiltása

  Ezeket az SSD-hez adott gyari szoftverek megteszik.
  Nekem egy 830-as samu van eleg intenziv hasznalat mellett 10 honap alatt 4%-ot csokkent az elettartama. Magyarul ilyen hasznalat mellett is 10 evig siman megy. Es ez csak a hivatalos elettartam lejarat, a tesztek alapjan tobbszoroset birja. Szerintem aki megteheti, az mindenkeppen vegyen SSD-t.

  A HDD hasznaloknak: celszeru megprobalni leszedni egy rendes toredezettseg-mentesito programot, amivel szabalyokat lehet megadni a tm.-re vonatkozolag. Meg kell adni a szabalyok kozott, hogy a Diablo 3 konyvtarat es tartalmat a hdd legelejere helyezze, mert itt a merevlemezek olvasasi sebessege a legnagyobb es az eleresi ideje a legkisebb.

  Reply

 • avatar

  Survivor

  |

  A Ramdisk-es megoldást én hanyagolnám. Hiszen általában akkor nyúl a merevlemezhez az oprendszer vagy a game, ha kevés a memória. Ez a módszer meg pont azt csökkenti. Sőt még megtoldja egy elenyésző RAM-ból RAM-ba másolással. Azért annyira tuti optimalizált a program, hogy kihasználja a rendelkezésre álló RAM-ot… (Mondjuk egy böngésző temp könyvtárához jól használható a megoldás.) Egyébként meg nem értem itt a nagy siránkozást. A Diablo 3 messze az egyik legjobban optimalizált játék program.(Akárcsak a Starcraft 2) Amikor kijött is az volt és azóta folyamatosan javítják a hibákat*. Csak azt kellene észrevenni, hogy ez jó dolog…

  *Hiba: Előre nem látható, a játékosok által felfedezett és/vagy nehezményezett nem kívánt működésbeli rendellenesség.

  Egyébként meg hiába veszed meg X összegért a játékot, ha gyenge a géped hozzá vagy optimizálatlan a rajta lévő oprendszer, esetleg tele van vírussal…stb.
  Akinek nem megy a “finomhangolás” hívjon szakembert.

  Reply

 • avatar

  Flamer

  |

  Én is nem régiben vettem SSD-t. Valóban óriási különbség van, viszont a többi beállítás amit írtál/írtak a fórumokon, semmirevalók nálam.
  Végig próbáltam SSD vásárlás előtt, után az összeset, semmi változás.

  Pár ember hozzászólásaira reagálva;

  Ha megveszek egy játékot X ezer forintért, akkor ne nekem kelljen már beleturkálni a gépbe, esetleg különböző programokat letölteni ahhoz, hogy normálisan fusson egy a követelményeknek megfelelő gépen a játék.

  Legundorítóbb az egészben a Blizzard részéről, hogy úgy csinál mintha nem foglalkozna vele (ettől függetlenül biztos 100 ember töri magát azon, hogy meglegyen a megfelelő optimalizáció.), csak éppen baszik ezt közölni.

  Reply

 • avatar

  V4lleyJoE

  |

  Én is beszereztem 7000 Ft-ért egy 16 Gb-os SSD-t, 150/100 Mb olvasási/írási sebességgel rendelkezik, SATA 2-es. Csak a D3 van rajta, óriási a különbség. Nekem ez volt a legésszerűbb megoldás, hogy ne akadozzon a játék, mert nincs pendrive-om.

  Reply

 • avatar

  reconka

  |

  nos ugy latom hogy mac felhasznalokrol megfeledkeztek, de itt egy kis trukk:

  apple-nel konyebb RAM-ot venni (es olcsobb) mint winchestert cserelni.

  Szoval hogyan is keszitsunk RAM disket mac OS X alatt:

  1, toltsuk le tmpDisk nevu appot http://tmpdisk.inkscribbles.com/ (ha hegyi cicad van, akkor nem fogod egybol megnyitni mert ez kulsos ember csinalta, ilyenkor Beallitasoknal megkeresed a Biztonsagi reszt http://goo.gl/nlvXH)
  2. Frissitsuk az appot, ha el tudtad inditani akkor ora mellett lesz egy kis lemez ikon.. Katt a ” check for update-s” (aki nem frissit sajnos csak max 1.8 gigas RAM disket tud letrehozni)
  3. csinaljunk uj ramdisket Advanced modot bekattintod, hogy be tudd irni a megfelelo meretet:
  4, erdemes a Texture.mpq , Sound es ClientDatat atmasolni, ezt megtalalod itt: http://goo.gl/Au3A7 vagy Terminalba
  cd /./Applications/Diablo\ III/Data_D3/PC/MPQs/
  5, ha atment akkor keszintunk linket, termesztesen nem letezik mklink, de helyette van ln (http://lowfatlinux.com/linux-link-files-ln.html)
  6, nevezzuk at mpq fajlokat a biztonsag kedveert az eredeti diablo 3 mappaba, majd nyissuk meg terminalt.
  7. lepjunk be diablo 3 mappajaba ha nem menne copy pastezd be a parancsot ami 4. lepesnel van.
  8. csinaljunk szimbolikus linket:
  ln -s /./Volumes/[virtualis_meghajtod_neve]/ClientData.mpq ClientData.mpq
  majd
  ln -s /./Volumes/[virtualis_meghajtod_neve]/Sound.mpq Sound.mpq
  es
  ln -s /./Volumes/[virtualis_meghajtod_neve]/Texture.mpq Texture.mpq
  http://goo.gl/9N2Iu

  Reply

 • avatar

  piromaca

  |

  Szép kis leírás, de szerencsére nekem fut rendesen a játék. Sőt, eddig csak egy olyan játékom volt, amivel mindig gond volt és az a programozó állította be, akitől a szüleim vették a gépet: master of magic… de rég is volt… Kár, hogy már nem fut a gépemen, pedig nekem a top3-ban még mindig benne van, hiába próbáltam ki azóta több 100 másik játékot.

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@Tsudaro (#24):[/reply]Igen, persze működik más játékoknál is, de nem biztos, hogy ugyanezek a beállítások kellenek más gamekhez (nyugodtan próbáld ki, ártani nem fog). Persze nem biztos, hogy megéri minden grafikai beállítást a RadeonPro-val állítanod egy játékra. Ajánlom neked a weboldalán található take a tour opciót, vagy a community menüpontot (jelenleg nem üzemel valamiért, de később biztosan helyreállítják).

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@Beer (#23):[/reply]Ha úgy vesszük, akkor bizony bele lehet nyúlni: ha a vga driverében úgy adunk meg beállításokat, hogy erőltesse rá a 3d alkalmazásra. Nem úgy gondolta ő a belenyúlást, hogy a health gömb zöld lesz zöld helyett vagy hogy 10x-es lootot kap, hanem csak a megjelenítést befolyásolni bármilyen eszközzel (lásd a cikkben említett univerzális programok).

  “Az a természetes, ha megveszel valamit és működik jól, nem kell belenyúlni.” valóban ez a természetes, mint ahogy az is természetes, hogy félévente-évente teljes számítógép konfigurációt cserélünk, mert a másik már régi… legalább is nyugaton ez természetes. Felénk viszont sokkal többen használnak régebbi konfigot, ezért szerintem nálunk annyira mégsem természetes az, hogy megveszünk egy játékot és no problem, minden rendben van és fut röccenés nélkül.

  Reply

 • avatar

  Tsudaro

  |

  Ez a raedonpro program müködik másik játékoknál is? Előre is köszi.

  Reply

 • avatar

  Beer

  |

  [author]s3r14L (#19):[/author][quote]Hát örülök, hogy jót szórakoztál, de ez a “jaj még nekem kell beállítani is a játékot, ez már sok” hozzáállás inkább a 12-13 évesekre jellemző.
  Az hogy nem “kellett” belenyúlnod az csak annyit jelent, hogy neked jó volt úgy is, tehát ez csak simán igénytelenség.
  0[/quote]

  1. Attól, hogy valaki nem kezd el configolni egy játékot, vagy finomhangolni a beállításokat, még nem lesz igénytelen. Az a természetes, ha megveszel valamit és működik jól, nem kell belenyúlni. Nem kell idekeverni azokat, akik napi 10 órában CoD-ot vagy BF-et tolnak, mert ők nem mérvadók.

  2. Nincs semmi lehetőséged belenyúlni a játékba. A Blizzard kb. ezer éve közölte, hogy játékot semmilyen módon nem lehet majd buherálni. Ez alól semmi sem kivétel, így a configolás sem. Egy átlagos, mainstream gamer ennek semmi hiányát nem érzi meg.

  Reply

 • avatar

  s3r14L

  |

  [reply]@fekete123 (#21):[/reply]Egyetértek. Egy hozzáértő programozó segítsége elengedhetetlen egy laikus számára, különben esélye sincs… már ha a hiba egyáltalán orvosolható. És tényleg rengeteg a rosszul kiadott játék, egykettőbe én is belefutottam sajna.
  Én például a company of heroes -omat akartam naprakészre frissiteni… A normális megoldás, vagyis a beépített update-elő 3-4 patchet még fel is rakott szépen sorban, de aztán elakadt. A vicc, hogy még a hivatalos oldalon is elismerték, hogy nem tudják megoldani a problémát… torrent formában rakták fel a patcheket és írtak egy manual-t hogy a hülyék is fel tudják rakni őket. Szánalmas, pedig nem is olyan ismeretlen gyártó terméke…

  Szerencsére viszont a hozzáértő programozók imádnak fórumozni… Mindig azt szoktam mondani az ilyen szitukra, hogy : hibát dob fel ? másnak is feldobja ? akkor biztos más is keresett megoldást a problémára, akkor viszont kell hogy legyen pár fórum ahol feltette a kérdéseit. És ha van fórum akkor a kockák is ott vannak akik alig várják, hogy kioktassanak, hogy kell megcsinálni, mert nekik meg az az élvezet :D:D:D

  Reply

 • avatar

  fekete123

  |

  [reply]@s3r14L (#19):[/reply]Én dolgoztam olyan munkahelyen ahol eredeti játékokat árultunk és hát életem csalódása volt. RENGETEG játék volt amit visszahordtak, és nálunk kipróbálva se ment. Lásd pl GTA4 ami egy hibaüzenetet dob fel minden szöveg nélkül. Ezek persze megoldhatók, ha van időd kedved rá, de nem egy laikusnak.

  Reply

 • avatar

  crazyline

  |

  3éves laptopomon /2,17Ghz; 3GB ram; Nvidia 9300gts (256mb)/ minimumon akadás nélkül megy nem kell ide erőmű :D Fél éves gépemen meg minden maxon van és úgy is max a netem miatt van lag mert mobilnetem van olyan helyen lakok ahol más lehetőség nincs… Amúgy még a background fps-t feljebb kellett húznom 60ra mert szaggatott a háttér animáció az eredeti beállítással… /4magos AMD 3,4Ghz, 4GB ram, Gainward 550Ti (1GB)/ sata 3as hagyományos vinyóval is nincs töltési idő nállam a waypointoknál

  Reply

 • avatar

  s3r14L

  |

  [reply]@MirmiX (#8):[/reply]”Jót röhögtem ezen amit irtál :) amugy 30 leszek és messze nem az első game itt sorakoznak a polcon amugy majdnem minden stimmel amit irtál hehe xD
  Érdekes modon eddig semmi eredeti gambe nemkelett belenyulni ,nemkell minden áron védeni azért mert egy darab szar lett minden szinten attol hogy te rajongója vagy a névnek….nemkell csőlátásúnak lenni…”

  Hát örülök, hogy jót szórakoztál, de ez a “jaj még nekem kell beállítani is a játékot, ez már sok” hozzáállás inkább a 12-13 évesekre jellemző.
  Az hogy nem “kellett” belenyúlnod az csak annyit jelent, hogy neked jó volt úgy is, tehát ez csak simán igénytelenség.

  Amúgy egyáltalán nem védem a Blizzardot se, D3-at se. Nagyon kritikusan bíráltam már többször is itt a diablo3.hu-n.
  Bár nemtudom egyáltalán honnan jött, hogy védem mikor én ezt írtam neked: “nincs console és macerássabb belenyúlni a diablo-ba mint másba”

  Azért járok fel ide, hogy tudjak róla mikor lehet majd 4-5 dologra szűrni AH-ban, illetve mikor fixálják a droprate-et. Ez pedig pont azt jelenti, hogy én is a javítást várom mert félkész játékot kaptunk.

  Szóval lehetsz akár 50 éves is, amíg ilyeneket írsz hogy jaj be kell állítani micsoda mínősíthetetlen színvonal, addig 14 nek fognak nézni :(
  A személyeskedésért bocsi (ezt inkább Dyingsoulnak írom), de kissé bosszant ha valaki amatőr de a szája nagy. Több személyeskedés nem lesz részemről ígérem ^^

  Reply

 • avatar

  fekete123

  |

  A ramdisk-hez annyit hozzá fűznék mivel én is ezt használom, hogy én 3 gb anyagot másolok bele, a CoreData.mpq Sound.mpq Texture.mpq ezek összesen 3 gb memóriát foglalnak el. Nekem 8 GB van. lehet nem kéne mind a 3-at, nem próbáltam kevesebbel.

  Egyetlen probléma hogy a windows 7 szokása hogy ha kb 70-80% foglalt a teljes memőriából akkor elkezd hibaüzenetes ablakokat előhozni hogy kevés a memória. teljesen mindegy neki hogy még van 512 vagy 2GB szabadon ha az kevesebb mint 20% akkor nyavalyog, így más program nem nagyon futtatható a háttérben. Szóval egy chrome 20 nyitott ablakkal, mert mondjuk épp diablo buildeket keresek az néha már sok neki.

  Egyébként minden kezdeti töltést megszűntet, akinek az első 2-8 percben akad a játék annak tökéletes megoldás.

  Még annyi hogy aki nem natívban használja a monitort és DVI-al köti össze a gépet az kipróbálhatja ati-nál a GPU méretezés engedélyezését, így pl egy 1360×768-as monitor képe átállítható 1024×768-ra (nem minden felbontást fogad el) és így megmarad natívban a felbontás, csak le lesznek vágva a kép szélei. egy régebbi pl VGA-nál ez sokat számíthat. Analóg D-sub csatibal nem működik a dolog.

  Reply

 • avatar

  Khan

  |

  [reply]@scraped (#4):[/reply]Az nVidia egy driverrel látja el a PC ÉS a Laptop GeForceokat. A laptopgyártóknak viszont joga van letiltani egy adott driver telepíthetőségét, amivel gyakran élnek is. (Könnyebb támogatni kevesebb különböző fizikai és szoftveres konfigurációt)

  #6 | pocokman:
  Az olvasás nincs hatással az élettartamra, sőt, az írásba belefáradt cellák továbbra is olvashatók maradnak. Amúgy ez egy kissé túl lihegett téma, normális körülmények között 10-20 évet bírni fognak a gyengébb SSD-k is, amelyik meghal az olyan, mintha egy HDD halna meg, nincs hibátlan dolog a világban.

  #9 | ziccer:
  A Rendszer visszaállítást nem kell letiltani, nagyon minimális igénybevétele van, viszont jól tud jönni.
  Lapozófile tiltással szép kékhalálokat lehet szerezni, vagy pedig iszonyat belassulásokat. Ha már nem mered SSD-n használni, akkor érdemes HDD-re áthelyezni.

  #16 | Dyingsoul:
  A ráírt adatmennyiség alapján tippelt, ha jól gondolom. Egyébként van program, ami a cellák állapotát képes mutatni, de sajnos nem tudom a nevét fejből, érdeklődni az SSD gyártónál ; )
  A monitorfelbontáshoz: Én a laptopom natív felbontását (1366×768) használom a 24 colos FullHD monitoromon játékhoz, mivel a laptopom az erősebb gép, és arra kötöm, viszont nagyobb felbontásnál játszhatatlan kb (drága jó kis novemberi driverű Intel HD Graphics 3000), élsimítás és árnyékok kikapcsolva, fizika minimumon, textúrákat raktam csak magasra. Ettől függetlenül gyönyörű képe van. Monitor függő is, hogy mennyire torzítja a nem natív képet, plusz ami fontos: 16:9-es monitorral 16:9-es felbontás! (lásd ahogy én is) Az 1280×1024 és társai nem jók rá, torz lesz.

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@neojohn (#14):[/reply]Igen ám, de tft/lcd monitorokon ha nem natív felbontásban használod a képernyőt, akkor torzulnak a pixelek, ritka ronda látványnak lehet tanúja az ember ha kipróbálja! :)

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@pocokman (#11):[/reply]Garancia semmire sincs, mivel olyan régóta azért nincsenek SSD-k a piacon. A kedvedért azért készítettem egy képet:
  http://i.imgur.com/zCUok.jpg
  Ez alapján legalább 8 és fél évig üzemelni fog. Ki tudja mennyi minden fog történni ez idő alatt, de valószínűleg konfigot is fogok cserélni (ahogy a cikkben is említettem a jelenlegi 3-4 éves már). Egyébként én nem bízom semmiféle progiban/jóslásban, ez is valami alapján csak egy várható élettartamot számol ki.

  Szerintem érdemes felkeresned ez ügyben egy szakmai fórumot, ajánlom a prohardvert:
  http://prohardver.hu/tema/flash_ssd/friss.html
  Meg persze a google-t. ;)

  Reply

 • avatar

  pocokman

  |

  [reply]@Winkle (#12):[/reply]Én ott a víz effektre tippelek.

  Reply

 • avatar

  Winkle

  |

  Nekem csak ACT2 csatornás részeinél szokott “belassulni” a játék de ahogy olvastam fórumokon elég sok embernek ugyan ez a problémája…

  Reply

 • avatar

  pocokman

  |

  [reply]@Dyingsoul (#7):[/reply]Nyilván úgy értem, hogy ha 20 év az garantálható, az bőven jó nekem, meg elég intenzíven szoktam használni a vinyómat, azért kérdezem.

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@MirmiX (#8):[/reply]Ez is rendben van, amit te írsz, de kérlek titeket és a többi olvasót is, hogy ne menjünk el a személyeskedés és egymás sértegetésének irányába. Azt is tartsuk szem előtt, hogy manapság nincs olyan játék, ami zökkenőmentesen fut minden konfiguráción és ha belepiszkálunk a dolgokba, akkor nagy valószínűséggel nyerhetünk teljesítménybeli javulást némi idő ráfordításával.

  A másik dolog meg az, hogy ez egy rajongói oldal, ha te az általad használt jelzőkkel illeted a játékot, akkor mit is keresel itt? :D Nem mondom, az utóbbi egy hétben én is besokalltam már a hibáktól, de ennek ellenére nem állok le köpködni, pláne ilyen kulturálatlan módon.

  Reply

 • avatar

  ziccer

  |

  Pár beállítás, amivel sz ssd élettartamát lehet növelni:

  • Hibernáció tiltása
  • Töredezettségmentesítő, ütemező letiltása
  • Rendszervisszaállítás letiltása
  • Indexelés letiltás
  • Lapozófájl letiltása
  • Előtöltés letiltása
  • Böngészési előzmények áthelyezése HDD-re
  • Felhasználói változói értékek módosítása HDD-re (környezeti változók)
  • Superfetch, Prefetch letiltása
  • Boot defrag letiltása
  • NTFS 8.3 filenév tiltása

  És aki filózik, hogy vegyen-e ssd-t, annak azt tudom mondani, hogy mindenképpen.
  Még egy régi gépet is nagyon fel tud tupírozni.

  Reply

 • avatar

  MirmiX

  |

  [reply]@s3r14L (#5):[/reply]Jót röhögtem ezen amit irtál :) amugy 30 leszek és messze nem az első game itt sorakoznak a polcon amugy majdnem minden stimmel amit irtál hehe xD
  Érdekes modon eddig semmi eredeti gambe nemkelett belenyulni ,nemkell minden áron védeni azért mert egy darab szar lett minden szinten attol hogy te rajongója vagy a névnek….nemkell csőlátásúnak lenni…

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@pocokman (#6):[/reply]Kb ugyanaz, sőt, vannak rövidített élettartamú SSD-k, amik olcsóbbak! :) A főpoén az, hogy némi beállítás után akár 30 évig is szolgálnak az SSD-k (erről egy komplett számítgatást láttam egy külső oldalon, amit nem reklámoznék). Szerintem túl van lihegve a dolog. Rendben van, hogy most is van 20 éves vinyó, de nem biztos, hogy 20 év múlva lesz 20 éves SSD. Ez szerintem az átlagfelhasználókat nem kell, hogy zavarja 10 éven belül nem hiszem, hogy bekrepálna bármelyik is, persze az élettartam típustól és a használat módjától is függ.

  Reply

 • avatar

  pocokman

  |

  Az SSD-ket már régen néztem, anno még úgy emlékszem, hogy nem volt olyan hosszú az életük mint a mechanikus vinyóknak, mert 1-1 memóriacella csak korlátozott számban írható-olvasható, aztán megdöglik. Ma mi a helyzet ez ügyben?

  Reply

 • avatar

  s3r14L

  |

  [reply]@MirmiX (#1):[/reply]Azért mert még kicsi vagy és ez az első játék amit megvásároltál kb.

  Kb minden eredetiben megvásárolt játékomba beleszoktam nyúlni, netcode-ba és grafikai beállításokba egyaránt, developer console-on keresztül, és ez kb az egész scene re jellemző kb az összes fps játékban csak, hogy egy példát mondjak… bár ezzel rögtön többszáz példát mondtam.

  Az, hogy egy játék szabadon configolható előnye és nem hátránya.
  Ha pl a netcode beállításokat egy játék készítése során általánosítják akkor igazán jó (7-8ms) latency-je senkinek nem lesz. Ha mindenki a saját netjéhez igazodva állítgathat, akkor sokkal jobb értékeket érhet el. Ja és még annyit tennék hozzá, hogy ezekhez nem kell különösebb utánajárás sem. Ha egy játék esetnén elolvasol 2-3 ilyen cikket mint ez akkor már felkészültebb is vagy mint a scene nagyobbik része.

  Tehát dióhéjban : ha valami gáz az az, hogy nincs console és macerássabb belenyúlni a diablo-ba mint másba. De az hogy bele kell nyúlnod hogy kihozd belőle a maxot, olyan szinten természetes mint az hogy egér is kell hozzá.

  Reply

 • avatar

  scraped

  |

  Az videókártya driver-frissítés jó dolog, kivéve ha laptop felszhasználó az ember – mint jómagam – mert esetemben az nvidia nem hajlandó frissíteni a laposomban levő GT330M-et. PChez van frissítés, de az nem kompatibilis a lapossal. Na ilyenkor áll meg az ész. :)

  Reply

 • avatar

  l33tus

  |

  Kösz! Ez egy szép leírás! :)

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  Hasznos cikk, ki is próbálok párat.

  Kár, hogy az elb*szott loot rendszert nem lehet házilag megszerelni. :D

  Reply

 • avatar

  MirmiX

  |

  A cikk jó,remélem valakinek segít mert van benne sok sok hasznos dolog.
  Egyedül az a gáz hogy ilyen leirásokat eddig csak torrent oldalakon láttam feltört játékoknál kb,azért hogy egy teljes jaték megvásárlása után ilyenekre kényszerül a vevő….hát mitnemondjak….

  Nekem is béta óta szaggat fps droppol már mintdent kiprobáltam az ssd vásárlásán kivul, de én már meguntam és letettem róla hogy jobb legyen ,belefáradtam.

  Ettöl függetlenül ha már 1 embernek segit a cikk már megérte.Sajnos nekem ujdonsággal nem szolgált!

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.