Felejtsük el a “boss run”-okat?

Dyingsoul . Hírek 578

Diablo 2-ben régi szokás volt, hogy boss run-ok alkalmával tehettünk szert a legjobb cuccokra. Ez kicsit másképp lesz a 3. részben:
Az olyan különleges főellenségek, mint például a Skeleton King, jobb minőségű tárgyakkal fogja meghálálni halálát, de erre csak karakterenként egyszer számíthatunk, amikor éppen az adott bosshoz küldetésünk vezet. Hogy mit kell tennünk ez esetben a jobb tárgyakért? Minél nagyobb területet bejárnunk a játékban és random bossokat ölnünk, legalábbis ez a terv:

Talking to Wyatt about this a little more and he brought up some good, additional points.

You will not be farming bosses. Bosses won’t drop the best loot, they won’t even drop really great loot. Part of Inferno and our intent with getting people out into the world and hunting and killing lots of different things is putting the best loot on rare and champion packs, and the great thing about rare and champion packs is they have random affixes. They’re like a box of chocolates. Murderous, snarling, blood-soaked chocolates. You’re not going up against a boss where you know “Build A” is the best way to minmax against it because it has abilities and resistances X, Y, and Z. What is the best build vs. an “Arcane Enchanted, Teleporter, Frozen, Knockback” skeleton pack? Got that figured out? Cause it’s not going to be the best against the next pack you come across, and you’re going to want to kill that one just as much.

You might have a specialized build that is super strong against some of these things, and not against others. Your focus is going to be on the balance between taking on all of these possibilities and surviving, and it’s that balance that makes for a ton of interesting options and variance.

The one question mark for a lot of people, and maybe even us, is what stops someone from seeing a pack, backing out (or dying) and swapping out to be better equipped to handle it? We agree that shouldn’t be the best way to play, but know it’s something we can solve pretty easily, even if it’s just making the swapping cooldown longer in later difficulties.

In any case, his point was that you could absolutely make the best build against one type of enemy, and that build could completely fail against another. It’s not D2 where you pump all your points into one ability, we’re going for some depth in our combat, but it’s your choice of tools (and there are a lot of them) that will define your character versus another.

Az, hogy random tulajdonságokkal rendelkező bossokkal kell megküzdenünk, mindenképpen érdekes karakter builedeket és hosszas kísérletezgetést jelent majd Inferno fokozaton. De vajon mi vezethetett oda, hogy a Blizzard megpróbálja elejét venni a “legjobb” karakter buildeknek? Régebben egy rajongó Twitteren érdeklődött is Bashioktól a legjobb class buildek iránt.

would you ever choose not to rune a skill? #D3 design is predicated on tradeoffs, this could be robust, if not more complex. –Celibar
No, it’s always been the intent that a runed skill is superior to a non-runed skill. –Bashiok

Got it, thanks for the quick reply! Is the team concerned about a mathematically ‘best’ choice?” –Celibar
Always. But it’s not so much about there being a best, as much as “can there be many viable alternatives”. –Bashiok

Később egy másik rajongó feltette ugyanezt a kérdést a battle.net fórumon, de immáron egy sokkal hosszabb és kimerítőbb választ kapott:

As long as there are interesting and unique choices, there will be 1 answer that people could agree is the statistical “best” choice. That’s a reality we all have to agree upon, because that’s the reality of a game that’s based on math and numbers. There will be some “right” answer, or at least one that some people think is right.

The goal is not to ensure there isn’t a right answer, that’s likely an improbably achieved goal. The goal is to ensure there is a large number of viable alternatives. Sure there may be a best that’s .01% stronger, but is the second best close enough that if someone prefers playing that they won’t feel like they’re playing wrong? It’s that gap and that idea of viability that’s more important.

If you want to compare that to assignable stats in Diablo II, there was one or two ways to correctly assign stats and there were really no viable alternatives. Any choice but those one or two right ways to spend stats and you were far, far below viable in comparison.

This is where you can argue that we could balance assignable stats so that they are balanced and viable! And I say … we have! Assignable stats are now so much more awesome because they’re based on itemization instead of as a requirement for it, and more importantly it’s way cooler to kill demons and slip on the bloody (but awesomely enhancing) armor they drop than clicking a little button.

Bár a Hack & Slash műfaj magában hordoz némi monotonitást, de bízzunk benne, hogy mindez nemcsak nehezebbé, hanem sokkal érdekesebbé is fogja tenni a játékot.

forrás: incgamers

Comments (29)

 • avatar

  Resouler

  |

  kurvajo mostmár barangolhatunk össze vissza :D mintha valami kalandjáték lenne … _:D keresni kutatnikell :D csak vigyázzunk hogy Indiana Johns meg ne haragudjon xD

  Reply

 • avatar

  Minato

  |

  [reply]@l33tus (#20):[/reply]Ez elég jól hangzik, és tetszik is, de én azért megvárom, hogy a blizzard féle variáció milyen lesz. Már nagyon kiváncsi vagyok hogy night / hell / inferno milyen nehéz lesz.

  A bossrunokat megéri majd csinálni szerintem, fognak azok jó itemet dobni, csak nem a legjobbakat, és lehet hogy jóval többször kell leölni , hogy ez megtörténjen, viszont egy előnye lesz a random pakkokkal szemben, hogy fix helyen lesz fix képességekkel, és egy jól letesztelt fix buildel gyorsan lehet majd ölni.

  Reply

 • avatar

  CraftyFOX

  |

  [reply]@ (#26):[/reply]Ez további +1-2 % ot jelent a random zombiknak, hogy az achievementek ellenére is megérje őket IS irtani.
  Avagy, kaphatnak ők is achievementeket (pl ölj meg 30 random minibosst) és akkor minden rendben :D

  Reply

 • avatar

  Hamu

  |

  [reply]@CraftyFOX (#25):[/reply]De azt azért tegyük hozzá hogy egy random bosshoz, sosem fogunk oda menni azért ,hogy megcsináljuk azt az öcsit hogy öld meg a bosst miközben a Haragos villámcsapás Aoejét nyomja, az aoe-ban állva letolt gatyóval /flexelj miközben 3 add spawnol a nyakadra, úgy hogy ők a harc végéig ne sebződjenek :D

  Reply

 • avatar

  CraftyFOX

  |

  Ahogy én látom a kérdést a legjobb ha nem erőltetik ezeket a kategóriákat mint hogy random boss vagy főboss loot vagy nem loot. Ha tényleg azt akarják, hogy a játék minden része egyformán kihasznált legyen állítsanak arányokat, hogy mennyire nehéz egy adott random boss és körülbelül mennyi idő leverni, és ehhez képest mi a helyzet egy főbossal, és a loot alakuljon ennek megfelelően.
  például random crypt mélyén spawnolodik random zombi, lemenni oda és leverni kb 10 perc, diablo run kb 20 perc, ebben az esetben kézenfekvő a megoldás hogy kb kétszer akkora eséllyel dobjon valamit diablo mint a random zombi. Ha a random zombi is 20 perc akkor az esély ugyanakkora.
  Végül ezt módosíthatják egy picit a random favorizálás irányában mondjuk pár % al több esélye van hogy random zombibol esik valami, pusztán amiatt mert először is a random zombit meg kell keresni és nem biztosra mész oda mint a főboss esetében, másodsorban pedig ez ellensúlyozná kicsit a főboss runokra való hajlamot és jobban kiemelné hogy random terepen érdemesebb harcolni ahelyett hogy mindig ugyanazon a helyen ugyanazt a főbosst ölnék.

  Ugyanakkor mivel pár % ról van csak szó, nem venné el az emberek kedvét totálisan az időigényesebb főbossoktól, egyszerűen az lenne az e egyszerűbb megoldás. Így maradna értelme mindkettőnek, a pályán császkálni is és foboss is ölni.
  Valószínűleg itt a legnagyobb tervezési kihívást az jelentené, hogy hogyan oldják meg ezt az “arányosítást”, mert ugye a random zombi az már csak random, szóval ki tudja mennyivel is erősebb vagy gyengébb mint egy egy főboss.

  Az emberek előbb utóbb úgyis kitapasztalják hol a legérdemesebb kalandozni, és ha az a terület túl látogatott lesz a többihez képest a blizzard még mindig után állíthatja a dolgokat patcheléssel (ami úgyis lesz).

  Reply

 • avatar

  Ohyner

  |

  Én is mindig végigtakarítottam a területet és benéztem minden kő alá még akkor is, ha bosst mentem farmolni. Lassabb voltam jóval, de én így élvezem a játékot. Sokszor volt, hogy 5-6 egymásutáni kill után inkább ellátogattam egy általam kedvelt helyre és végigtoltam azt újra, mert untam, hogy ugyanazt az x métert teszem meg.
  Nekem ez jó hír, bár tudom, nem mindenki van így vele.

  Reply

 • avatar

  Benny

  |

  Mivel biztos vagyok benne, h minden kis kő alá benézek a játékban és az utolsó bujkáló démont is legyakom, így tuti nem maradok le semmiről. Max multiban ahol mondjuk egy ismeretlen csapattal vagyok és nagy a rohanás, bár remélem mindig találok itt 3 embert amikor olyan kedvem lesz. Fejesem mikis, uh. jó lenne közben értekezni is majd. Bár ott tartanánk már.

  Reply

 • avatar

  Ashmagir

  |

  Magatalálós formában toltam eddig is, itt se igen fog változni.
  Nekem minden, számomra valamire való cuccom útszéli noname random boss-ból esett, legyen szó windforce-ról, vagy a komplett ik minden darabjáról.
  Bár kétségtelen tény, a D2-s barbár hullatúró ‘Find item’ skillje (ami főbosson nem is működik) az sokat könnyített, kár hogy itt nem lesz.

  Reply

 • avatar

  Bocika

  |

  [reply]@l33tus (#20):[/reply]Szerintem pedig a Blizzard megoldása a jó. Pont az a lényeg benne, hogy mindent kell benne csinálni. Végigölöd a teljes actot, mobokat, minibossokat és a végén a főbosst ha már úgyis arra jársz.

  Reply

 • avatar

  l33tus

  |

  Megvallom őszintén, nekem nem tetszik.

  Az indokot még teljesen értem, de a megoldás határozottan ellenszenves.

  Vegyük alapul a Hell Unleashed modot, mely néhány hónapja volt itt kiposztolva (azóta azzal játszom, jelenleg egy lvl99 ama és egy lv98-as sorc boldog gazdája vagyok :D )

  Az actbossok olyan mértékben fel vannak erősítve, hogy 4-5 fős, keményen felszerelt csapat alatt nem is érdemes belekezdeni. (hell Baal-t például háromszor láttam eddig összesen. Ez a karaktereim szintjét figyelembe véve, azt gondolom nem sok. Egy “Baal-run” már ha lehet így nevezni, kb 2 óra. és 8-10 behalással jár minimum.)
  A minibossok pedig annyira erősek, hogy legalább egy csapattárs szükséges a biztos győzelemhez.
  Ezek az intézkedések azt eredményezték, az emberek nem runolnak bossokat. Actbossokat egyáltalán nem “runolunk”, persze vért izzadva kibelezzük, ha muszáj, de azért inkább kerüljük. Minibossokat ímmel-ámmal vadászunk, de azért arányaiban ott is több a befektetett munka mint a kivett juss.
  Ez természetesen még meg van spékelve annyival, hogy a bossokhoz vezető út a legutolsó waypoint-tól rendkívül hosszú és nehéz. Ergó nagy meló egyáltalán elérni a bosst.
  Ezzel a végtelenül egyszerű, már-már primitív balanszolási megoldással azt sikerült elérnie néhány fiatal modfejlesztő srácnak, amiért a Blizz többtíz (talán többszáz?) fejlesztője évek óta vért izzad.
  Nincsenek bossrunok, hanem random területeket tisztítunk meg teljesen. Hébe-hóba pedig levadászunk 1-2 random minibosst.
  DE! és amit a legfontosabbnak tartok ebben az egész megoldásban az, hogy a lehetőség adott! Ha érzel rá ingerenciát, hát bátran belevághatsz. Legfeljebb fölöslegesen :D

  Ezt a megoldást, hogy a bossok űbertáposak, esetleg megspékelném annyival, hogy amíg az adott boss küldetés, vagyis az első alkalommal, addig kivitelezhetően gyenge. Mint például Diablo2-ben. Ha a quest kész, akkor a boss kap mondjuk egy 10x-es szorzót. És ölje, aki akarja…

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  [reply]@Fecniii (#18):[/reply]”karakterenként egyszer”
  Nem újrajátszásonként egyszer.

  Reply

 • avatar

  Fecniii

  |

  [reply]@Zoro (#17):[/reply]hogy ne lenne, bármikor újraismételheted bármelyik szintet, sőt valszeg kelleni is fog, pl inferno elkezdése előtt tuti nem lesz elég végigmenni hell 1x, minden egyes újrajátszás újabb esélyek, ráadásul ugye a random championok bárhol felbukkanhatnak, vagyis lehet belépsz Nightmare act1 be és az első szembejövő csapatból kiesik egy überepic item.

  jaa értem mire gondolsz, nem így van, a lényeg hogy öld le a bosst, ha elsőre leölöd tuti a jó cucc, aztán már nem, de akkor már nem is a boss farmolás a lényeg.

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  [reply]@Fecniii (#16):[/reply]Szerintem a kommentem is egyértelmű. Ugyanis nem ezt mondtam. :P
  Megfogalmazom még egyszer.
  Kihagysz valahol egy lejárót, vagy nem megy egy mini boss, kimarad 1-2 mob. Megkapod a lootot, de nem a legjobbat. Onnantól már sosem lesz esélyes a legjobbat kiütni a boss lootjai közül?

  Reply

 • avatar

  Fecniii

  |

  [reply]@Zoro (#5):[/reply]öööö a Boss az első leölésnél dob jobb itemet nem az első próbánál!!! Tehát ha meghalsz az első nekifutáson attól még meglesz a jobb loot az első öléskor. Szerintem ez egyértelmű!

  Reply

 • avatar

  murdock

  |

  [reply]@Benny (#10):[/reply]én se szerettem régen a bossokat farmolni. ez teljesen jó ötlet szerintem is =)

  Reply

 • avatar

  SaltyDaveIV

  |

  [reply]@piromaca (#12):[/reply]Szerintem ezzel a megoldással mindkét fél jól jár.

  Vegyük alapnak az inferno-t és a hardcore módot, a keményvonalas játékosokat és casual-okat.

  Miért jó a casual-nak?
  Nem kell a jó cuccokért vért izzadva nekimenjen a legerősebb ellenfeleknek a játékban. Ez jó a Blizzardnak is, hiszen nagyobb közönséget nyerhet magának.

  Miért jó inferno-n?
  Azt hiszem nem egy példát tudnánk mondani arra, hogy bizonyos mini bossok és kismillió fős kompániájuk sokszor nagyobb problémát okoznak, mint egy boss (Baal előtti hullámoknál vért izzadtam elsőre barbárral, de ez csak egy példa). A különféle random affixek változatosabb kihívást nyújtanak majd, plusz a nagyobb létszám miatt nehezebb is lehet (sőt, szerintem lesz, megfelelő nehézségi szinten) mint bizonyos bossok, akik ellen hamar meglesz a bevett taktika.

  Miért jó a hardcore módban játszóknak?
  Egyszerű, egy bosst meg kell ölni, egy mini boss-t ott hagyhatsz megrohadni ahol van, ha már eleve nem rohadt. Nincs is annál rosszabb mint amikor a számok miatt egyszerűen nem vagy elég valamihez, de nem tudod elkerülni (bossok ugye), ellenben a mini bossok opcionálisak. Mondanom sem kell ez így mennyivel kellemesebb (nem könnyebb!) egy olyan karakternek, aki az első halála után akár töröltnek is vehető.

  Miért jó a régi, komoly játékosoknak?
  Gyakorlatilag a helyzet változatlan, aki igazán játszani fog az úgy is inferno-n játszik, azt pedig már tisztáztuk, hogy a random mobok, mini bossok komoly kihívást jelenthetnek, más taktikát, más skillset-et igényel a legyőzésük, azaz úgy overall okosabban kell majd játszani, mint sem csak a számok alapján legyőzni egy bosst a bevett módszerekkel. Egyrészt nagyobb élmény, másrészt a játék is változatosabb lesz, és megéri majd bejárni a világot mindig, ahelyett hogy a bosshoz teleportálnánk magunkat naponta párszor.

  Reply

 • avatar

  Resouler

  |

  nyami :D legalább valami változatos ,… :D

  Reply

 • avatar

  piromaca

  |

  Érdekesen hangzik, lehetne mondani mellette és ellene is sok érvet… Majd meglátjuk, hogy milyen lesz. Azért az fura lenne, hogy ha 1-2 kill után már kihagynánk a fő bossokat, mert a random bossok több kincset adnak és könnyebbek is, mint a fő bossok. Az is fura lenne, ha jóbb kincset adnak a random bossok és erősebbek, mint a főbossok.
  Persze a random miatt biztos lesznek könnyú és szinte megölhetetlen random bossok. És ha úgy lesz belőve, hogy minden boss kb. azonos eséllyel dob jó cuccot, a főbossok meg 1x jóval nagyobb eséllyel, akkor még jó is sülhet ki a dologból. Persze mi van akkor ha az első fő boss killed alatt épp halott vagy? Következő alkalommal jön a jó cucc vagy akkor már nem?

  Reply

 • avatar

  Hamu

  |

  [reply]@Fikusz (#6):[/reply]De az se 100%-ék épp most toltuk Vikarius kollégával Feel da voodoo életérzéssel, de a drága Leoric nekem adott 3 kéket, de egy sárgát sem. Mindezt persze elsőre.

  Reply

 • avatar

  Benny

  |

  Szerintem is jó ötlet. Nem lesz olyan monoton a cuccok farmolása.

  Reply

 • avatar

  SaltyDaveIV

  |

  [reply]@Zsiráfnyál (#8):[/reply]A bossok azért bossok (értsd: fő ellenségek), mert a történetben olyan szerepük van ami azzá teszi őket. Ez egy rossz beidegződés, egy hibás virtuális-társadalmi elvárás, hogy nekik kell a legjobb loot-ot dobni. Örülök neki, hogy a Blizzard tovább tudott lépni ezen a begyöpösödött gondolkodásmódon – de hát ezért ők a Blizzard, ezért ők reformálták a fele játékipart, karöltve az id Software-el…

  Reply

 • avatar

  Zsiráfnyál

  |

  Ez tök jó, sokkal izgalmasabbnak hangzik, mint ugyanazt az egy bosst farmolni X éven át, csak nehogy átessenek a ló túlsó oldalára, ahol meg pont a bossok lesznek elfelejtve.

  Remélem azért raknak valami nélkülözhetetlen lootot a bossokba is, hogy oda is el kelljen járni alkalmanként.

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@Zoro (#5):[/reply]Hivatalos infó ennyi van erről történetről, bár ha szubjektív véleményre vagy kíváncsi én azt mondom, hogy a Blizzardot ismerve nehezen hinném el, hogy random faktor ne lenne.

  #4 Nabunaid: Nem hinném, hogy kihagynák a játékosok a főbossokat, több okból kifolyólag is: Egyszer mindenképp nagyon megéri leölni őket. Utána pedig nem arról van szó, hogy nem fognak dobni semmit, csak nem olyan nagy eséllyel, mint mikor először gyakod le őket. Továbbá ha már hentelsz és épp a boss közelében találsz egy random bosst/adag championt, nem hinném, hogy szkipelnéd a főkolompost.

  Reply

 • avatar

  Fikusz

  |

  Én is észrevettem bétában, hogy a Skeleton King is csak először dob sárga iteme(ke)t, sokadszorra már csak kékeket maximum.

  Reply

 • avatar

  Zoro

  |

  -.- Persze, egész eddig arra mentek rá, hogy se skill állítgatás, se statolás, hogy el ne cseszd a karid.
  Erre benyögik ezt, szóval ha egyszer elcseszel egy bosst annyi is az ott elérhető legjobb lootnak. A szerencséseknek lesz jó drop a többi meg majd szív a kapott semmivel. Nekem nem tetszik. Inkább Run-olok 1000-et egy zsír cuccért, minthogy tövig rágjam a körmöm, hogy esik-e vagy sem az egy szál lehetőségem esetén. Mert biztos, hogy nem csak a bejárt dolgokon fog múlni.
  Ha viszont csakis és kizárólag azon fog múlni, hogy bejártál-e előtte mindent és leöltél-e előtte mindent akkor rendben. Jobb is, mint kiskippelni a gyors runért a fél sztorit, rövidítésekkel stb.

  Szóval arról van infó, hogy csak is és kizárólag a bejárt és leölt cuccokon fog múlni vagy lesz random faktor? Nem mindegy.

  Reply

 • avatar

  Nabunaid

  |

  Akkor viszont pont a főbossokat kihagyják a játékosok, mert csak időpazarlás lesz?

  Reply

 • avatar

  relixo

  |

  Szerintem is pozitív dolog, bár most én még nehezen képzelem el,hogy egy random boss jobb tárgyat dob majd mint egy fő boss. :) Legjobb karakter build meg nem létezik én úgy gondolom, kinek mi a stílusa és éppen hogyan tudja azt alkalmazni az adott helyzetben, ezen múlik csak az egész…

  Reply

 • avatar

  TriStaN

  |

  Én ennek örülök!

  Reply

 • avatar

  butcher

  |

  Ez remek úúúútáltam ezt d2-ben….

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.