Josh: “Jön a Loot 2.0″

Dyingsoul . Hírek 1925

Josh titokzatos választ fogalmazott (mint mindig) egyik twitterező kérdésére reagálva. Igazából nem tudni mit ért az alatt, hogy “jön a loot 2.0″, de tekintsétek meg a forrást, azt hiszem ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogyan is érti a párbeszédet.

It’s completely disheartening that we have to a year to get loot that good.

I feel like they’ve really cheated the PC players. They could have released a patch to give us better loot.
@scaryrobots @Com_SarahPalmer Loot 2.0 is coming… (Source)

Lylirra is aktív Twitteren: bár semmi nagyszabású infót nem tudtunk meg, mégis érdemes kiemelni néhány gondolatot: az enchantolás és paragon respec egyfajta gold sinkként is működhet, de ezek a témák még változtatások tárgyát képezik. Egyelőre úgy néz ki, hgy az enchantolás gold és alapanyag követelménnyel rendelkezik, ami természetesen skálázódik.

Skill változtatások terén úgy tűnik nem kapunk újabb javításokat RoS-ig, bár még sokminden fejlesztés alatt áll. Azt viszont még mindig nem tudni, hogy a jelenleg elhalálozott paragon szintes HC hősök xp-jét át fogják-e számítani az osztott paragon rendszerbe. (Mert ugyebár a jelen helyzet szerint paragon 2.0-ban ha meghal egy HC hős, aki paragon szintes, annak a megszerzett paragon pontjai megmaradnak az accounton, HC szekcióban.)

Getting lots of ?s about Paragon 2.0 which I can’t answer right now. Hang in there, guys! We’ll be sharing more info in the coming weeks. (forrás)

@Lylirra Are Enchanting and Paragon Point respecs going to be intended to work as gold sinks in #D3x
@eikEn_ Currently, enchanting has gold/material cost (that scales, I believe). Paragon respec does not. Not finalized, so both might change! (forrás)

@Lylirra Saw that skill updates are planned for #D3RoS – does this mean no more patches until pre-expansion patch? Poor Demon Hunters :(
@eikEn_ Currently, we have no other patches planned. That of course may change as development continues. (forrás)

Quick clarification, part 1: Currently, post-Paragon 2.0 going live, losing an HC hero will not = loss of shared HC pEXP/pPoints/pLvls. (forrás)

Quick clarification, part 2: Still TBD on if currently-dead HC heroes’ pLvl will contribute to shared HC pLvl when Paragon 2.0 goes live. (forrás)

forrás: diablofans.com

Comments (178)

 • avatar

  Jonas

  |

  Az hogy minden legendary kieshet alacsonyabb szinten előrelépés a jelenlegi állapotról de inkább csak a fejlesztők lustaságát mutatja. (lásd Shazeen #47-es hsz-ében linkelt cuccokat)

  Amiben reménykedek a már bejelentett tényezők mellett (és ezekre nagy szükség is lenne):

  – A teljes játék nehézség, és azon belül az MP szintek teljes újragondolása (jeleleg vicc)
  – Kb 5x ennyi legendary item, illetve a meglévő low level legendary-k buffolása (95%-uk konkrétan viccnek is rossz)
  – Potyogjon legalább néhány szinttel a jelenlegi kari lvl-ed feletti tárgy is – persze csak kis %-ban – hogy legyen mire várni (még 3 szint és fel tudom vennni)
  – Sokkal több random area (nem csak az új actban) és eventek

  Már így is tetszik a játék és boldog vagyok vele, de ha ez a 3 meglesz azon felül amit eddig beharangoztak akkor jön el a Kánaán :D

  Reply

 • avatar

  Daermon

  |

  Félig meddig off.
  A szerkesztőktől kérdezem/érdeklődök, hogy terveztek valami részletesebb összefoglalót az eddigiek alapján a patchről és a RoS-ról?
  Igen, tudom, hogy itt van hírekben, meg diowikin. De nem erre a címszavasra gondolok, hanem egy-egy részletesebb leírásra. Pl.:
  – Mi lesz a Loot 2.0-ban és a Para 2.0-ban?
  – Mi a Loot Run és a Nephalem Trial?
  – Mit tudni az új Artisanról?
  – Hol játszódik a kieg? (tudom, Westmarch. De hol van? Milyen város? Stb..)
  – Új class Crusader, mit tud, mi az? (tudom melee TEK-es paladin. De van valami sztorija? Ilyesmi)
  – Ki Malthael? (pl. eddigi sztorija, története, hogy ki is Ő)
  – Ki Eric Cartman apja?

  Tehát ilyen részletesebb sztorisabb leírásra gondolok. Van ilyenre esély?
  Meg vagyok nélküle, csak szívesen olvasnék magyarul összegezve egy ilyen posztot. :)

  Köszi a választ előre is!

  Reply

 • avatar

  Shazeen

  |

  Ne essen 8 as szinten Mempo EF stb. Anno LOD ban megvoltak azok a speciális unuque itemek, amiket a karakter fejlődésével szépen magadra aggathattál és ha továbbjutottál felszerelheted az erősebbet. http://diablo2.diablowiki.net/Unique_Swords#One-handed_Swords

  Anno egy MF sorcival begyűjtöttél egy csomó tárgyat, és ezek után speciális irányba fejleszthettél magadnak karaktereket a begyűjtött cuccokkal. Ezt a szabadságot a Diablo3 ban elvették a játékosoktól, és AH függő farmológépet csináltak belőlük.

  Reply

 • avatar

  Bago

  |

  Én tartom magam ahhoz, hogy szkeptikus vagyok, és hogy miért? Azért mert már egyszer ezt eljátszották, mikor még mindenki azt hitte, hogy tripplatoka J.W. nekünk készít játékot, és gyerekkorában is a diabló, és annak stílusa volt az álma.. :D Holott az igazság az, hogy még a mostani főgóré is molyólja a könyveket erről!!! Rengeteg dolog kimaradt, és 1 évet kellet egy qrva gombra várni, hogy minden beazonosítása egy gombbal :) ami a megaégő kategória szerintem. Abban egyetértek, hogy azért biztosan nem láttunk mindent amit bemutattak csak hát na, értem én hogy non-stop csak meddig van nyitva??? Szerintem az itemek hajkurászásán túl azért, ha érdekes tartalom van amiben a gamer elmerül akkor nem válik, vagy nem olyan hamar monotonná.abban reménykedem hogy nem csak az itemekkel lesz a game feltúrbózva, meg plusz egy karakterrel.
  Az aréna és egyéb mellék küldetések már élvezetesebbé teszik a játékot.annak is örülnék ha nem minden karakter skorrnal meg echoing furival rohangálna amik csak statokban különböznek.Marhajó 5let amit láttam a videóban,hogy az a varázsló bot fel lett vértezve egy különleges képességgel ! Végre nem csak a damage számot kell majd nézni hanem azt is, hogy lehet egy speckó képesség is ami mindent visz, még ha gyenge a sebzés akkor is. Voltak erre eddig is próbálkozások csak harmatgyengére sikeredtek, használhatatlanok voltak a harcban 1-2 kivétellel.Abban is igazat adok hogy nem lehet egy lapon emlegetni a konzolt meg a PC-t pl : megnéznék egy CM wizardot kontrollpadon :D Viszont a PC-sek zsebén lett diabló konzolra a picsába! Ugrik a bicska a zsebemben mikor látom az ottani droppot! Ne legyen annyira jó drop oké de ennyire szar se! Balanszólják, és tegyenek más pluszt a játékba ami odaszögez majd.

  Reply

 • avatar

  Boss971

  |

  [author]pimpa25 (#40):[/author][quote]@dozernis (#36): Én speciel azt gondolom-ahogy már korábban is írtam-,h ne hasonlítgassuk már a konzolt a pc verzióhoz,mivel más a 2,még ha a játék neve megegyezik is:nincs Ah,nem azonos a célcsoport,valamint a játékmechanika sem.Nem tudom,ki hogy van vele,de én nem vártam 12 évig olyan D3-ra,ahol BIS itemek esnek 2 napi játék után,mert ha jól értem,ebben látja mindenki a lényegi különbséget a 2 verzió között.Mert akkor bizony már nem trécselnénk itt ilyen jó kedélyűen,hanem mindenki ment volna,amerre lát 2 hét után.
  Egyértelmű,hogy az itemizáció csiszolásra szorul a pc verzióban,de én személy szerint nem abban látom a megoldást,mint sokan mások,hogy akkor potyogjon a crites mempo,vesszen a socket mentes EF,nem,ez nem megoldás,ez a játék halála lenne.Essen továbbra is a f.s,legyen minden 1000itemből 1 használható(aki azt mondja,d2ben olyan sokkal jobb volt a drop rate,vagy megcsalja a nosztalgia az emlékeit,vagy MF moddolt játékkal tolta),VISZONT: ne csak az a 6 féle item legyen a nyerő,amit jelenleg mindenki hord,hanem balance-olni az itemeket,új unique itemek,affixok/effektek gyakori behozása,szerintem ez lenne a loot 2.0,nem az,hogy a random szám generátoron kicsit hangolunk,oszt szedjed a földről a tutit.
  Az irigykedést a konzolosokra meg szerintem fejezzük be(mert ez a drop mizéria nem más,mint hiszti,már bocsánat),inkább sajnáljátok őket,mert mi a javításokkal lehet,h még pár év múlva is tudunk majd örülni 1 fasza dropnak,míg ők addigra már túl vannak kismilliárd egyéb 1 hét alatt végigvergődött gammán.
  És akkor megint elnézést,ha esetleg sértő voltam:)[/quote]
  Amit írtál az jogos, tényleg furcsa, hogy mindenkinél Skorn, EF, manticore, mempo, vile ward, lacuni van, és kész.
  Az a fajta loot amit említesz, ha jól rémlik a kieg része lesz, hogy mindenféle leg/set fog esni az aktuális szinten. Ez már jó lesz, mert eshet ugyan skorn, EF, mempo is akár 8-as szinten, de van pár olyan alacsony szintű leg/set item is, amit szívesen felvenne mindenki 60-as szint felett is.
  De tévedjek inkább és legyen a loot 2.0 része.
  Ha ezzel a patch-el jól időzít a Blizz, akkor bizony 2 teljes gear csere lesz 1 éven belül mindenkinél! :-)
  Egy a loot 2.0-val, egy pedig a ROS-al.

  Reply

 • avatar

  pimpa25

  |

  [reply]@dozernis (#41):[/reply]Abban,h a játék jelen állapotában egyhangú,és monoton,teljes mértékben egyetértünk,de részemről ez nem csupán a loot-ban mutatkozik meg,a loot esetében én szimplán a diverzitást hiányolom,mivel jelenleg csak 4-5 item esetében érzem az adrenalin löketet,míg ha elolvasom a földön heverő,two handed sword,dagger,staff,stb feliratot,némán duzzogva odébbállok.Az is lehet,h én azért nem hiányolom annyira az emelkedő drop ratet ,mert azért párszor már belenyúltam 1-1 szerencsés dropba(ez tényleg csak pár itemet jelent,ami igazán értékes volt,73k elit kill ellenére,de legalább éreztem cirka 10k elitenként,h ez igen,csak megéri itt kínlódni),aki kevésbé szerencsés,vagy inkább kevesebb időt tölt képernyő előtt,mint kocka jómagam,és nem sok sikerélménye van,az megértem,h frusztrált.De továbbra is tartom magam ahhoz,h a játék jelenlegi állapotában(és igen,itt az AH-ra gondolok)nem bír el jelentősebb drop minőség javítást,vagy drop rate emelést,mert nagyon hamar telítődne mindenki inventory-ja a megfelelő,akár BIS itemekkel.(A “ne használd az AH-t” kommenteket kérem mellőzze mindenki,mivel az AH jelenleg a játék szerves része,és mint olyan,a játékélményhez is hozzátartozik,valamint a drop is egyértelműen annak igényeihez van igazítva)Ami-de ez megint csak az én véleményem-helyrehozná a játékot,az az lenne,ha a fent említett mellőzött tárgyak esetén is érezném azt a pluszt,a kis gombócot a torokban/gyomorban,h jááááj,megütöttem a főnyereményt ezzel a pl daibóval idösapám-aztán persze lenne nagy pofára esés:)
  A másik dolog,amit írtál:ha ezek nem BIS itemek konzolon,akkor még annyira ellenzem,h hasonlót lássunk a PC-s verzióban,egészen addig a pontig,amíg a monster dam nincs legalább 50%-al feltornázva,és a HP is hasonlóan,mert már most is az a monotonitás fő forrása,h a játék nehézsége a vicc kategóriát súrolja(itt jegyezném meg,h bízom benne,ez lesz az első dolog,amit RoS-ban orvosolnak,mert az az item hunt jelentőségét is nagyban növelné,ha nem csak az e-pöcs nőne a jobb gearrel).
  Amiket fent leírtam,ne vedd támadásnak,teljesen érthető a gondolatmeneted,és szerintem a többség véleményét képviseli,viszont én ilyen különc gyökér vagyok no:)
  Szép napot!

  Reply

 • avatar

  Songi

  |

  [reply]@SPARXS (#42):[/reply]Ha D3 megjelenését nézzük, rengeteg olyan dolog volt amit bemutattak és nem került bele :) szóval nem biztos, hogy ez annyira mérvadó lenne.

  Reply

 • avatar

  SPARXS

  |

  [reply]@Bago (#38):[/reply]” A kieg szerintem is soványka!”

  Azért ez egy kicsit kemény kijelentés nem gondolod? Mutattak egy rövid gameplay-t s néhány képet a kiegészitőből és te már ebből leszűrsz mindent?
  Arra nem gondoltál még, hogy van egy csomó olyan dolog, amit még be sem mutattak és van olyan is,amit be se fognak, hogy legyen a játékosnak mit felfedeznie akkor,amikor majd megjelenik a játék?

  Reply

 • avatar

  dozernis

  |

  [reply]@pimpa25 (#40):[/reply]Teljesen érthető álláspont.
  Viszont azt hiszem mint a játék rajongói, abban egyet kell értsünk, hogy az egyhangú, monoton és még csak nem is jutalmazó játékban ásni reménytelenül, azért egy idő után unalmas lesz :)
  Nem hiszem, hogy te, vagy bárki aki még játszik bánná, ha néha pozitív élmény érné és nem csak a harcrendszer tartaná benne a lelket :), ebben szerintem egyetértünk.

  Nem ártana, ha az idő amit belefeccölsz nem csak magasabb paragont jelentene hogy még több csalódás érhessen a több mf és azonosítás miatt :) szóval az igazság szerintem valahol félúton van itemek terén pc vs console.

  Amúgy pedig a console esetében olvastam valahol és jogos, hogy senki nem mondta, hogy nincs sokkal följebb a határ az itemekben, lehet hogy amiket találtak az első napokon azok brimstoneok lesznek pár hét/hónap múlva :) tehát a helyzet még rosszabb ha úgy nézzük mert a szakadék a 2 játék között alapból óriási még akkor is ha ez nem így van.

  Reply

 • avatar

  pimpa25

  |

  [reply]@dozernis (#36):[/reply]Én speciel azt gondolom-ahogy már korábban is írtam-,h ne hasonlítgassuk már a konzolt a pc verzióhoz,mivel más a 2,még ha a játék neve megegyezik is:nincs Ah,nem azonos a célcsoport,valamint a játékmechanika sem.Nem tudom,ki hogy van vele,de én nem vártam 12 évig olyan D3-ra,ahol BIS itemek esnek 2 napi játék után,mert ha jól értem,ebben látja mindenki a lényegi különbséget a 2 verzió között.Mert akkor bizony már nem trécselnénk itt ilyen jó kedélyűen,hanem mindenki ment volna,amerre lát 2 hét után.
  Egyértelmű,hogy az itemizáció csiszolásra szorul a pc verzióban,de én személy szerint nem abban látom a megoldást,mint sokan mások,hogy akkor potyogjon a crites mempo,vesszen a socket mentes EF,nem,ez nem megoldás,ez a játék halála lenne.Essen továbbra is a f.s,legyen minden 1000itemből 1 használható(aki azt mondja,d2ben olyan sokkal jobb volt a drop rate,vagy megcsalja a nosztalgia az emlékeit,vagy MF moddolt játékkal tolta),VISZONT: ne csak az a 6 féle item legyen a nyerő,amit jelenleg mindenki hord,hanem balance-olni az itemeket,új unique itemek,affixok/effektek gyakori behozása,szerintem ez lenne a loot 2.0,nem az,hogy a random szám generátoron kicsit hangolunk,oszt szedjed a földről a tutit.
  Az irigykedést a konzolosokra meg szerintem fejezzük be(mert ez a drop mizéria nem más,mint hiszti,már bocsánat),inkább sajnáljátok őket,mert mi a javításokkal lehet,h még pár év múlva is tudunk majd örülni 1 fasza dropnak,míg ők addigra már túl vannak kismilliárd egyéb 1 hét alatt végigvergődött gammán.
  És akkor megint elnézést,ha esetleg sértő voltam:)

  Reply

 • avatar

  chaoslord3

  |

  [reply]@dozernis (#36):[/reply]Sajnos ezt már én is láttam párnapja és nekem is elvette a kedvem. Én amúgy azon gondolkodtam hogy ha ennél (egy kicsivel is) rosszabb Loot 2.0 kapunk akkor itt aztán lesznek szép lázadások. Kíváncsi leszek így ezek után mit dobnak elénk a Blizzard. Azt szerintem nem baj látszik hogy tanultak a PC verzió hibáiból és javították ez dicséretes csak az itt a baj hogy ez rajtunk PC-eken csattant nem is kicsit így látva ezeket a képeket meg azt a 1,5 év “hányattatást” amin keresztül mentünk. Ezután érezze az ember hogy a PC verzió nem egy teszt volt a konzol előtt.
  Nah mind1 ezen már nincs mit mérgelődni ez van majd meglátjuk hogy mit hoz a Loot 2.0-a. (bár most így én elég pesszimista vagyok ezzel a loot2.0-val kapcsolatban, de adja az Isten, hogy tévedjek)

  Reply

 • avatar

  Bago

  |

  És milyen jól csinálja a blizzard! mindenki róluk beszél holott, ha a munkateljesítményük alapján kéne osztályozni eléggé a végén végeznének.. Etetnek minket a soonnal, de nem húzhatják sokáig. Már most is vicsorog rájuk a legtöbb gamer mert átb…va érzik magukat. A loot2.0 azért tesztelik ennyire, hogy nekik is megérje ez alap. A kevesebb tárgy esése némileg goldkivonás a játékból, ha a dobott tárgy értéke nem fogja ellensúlyozni ezt. Nem a tárgyak kidobási sűrűségével van most sem a gond hanem az itemek statjaival ami már lassan nevetséges… :) Bár érdekes hogy van mikor Valor 5 MP10 4 játékos és egész nap semmit nem dob, majd reggel belépek nulla valor mp8 solo és dob 5 legendet 10 perc alatt…. persze mind kuka :D A kieg szerintem is soványka! Abban reménykedem hogy még van a tarsolyukban némi buff… Valamint napok óta alig látok valakit fent játszani.. mindenki el van tűnve ( lehet a suli :D ) vagy mivel kb az AH halott, farmolni nem nagyon éri meg mindenki várja a megváltás. Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy az itemek és azok statjai előrejósolhatóan elévülnek, és mással kell a játékosokat elvarázsolni. Ez munkába telik. Ugyebár pályákat,monstereket ltemeket, és ötleteket kreálni kell. ha a játékosok elérték a kellő geart, szettet akkor ezekkel kell őket etetni, és akkor nem lesz gond. Az egyik ilyen jó dolog lehetne a pvp. Nagyon ballanszolni kéne, és sok elmés ötlet kell a megvalósításához, de utánna baromi jó lenne! az nem nyerő hogy 1v1 meg 5v5 bullshit! ha a pvp-t tudnák vegyíteni a csapatjátékkal az szerintem nyerő lenne stb.. dolgozzanak meg a pénzükért ne csak tartsák a markukat, és osszák az észt hogy ők mennyit dolgoztak.. ez a véleményem mert eddig hallottunk nagy szavakat, de az asztalról még nem ettünk semmit, és rohadtul utálom a nesze semmi fogd meg jól dolgokat amiben a blizz mostanság igencsak profi….

  Reply

 • avatar

  tejireng

  |

  [reply]@Griffin (#26):[/reply]Jó kis LOST-os számok.Látom a készitők is nagy rajongók :D

  Reply

 • avatar

  dozernis

  |

  Hali,

  ti mit szóltatok ahhoz, hogy 1 nap console gameplay alatt kiestek olyan itemek amik több mint 1 év után csak PC -n?

  egy pár item lvl8 paragon DH -tól: http://imgur.com/a/vBI9j#LnWMTBL

  A “loot 2.0 is coming…” -ot elmagyarázták elég hosszasan, a Game of Thrones -os “winter is coming” -ra hajazva (tehát szokásos s00n..) reagált Josh egy srácnak aki teljesen ki volt hogy a PC seket hogy megszivatták (amúgy szerintemis :() és hogy mennyire tré, hogy valóban hónapokig még semmi nem lesz, miközben a konzolosok első naptól OLYAN diablo3 -at kaptak amire a PC -sek 1.5(+12) éve vágynak/várnak.

  Ti mit gondoltok erről? Nekem teljesen elment a kedvem a játéktól emiatt :(

  Reply

 • avatar

  Bruhihi

  |

  Egyik másik kommenten jót mosolyogtam. Nem értelek titeket, minden patchnél és új dolognál volt 3-4-5-6 soon mire megkaptuk az ígért javítások felét. :D
  Kiírta a csávó,hogy jön a loot 2.0…..jön az már mióta gyerekek, de kérdés hogy mikor ér ide hozzánk….nem aza kérdés,hogy jön-e.
  Kajak, megint bekajálja mindenki a soonolást,csak most nem soon van…..hanem coming…. :D Azért mellékesen, elég lassan comingol az a patch….. :D

  Reply

 • avatar

  Adam

  |

  [reply]@Shazeen (#32):[/reply]Mókás:))
  tegnap nekem esett 2..1 run alatt…:)) Mondanom se kell, hogy mindkettő hol végezte…
  Ezért lenne érdekes 5let az,amit múltkor mondtam, hgoy 2 kevésbé jó EF-ből lehetne craftolni egy jobbat…aztán a jobb-ból és 1 kevésbé jóból, 1 mégjobbat és így tovább…
  :)
  Ezzel kapcsolatban eszembe jutott megint valami az előbbi komment kapcsán..nem hülyék a Bliznél:DDD Mindegyik cucc eshet szinte bárhol és a szintnek megfelleően skálázódik…akkor ez kb azt jelenti, hogy majd a 73. szinten is eshetnek…ergo a Kiegben sem leszünk elhalmozva új, különleges itemekkel…:SSShanem a meglévők lesznek tovább buffolva..1-2 kivételtől eltekintve:SSS

  Reply

 • avatar

  Adam

  |

  [reply]@psyclon (#31):[/reply]Üdv,

  ennyi?
  hát ez max a loot 1.1 lenne, nem a 2.0 :SSSS
  Az utolsó még érdekes lehet..kiváncsi lennék..(ha már mindig a Skorn-nal jövök) mi lesz a különbség egy 5. szintű és egy 63. szintű között:)) Vagy alacsonyabb szintű,de érdekes legend/set-ek között…valóban reális alternatívák lesznek-e a mostaniak mellett…ha nem, akkor kb megint kaptunk az arcunkba valamit(nem nevezném nevén, hogy mit) …
  a craft rendszer érdekes lehet még az új nyersanyagokkal..de szerintem ez még nagyon kiforratlan…
  Azért a Blizzard Mestere a nesze semmi fogd meg jól prezentálásának:))
  Apró dolgokat is akkora felhajtással tudnak beharangozni, mintha világmegváltó ötletektől hemzsegne az egész:))

  Reply

 • avatar

  Shazeen

  |

  nagyon remélem hogy a közeljövőben megkapjuk! Végre lenne értelme játszani. Tegnap is esett egy Echoing Fury- de természetesen használhatatlan…..

  Reply

 • avatar

  psyclon

  |

  [author]Adam (#30):[/author][quote]Üdv,azt hiszem én vagyok értetlen…de a loot 2.0 az mit fog tartalmazni?Kevesebb item? Ok ez rendben van, mert sok a hulladékNagyobb eséllyel kasztspecifikus cuccok…Ok ez is rendben van, mert 1 Skorn ne adjon már 300 int-et…:SSDe ezen felül? mit fog még tartalmazni? vagy ennyiről lenne szó? Esetleg lesz benne item balance is? Ha a profit maximalizálás tartom szem előtt, akkor megkapjuk a konzolos loot-ot is, mivel akkor megint felpörögne az AH és lenne kis lendület….de erről én még sehol sem olvastamSzóval lenne olyan jó valaki és összefoglalná nekem, hogy mit is fog tartalmazni pontosan a loot 2.0 az említett 2 dolgon kívül? 0[/quote]

  Loot 2.0
  Kevesebb tárgy esik, mint a jelenlegi D3-ban.
  A Diablo 3 alapjátékban míg Act 3-ban 256 fehér, 399 kék, 275 sárga és 1 legendary cucc esik, addig a Diablo 3: Reaper of Souls -ban 73 fehér, 266 kék és 83 sárga és 6 legendary fog majd!
  A fehér tárgyakat craft alapanyagként is felhasználhatjuk majd.
  Bevezetik a Smart Drop-ot, ami egy olyan rendszer lesz, ami nagyobb esélyt garantál arra hogy éppen annak a kasztnak való tárgyat találjunk, amivel játszunk.
  Abból amit eddig láthattunk egyértelművé válik, hogy minden jelenlegi lvl 63-as tárgyunk megy majd a kukába a kiegészítő után, hiszen olyan erős tárgyak lesznek a játékban amik sokszorosan felülmúlják a jelenlegieket.
  Bármelyik legendary eshet bármely szinten, a szinthez mért statokkal.

  http://diablo3.hu/2013/08/27/ros-osszegzo/

  Reply

 • avatar

  Adam

  |

  Üdv,

  azt hiszem én vagyok értetlen…de a loot 2.0 az mit fog tartalmazni?
  Kevesebb item? Ok ez rendben van, mert sok a hulladék
  Nagyobb eséllyel kasztspecifikus cuccok…Ok ez is rendben van, mert 1 Skorn ne adjon már 300 int-et…:SS
  De ezen felül? mit fog még tartalmazni? vagy ennyiről lenne szó? Esetleg lesz benne item balance is? Ha a profit maximalizálás tartom szem előtt, akkor megkapjuk a konzolos loot-ot is, mivel akkor megint felpörögne az AH és lenne kis lendület….de erről én még sehol sem olvastam
  Szóval lenne olyan jó valaki és összefoglalná nekem, hogy mit is fog tartalmazni pontosan a loot 2.0 az említett 2 dolgon kívül?

  Reply

 • avatar

  pimpa25

  |

  [reply]@imB (#28):[/reply]Ha a konzolos loot-ra gondolsz,h az veri a pc-s felhozatalt,nem biztos,h egyetértek Veled.Szép,és jó,h minden mezei mob seggéből kipottyan vmi übertáp unique item,de az nem elég ahhoz,h hosszú időre lekösse a játékos figyelmét,esetleg ha folyamatosan új itemeket tolnak ki,és skálázzák a nehézséget felfelé,azt viszont sztem nem várja senki,h a blizz hetente,2hetente fogja finomhangolni a dolgokat.Sztem kezeljük a konzol,és pc verziót külön játékként,mivel külön rétegnek készült.1 átlagos konzoltulaj kitolja a gamet pár fokozaton,1-2 hét,max 1 hónap,és továbbáll a köv játékra,ezért neki faszentos,ha minden az ölébe hull.1 hárdkóór pc játékos viszont akár éveket tervez beleölni a játékba,építgetni,szépítgetni a karit,ha mindent odaadnak neki márazonnal-na jo,minimális farmmal-,akkor ezt el is lehet felejteni.
  És most jöhet a kövezés:a legrosszabb dolog,ami d3-al történt,az a legend duplázó patch volt.Előtte ha esett vmi,tudtam öltözködni,el tudtam adni,gyűlt a pénz high end itemre.High end itemek ára mostanra se változott,viszont eladhatatlan minden.(Jó,biztos bekövetkezett volna előbb-utóbb emelés nélkül is a dolog,de iszonyat gyors inflálódást hozott be a patch anno)
  Ezért is van kettős érzésem a loot 2.0-val kapcsolatban,félek,h ha nem vitelezik ki tökéletesen,akkor végleg szétcseszheti a játékot,és most nem a gazdaságra gondolok,hanem a szavatosságra(szép itemek segg alá 0 munkával),vagy ha mégse abban a formában vezetik be a droppot,ahogy beígérték,tehát emelkedik ugyan arányaiban a unique itemek száma,de a használhatóaké nem,akkor abból meg csalódás,és borzadály flame lesz.Majd meglátjuk,mi lesz,de inkább tesztelgessék még pár hónapot,lehetőleg-még ha ez kizárt is-csak olyan játékosok bevonásával,akiknek nem az “azonnal akarok mindent” az egyetlen ismert szókapcsolat a szótárban.

  Szerk:
  Visszaolvastam az irományom,remélem nem veszi senki támadásnak,ami leírtam,csak 1 vélemény volt,és mint olyan,sokaknak zagyvaságnak tűnhet,talán még sértőnek is,de ilyesmi nem állt szándékomban,ez fix:)

  Reply

 • avatar

  imB

  |

  [reply]@Boss971 (#25):[/reply]Szerintem sem volt annyira rossz a csomag ami eddig volt mint amennyire mondták. Csak egyszerűen a konzolost látván mondom magamba,hogy basszameg (-1 év alatt-) jobb lett mint a pc-s amit hát most lehet találgatni hány év alatt hozták össze. Az biztos,hogy aki d2-ezet azok sokat vártak meg mások is :).
  1 évet azért tettem zárójelbe mert szerintem ők már az eleje óta hajaztak arra,hogy betörjenek a konzolos platformra és talán több energiát fordítottak rá mint a pc-s verzióra.
  További szép napot mindenkinek!

  Reply

 • avatar

  Daermon

  |

  Kicsit az a gondom ezzel loot 2.0, Para 2.0 patch és majd a kieggel kapcsolatban, hogy nekem úgy tűnik a Blizzard bolhából csinál elefántot és időt húz.
  Annak ellenére, hogy szeretem a D3-mat és várom kieget, meg is veszem… Hát egyenlőre ez egy 1000 Ft-os DLC-nek kb elmegy.
  Pl.: a Loot 2.0 se olyan nagy cucc, hogy e-miatt húzzák az időt. Állítanak a drop rate képletén, teszt és ki lehet adni (eddig is volt képletük). Para 2.0-nál még elhiszem, hogy ott programozgatni kell…
  Ezek jönnek patchben, mert szükségszerűek is. De itt időhúzást érzékelek.
  De, ha meg nézzük a kieget – elvonatkoztatunk attól, hogy mennyire szeretjük a D3-mat -, valljuk be elég soványka.
  Azért a Blizzardtől többet vártam, főleg, hogy a WoW-hoz és a SC-hez egész tartalmas kiegészítőt tudtak csinálni. Itt meg 1 act (nem is túl hosszú), 1 új kari, loot run (bár ez mintha patchben jönne?), +10 szint? Ez kevéske egy kiegnek.
  Azt hiszem Dyingsoul (bocs, ha még se Te) írta egy hozzászólásban, hogy eddig talán a kieg 20-30% ismerjük. Remélem igazad van, mert ez eddig kevéske.
  Szóval bízom benne, hogy van valami még a tarsolyukban… Mert jó lenne, ha a Blizzard megmaradna régi jó hírnevéhez és nem Biowaresodna el.

  Én, amit még bejelentés előtt vártam (naivan :D), hogy lényegnek lesz: 1 új act, ami legalább olyan hosszú, mint az act3-4 egyben és 2 vagy 3 új kaszt (3, hogy megmaradjon a melee – ranged egyensúly).

  Terméseztessen az eddigi dolgoknak örülök, mielőtt félre értenétek, csak van bennem némi tüske.

  Reply

 • avatar

  Griffin

  |

  [reply]@AngelHeart (#24):[/reply]Tisztelet AngelHeart!

  Külföldi fórumon azt a leírást találtam róla, hogy több pontosabban 6 ilyen tekercs van: 4, 8, 15, 16, 23, 42 Ezek teljesen véletlenül esnek és többször is kieshet ugyan az. Elvileg, ha összegyűjtöd az összeset, megmutat valami gazdasági útvonalat vagy mit, de hogy ez pontosan mire jó, fogalmam nincs:D

  Ha tippelnem kellene talán a mellékküldetéseket mutatja meg a játékba…..

  Reply

 • avatar

  Boss971

  |

  [author]imB (#22):[/author][quote]Én mindig kiálltam a blizz mellett a d3 terén. Haverok és sokan mások itt az oldalon fikázták orrba szájba. Viszont amikor tegnap elkezdtem nézni streamen konzolos verziót hát azt mondtam magamban,hogy k……be. A patchel kapcsolatban remélem gyorsan jön mert ” lázadás” lesz legalábbis az én részemről .D
  [/quote]
  Hali!

  Én is kiálltam mind a Blizz mind a D3 mellett, szakmámból tudom, hogy mindenkinek nem lehet megfelelni, de törekedni kell rá! :-)
  Szerintem nem kaptunk eddig sem rossz “csomagot”. Nyilván sokat kellett fejleszteni rajta, de azért lassan 1,5 éve csak játszunk a játékkal, és sok száz páran ezer órát tettek bele, ami megítélésem szerint a mai világban nem elhanyagolható tényező!

  Reply

 • avatar

  AngelHeart

  |

  Griffin kérdésére a válasz engem is érdekel így ha valaki tudja a választ vagy egy linket ahol le van írva és megosztaná annak örülnénk. :)

  Reply

 • avatar

  Griffin

  |

  Bocsi, hogy ide írok, de egy kérdésre még mindig nem találom a választ a játék kiadása óta:

  Act 2-ben, (pontosan nem tudom hol jelenhet meg), néha megjelenik egy “régész” figura, egy hajóroncs mellett. Felrobban és kidob egy tekercset, de mindig mást, így eltettem őket, de fogalmam nincs mire jó…. Jó egyáltalán valamire, érdemes-e gyűjtögetni ?

  Előre is köszönöm a választ!

  Reply

 • avatar

  imB

  |

  Én mindig kiálltam a blizz mellett a d3 terén. Haverok és sokan mások itt az oldalon fikázták orrba szájba. Viszont amikor tegnap elkezdtem nézni streamen konzolos verziót hát azt mondtam magamban,hogy k……be. A patchel kapcsolatban remélem gyorsan jön mert ” lázadás” lesz legalábbis az én részemről .D

  Reply

 • avatar

  AngelHeart

  |

  [author]Fege (#19):[/author]Ha kijönne a Loot 2.0 PC-re, ki foglalkozna a konzollal? Senki?
  Csak a konzolosok és a konzolos verziót fejlesztő gárda.
  És véleményem szerint elenyésző azon játékosok száma akinek megvan a PC-s verzió tegyük fel megjelenés óta akár csak nekem vagy akár csak egy éve és csak azért megveszi a konzolos verziót és kezdi elörröl a játékot sutba dobva eddigi “munkáját” mert ott jobb a dropp annak tudatában hogy valószinüleg nem olyan soká ez pc-re is megoldódik a dropp probléma. Nem hiszem hogy ez olyan számottevő haszonnal járhat mellyel egy ekkora cég mint a Blizzard 10 percnél tovább foglalkozik, nagyobb haszont hajthat nekik ez idő alatt a loot 2.0 Pc-n a RMAH mivel ugye új szinten új és jobb itemek véleményem szerint fellendítik majd mind a gold mind a RMAH-kat és mint tudjuk ez utóbbiból a Blizz tisztességesen lenyúlja a sápot.

  Reply

 • avatar

  AngelHeart

  |

  [reply]@Boss971 (#2):[/reply]Szerintem az a biztos hogy lázadás lesz :D

  Reply

 • avatar

  Fege

  |

  Ha a Blizzard pénztárcájának gyarapodásán van a hangsúly és ez az alapvető szempont akkor én a helyükben hülye lennék bármilyen loot 2.0-t bedobni a PC-sek között még minimum 1 hónapig, amíg a csalódott játékosok egy része bevásárolja a friss konzolos változatot. Egy pénzéhes vállalattól logikátlan lenne, ha nem így cselekednének… Ha kijönne a Loot 2.0 PC-re, ki foglalkozna a konzollal? Senki?

  Ha nem ez lesz a forgatókönyv és “holnap” vagy “holnapután” bedobják a 2.0-t PC-re akkor ez csak azt jelenti hogy mindenki óriásit tévedett a Blizzarddal kapcsolatban és valóban nekik a játékosok elégedettsége a legfontosabb.. haha:)

  Reply

 • avatar

  Boss971

  |

  [author]Dyingsoul (#12):[/author][quote]Én azt mondom, hogy a loot 2.0 nem jöhet PTR nélkül. Bár tévedtem már én is nagyokat jóslás téren, de azért ez mégis egy akkora volumenü dolog, amit nem hiszem, hogy kiadnak teszt nélkül. Amikor jött az überezés, emlékeztek mennyire OP volt a hellfire ring procca? Mikor a follower megölte magas mpl-en azmodant csak pislogtunk. Na ezért gondolom, hogy kellene PTR, különben könnyen és gyorsan akár haza is vághatják a játékot egy-két buggal (amiket már láttunk jócskán).[/quote]
  Bocs Dyingsoul! Tisztellek a sok-sok hírért, és ezeket köszönöm, is, de most ellentmondok Neked.
  Szerintem pont ez a patch az amihez nem kell a PTR. Itt nem a játékmenet, szörnyek sűrűsége, über-ek lenyomása a cél, hanem a képlet/forráskód átírása amivel a dobott itemek paramétereit változtatják.
  Erre elindítanak egy sima progit, ami n+3 darab itemet legenerál, ezeket a statokat összevetik a korábbiakkal, és kiderül, hogy túl jó lett-e, vagy csak simán jó, vagy még mindig nem megfelelő a rate. Ehhez még csak játszani sem kell, hogy megtudják a végeredményt.

  DE legyen egy B verzió. A konzolos verziót agyontesztelték kiadás előtt. Mi van, ha ott már lement a teszt, és egy patch formájában letölthetővé teszik oda is. Itt egyből kapnak már visszajelzést arról, hogy az összes eladott konzolos játéknál milyen az aránya a nettel rendelkezőknek, mennyien használnák esetleg a netet hozzá, ergo van-e AH-nak, RMAH-nak értelme. Erre a legjobb példa egy SOS patch letöltési lehetőség, ami a játékléményt javítja.
  Ha játszol konzolon, akkor tudod, hogy szinte minden új játékhoz 1-2 héten belül kiadnak egy “nagyon fontos” javítást. Melynek szerintem elsődleges célja a felmérés, hogy kinek lehet majd még egy csomó mindent eladni.
  Az összes letöltést tudják regisztrálni, és azonnal átlátható váik a később még eladható tartalom.
  Tudjuk, hogy a Blizz sem veti meg a pénzt. Miért is tennék, abból élnek Ők is, elvégre 2013-at írunk, mindenki mindenből hasznot húz, és mindent mindig tudni akar. Kár, hogy Orwell bácsi tévedett az évszámot illetőleg :-), igaz csak 20-25 évet :-)

  Reply

 • avatar

  Boss971

  |

  [author]SPARXS (#4):[/author][quote]@Boss971 (#2): A konzolos verzióban nincs benne a Loot 2.0, csal a legendary itemek rendelkeznek jobb statokkal, illetve festhetők a különféle dye-okkal.
  A Loot 2.0, a paragon 2.0 egy patch-el fog jönni PC-re,amit az alap játékkal rendelkezők is meg fognak kapni. Ezenkivűl jön egy skilleket érintő változtatás is.Ezt minden Diablo 3-al rendelkező játékos meg fogja kapni, a kiegészitő megjelenése előtt 1-2 hónappal.
  Ha megveszed a kiegszitőt akkor tudod csak használni a következőket.
  Nephalem trials
  Mystic
  Új aktiv és passziv kpességek a már meglévő karaktereknek.
  Új Crusader class
  Új act[/quote]
  Köszi!
  Ezzel teljesen tisztában vagyok, olvasom a híreket folyamatosan.
  Mivel a konzolos játékot kb 1 hónapja kezdhették el fizikailag készíteni (DVD nyomás, borító nyomdai előkészítés, kiszállítás stb) abban már biztosan minden benne volt ami 1 hónapja rendelkezésre állt. Mivel a konzol offline-ban is játszható lesz, valahogy a jónépet el kell kezdeni a netre szoktatni konzolon is, erre nem is lenne jobb inspiráló erő a D3 esetében, mint egy gyors loot 2.0 patch.
  Szerintem napokon belül jönni fog, a B verzió lesz meg.

  Reply

 • avatar

  pimpa25

  |

  [reply]@chaoslord3 (#15):[/reply]Egy másik twitter bejegyzésben azért ellőtte a soon-t Josh:”Release day!!! Welcome to Hell console players… stay a while and button mash. Fret not PC loyalists, lots of surprises inbound… soon.”
  Én nem tudom miért hiszik azt,h roppant humoros dolog ez a soon,illetve az,h a nevük egybeforrott az olykor indokolatlan csúsztatásokkal,mert szerintem nagyon nem az,de ők mégis eleresztik szinte minden posztjukban.Mint a hülye gyerek,aki befosott az iskolapadban,és az ominózus eset óta minden nap megismétli,csak azért,h odafigyeljenek rá,beszéljenek róla.

  Reply

 • avatar

  chaoslord3

  |

  Én nem nagyon hiszem hogy most jelentenék be a PTR-t. Majd szeptember vége körül én úgy gondolom és november elején meg kidobják a patchet. Ezek csak tippek meg ez a kijelentés tőlük hogy “Jön a Loot 2.0…” ettől még bármikor jöhet. De legalább most nem Soon-oltak, mint azt már megszoktuk tőlük.

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  [reply]@lorigomboc (#13):[/reply]Hülyeségeket beszélsz, ne konspirálj. Megint az a helyzet, hogy egy ember kérdez valami ostobaságot, a többi meg nem látja a mondat végén a kérdőjelet és vérszemet kapnak hogy miaz, hogy a loot2.0 már kint van konzolon?

  Idézek magamtól és Lylirrától ha már elfelejtettétek:
  [quote]”A konzol témához még végezetül annyit, hogy az 1.0.7-es javítással és néhány 1.0.8-beli újításokkal fogják szállítani a konzolos verziót és ez már véglegesnek tűnik.”[/quote]
  http://diablo3.hu/2013/06/20/konzolos-dolgok-lylirra-az-itemizacio-kapcsan/

  Reply

 • avatar

  lorigomboc

  |

  Sziasztok!
  Biztos sokan észrevették,hogy a loot 2.0hoz hasonloan a konzolos verzio über itemeket kapott!
  Ez egy dolgot jelenthet vagy a konzollal egyutt rég kész a loot 2.0 vagy hazudgálnak!
  Várom a finom itemeket mint mindenki! Szurkoljunk együtt! :-)

  Reply

 • avatar

  Dyingsoul

  |

  Én azt mondom, hogy a loot 2.0 nem jöhet PTR nélkül. Bár tévedtem már én is nagyokat jóslás téren, de azért ez mégis egy akkora volumenü dolog, amit nem hiszem, hogy kiadnak teszt nélkül. Amikor jött az überezés, emlékeztek mennyire OP volt a hellfire ring procca? Mikor a follower megölte magas mpl-en azmodant csak pislogtunk. Na ezért gondolom, hogy kellene PTR, különben könnyen és gyorsan akár haza is vághatják a játékot egy-két buggal (amiket már láttunk jócskán).

  Reply

 • avatar

  pimpa25

  |

  [reply]@ (#10):[/reply]Úgy legyen:)

  Reply

 • avatar

  esox

  |

  [reply]@pimpa25 (#9):[/reply]És ha holnap bejelntik PTR-t? :)

  Reply

 • avatar

  pimpa25

  |

  Ha úgy jönnek a dolgok patch formájában,ahogy SPARXS íerta-és ahogy blizz is előjelezte-,akkor ne nagyon számoljon azért senki loot 2.0-ra egyhamar,mert fix,ha para 2.0-hoz,és loot runokhoz ptr tesztelgetés lesz 1-2 hónapig,és mivel még az sincs bejelentve…Ha csak a loot 2.0 kerül be egyelőre,akkor az viszont elképzelhető,bár sztem ahhoz se ártana némi előteszt,h ne legyen a ló másik oldala a dologból.

  Reply

 • avatar

  esox

  |

  Hmm. Sry ha dühítően hülyeséget kérdezek de konzolra ha most nem kapják meg a l 2.0-át akkor később van rá v.mi mód h frissüljön a játék? Mivel offline mód van nem hiszem h streamelt lenne. Vagy ők már csak a kiegben kaphatják meg?

  Reply

 • avatar

  Scrancler

  |

  [reply]@chaoslord3 (#6):[/reply]Nem akarok nagy baromságot mondani, nem mentettem el a chat beszélgetést… De vannak emberek, bizonyos oldalak akik szerint a holnapi nap folyamán érkezik a loot 2.0…
  Ha engem kérdeztek, minél hamarabb kéne jönnie… egy kis vérfrissítés már ráférne.
  Mp10et farmolom, de vannak napok, amikor 1 darab nem esik. Múltkor összeszedtem 40 legendaryt, 20milliót nem csináltam belőlük, 1 item ment el.
  Habár, biztos nem jön a holnapi nap folyamán. De, nem ártana. A Ps3/xbox loot nagyon kemény.

  Reply

 • avatar

  chaoslord3

  |

  Szerintem lefelejtettek egy fontos dolgot a mondat végéről azt hogy SOON vagy ez épp szándékos volt és nem is olyan soká jön az új patch? Aminek valljuk be már épp itt az ideje…nah majd eldől, ha nem akkor BlizzCon után….

  Reply

 • avatar

  deathmetalos

  |

  Olyan formában amit bemutattak nincs konzolon Loot 2.0

  Legendary cuccoknál találhatsz kisebb szintű leget nagyobb szinten jobb statokkal. Teszem azt Magefist kipottyan 30as szinten akkor ahhoz 30as szint kell és amilyen karaktered van olyan statok vannak rajta (ez kicsit olyan smart drop szerű de mégsem az). Jobb a drop is mivel offline a játék és nincs AH sem. Act bossok nem feltétlenül dobnak leget bár Diablo eddig mindig nyomott 1-et. Paragonról annyi, hogy 60as szint kell hozzá ugyanúgy és utánna nyitja ki a paragon bónuszokat, hogy ez hogy van nem tudom, mert csak 53-54 körüli a barbár. Én szerintem pár hónap (1-2) múlva lesz pcre is patch.

  Reply

 • avatar

  SPARXS

  |

  [reply]@Boss971 (#2):[/reply]A konzolos verzióban nincs benne a Loot 2.0, csal a legendary itemek rendelkeznek jobb statokkal, illetve festhetők a különféle dye-okkal.
  A Loot 2.0, a paragon 2.0 egy patch-el fog jönni PC-re,amit az alap játékkal rendelkezők is meg fognak kapni. Ezenkivűl jön egy skilleket érintő változtatás is.Ezt minden Diablo 3-al rendelkező játékos meg fogja kapni, a kiegészitő megjelenése előtt 1-2 hónappal.

  Ha megveszed a kiegszitőt akkor tudod csak használni a következőket.

  Nephalem trials
  Mystic
  Új aktiv és passziv kpességek a már meglévő karaktereknek.
  Új Crusader class
  Új act

  Reply

 • avatar

  esox

  |

  [reply]@Boss971 (#2):[/reply]Nem olvastam semmit a konzolos verzióról mert nem érdekel. Csak kérdezem, hogy a loot 2 fixen benne van a konzolos verzióban? Mert ha igen akkor sz.tem B.

  Reply

 • avatar

  Boss971

  |

  “A” verzió: Szerintem maximum 2-3 hónapon belül kiadják a loot 2.0-át. Most kijött a konzolos verzió, ami biztos nem a PC-seknek készült, és ahhoz, hogy a PC-st is szinten tartsák ki kell adni 2 hónapon belül egy patch-et, mert lázadás lesz! :-) Viszont 1-1,5 hónapot meg várni fognak vele nehogy egyszerre legyen konzol és PC verzió egyben.
  “B” verzió: A konzolos verzióban már benne van a loot 2.0, és ahhoz, hogy ne legyen lázadás napokon belül ki lesz adva a loot 2.0 patch, mert ellenben lázadás lesz :-)

  Na a 2 közül az egyik biztos! :-)

  Szerintetek A, vagy inkább B lesz??

  Én a B-t szeretném, MOST! :-)

  Reply

 • avatar

  SaltyDaveIV

  |

  Nagyon remélem hogy a paragon respec ingyen lesz. Milyen durva lenne már ha fizetned kéne (akármennyit) mert kicserélsz egy skill-t a jelenlegi rendszerben? Na most tessék elképzelni egy új, kísérletezgetés szempontjából egy darabig biztosan remek rendszert ami még ~4-5 réteget dobhat a hozzám hasonló build szerkesztő mániásoknak. Ott kéne hagyjak 10m-et, vagy akár csak 500k-t miatta, ha naponta 10x cserélem? Nem hiszem.

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.