Kezdőlap Hírek Az e-sport, a Diablo 3 és a PvP Aréna

Az e-sport, a Diablo 3 és a PvP Aréna

55
0
MEGOSZTÁS

A következő cikk a Diablo 3 PvP rendszerével, potenciális e-sporttá válásával és az erre adott hivatalos reakcióval foglalkozik. Még itt gyorsan félbevágom, a tovább után olvashatjátok is!

A 2010-es Blizzonon hallhattunk először a Diablo 3 PvP rendszeréről. Megtudtuk, hogy a PvM játékokban nem ugorhatunk majd egymás torkának, mivel a készítők szerint sokan ezért ódzkodtak az idegenekkel való közös játéktól. Ráadásul az előző rész PvP tartalma semmi másra nem szolgált, csak hogy a többi játékosnak elrontsuk a szórakozását.

Ezért bevezették a játékba az arénákat, ahol azonos esélyekkel mérkőzhetnek meg a játékosok 2v2, 3v3 illetve 4v4 meccseken.

Sokan hamar összerakták a dolgot: Blizzard + arena = kompetitív játék, e-sport. Az elmélettel az egyetlen probléma az volt, hogy amikor erre rákérdeztek a rajongók, Jay Wilson nagyon egyenes, nemleges válasszal felelt:

Are there any plans to make competitive gaming big in Diablo 3’s arena?

If anything Blizzard is specifically trying to avoid that. If players want to do that, they have the power to. Blizzard will not be encouraging it though, Diablo 3’s Arena is not an e-sport. If it becomes an e-sport the balance dictates everything.

Tehát Blizzardék nem szeretnék, hogy a PvP egyensúlya diktálja a Diablo 3 fejlődését és ezért szíves örömes feláldozzák az aréna igazán komoly, kompetitív felhasználását. Lépéseket azért tesznek az balansz megtalálása felé: például néhány esetben külön fogják beállítani a pvp és pve környezetben elcsattanó sebzések értékeit. A fejlesztők szerint azonban ez sem tökéletesen megoldás, hiszen nem akarják, hogy (a crowd control effekteken kívül) egy-egy varázslat nagyon eltérően viselkedjen pvp-ben mint pve-ben, mert ez kaotikus, zavaró lenne.

Jay Wilson a Blizzconos QnA panelben egyenesen azt mondta, hogy szerinte lehetetlen feladat tökéletesen kibalanszolni a Diablo 3  pvp-jét, egyébként pedig a széria arról is szól, hogy kitaláljunk egy tökéletes build-gear kombinációt, amivel földbe döngölhetünk másokat.

A cég tehát nem akarja, hogy e-sport legyen az arénából, bár azt hozzátették, hogyha a játékosok efelé viszik el a rendszert, nem fognak közbeavatkozni. És bizony egyelőre úgy néz ki, hogy igenis ebbe az irányba haladunk, pedig még meg sem jelent a játék.

Rengeteg fórumozó gondolja úgy, hogy a kompetitív játék legfőbb eleme a szék és a billentyűzet között helyezkedik el. Erre az is jó példa, hogy például a Starcraft 2 egy éves karrierje alatt maradt pár ember a top playerek listáján, akiknek bárhogy nerfelik vagy buffolják a faját, elmozdíthatatlanul a legjobbak között maradnak. Sokan tehát úgy vannak vele, hogy nem a kristálytiszta egyensúly a fontos, hanem az ügyességet, taktikusságot és jó buildeket megengedő játékrendszer, amiknek aztán nem leszünk híján.

Van egy másik csapat is, aki a Diablo 3 e-sporttá válása miatt küzd, ezek pedig a casterek. Rengetegen várják, hogy Diablo 3-as meccsekhez készítsenek kommentárt, mert sokan úgy gondolják, hogy a Diablo arénája ezerszer szórakoztatóbb és letisztultabb lesz mint a  WoW-é valaha is.

Hát körülbelül így állunk. Rengeteg faktort kell átgondolni ahhoz (csak egy amit nem említettem: a gear megszerzésének módjai), hogy eredményre jussunk a kérdésben: Válhat-e e-sporttá a Diablo 3? Szeretnénk, hogy azzá váljon? Ti szeretnétek? Ne fogjátok vissza magatokat, mindenkinek a véleményére kíváncsiak vagyunk a komentekben!

Egy 2v2 meccsel köszönök el, amit a Forcesc2Strategy castolt. Elsőre nagyon furcsa volt, utána megkedveltem a videót. Mindenkit figyelmeztetnék, ha betörnének a kommentátorok az Arénába, ennél sokkal, sokkal profibb anyagokkal találkozhatnánk.

Forrás: